Buš više neće biti predsednik Amerike: Džeb se zadžebao!  (FOTO) (GIF)

kraj jedne ere

Buš više neće biti predsednik Amerike: Džeb se zadžebao! (FOTO) (GIF)

Porodica koja je američkoj politici dala dva predsednika, jednog potpredsednika i dva guvernera, nije uspela u pokušaju da se treći put domogne Bele kuće
Objavljeno:

Napuštanjem kampanje za predsedničku nominaciju Republikanske partije Džeba Buša zatvorena je jedno poglavlje američke politike koje je trajalo gotovo četiri decenije. U tom periodu, porodica Buš igrala je jednu od vodećih uloga i usmeravala politički kurs Sjedninjenih Američkih Država. Buš odustao: Tramp zgazio sve, Klintonova opet tesno (FOTO) Statistika učešća Bušovih u političkom životu SAD je impresivna! Ta porodica je dala: dva predsednika, jednog potpredsednika, dva guvernera i vodila sedam velikih izbornih kampanja na nacionalnom nivou. Tramp i Hilari Klinton hitaju ka predsedničkoj trci, Džeb Buš otpao! Bušovi su imali dosta pobeda u svojoj političkoj istoriji, ali je u subotu postalo jasno da je Džeb taj koji donosi loše vesti. Veče je završio na četvrtom mestu među svojim stranačkim kolegama iz Republikanske partije, sa kojima se takmičio za predsedničku nominaciju.

Za Bušove je sve počelo pre 36 godina, u januaru 1980. godine. Tada je, sa stranačke konvencije u Ajovi, Džordž Buš stariji krenuo da trči pobedonosnu političku trku. Potpredsednik SAD bio je u dva predsednička mandata Ronalda Regana, koga je zamenio u Beloj kući u januaru 1989. godine.
Jedan od bitnih momenata njegovog predsednikovanja je prvi rat u Zalivu 1990, odgovor SAD na okupaciju Kuvajta iračke vojske Sadama Huseina. Za Belu kuću i Buša starijeg, operacija "Pustinjska oluja" je bila uspeh.
Ipak, Sadam Husein je ostao na vlasti, pa, što bi se reklo, "od oca je ostanulo sinu"! Džordž Buš mlađi je u svojoj predsedničkoj kandidaturi video priliku da osveti očev izborni poraz od Bila Klintona, pa je 2001. godine postao 43. predsednik SAD.
Njegov prvi mandat, skoro u potpunosti, je bio obeležen terorističkim napadima na Njujrok i Vašington, 11. septembra 2001. i ratom u Avganistanu koji je potom usledio. Ipak, mnogi Amerikanci smatraju da je Buš junior otišao predaleko kada je 2003. krenuo u invaziju na Irak. Na kraju je završio ono što mu je "ostanulo", pa su američke snage krajem iste godine uhvatile Sadama Huseina. Posle trogodišnjeg suđenja, bivši irački predsednik je pogubljen u 30. decembra 2006. godine.
I kako su se ratovi "razvlačili" Bušova popularnost je slabila, iako je bila načeta već posle uragana Katarina 2005. godine i slabih reakcija države na njegove posledice.
Kada je, prošle godine, pokrenuo unutarstranačku kampanju za predsedničkog kandidata, Džeba Buša su često pitali za oca i brata. On je odgovarao da je sam u izbornoj trci, ali je svakako jahao na talasu porodičnog nasleđa. Ipak, imao je problema da artikuliše ciljeve svoje kampanje i da kritikuje poteze svog brata.
Džeb je vodio kampanju kakva bi bila moguća u vremenima Buša starijeg i Buša mlađeg, ali se sama Republikanska partija dosta promenila od tada, pomerajući svoju politiku udesno i odbacujući establišment. Najmlađem pretendentu Bušovih na Belu kuću tlo pod nogama se izmaklo udesno. (Espreso.co.rs / NPR)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.