RUSIJA BI PREGAZILA 2 NATO ZEMLJE ZA 36 SATI: Priznanje AMERIKANACA zaprepastilo SVET
Vladimir Putin, Foto: EPA

OTVORENO!

RUSIJA BI PREGAZILA 2 NATO ZEMLJE ZA 36 SATI: Priznanje AMERIKANACA zaprepastilo SVET

„NATO jednostavno ne može da odbrani zvoje članice koje su blizu Rusije. Svako ko tvrdi suprotno je nedovoljno upućen“, navodi se u istraživanju

Objavljeno: 09:58h

Korporacija „RAND“ koja se između ostalog bavi analizom geopolitičke situacije u svetu, sprovela je istraživanje čiji rezultati impliciraju da bi Rusiji bilo potrebno svega 36 sati da „pregazi“ baltičke države u sastavu NATO, odnosno Letoniju i Estoniju.

Stručnjaci iz „RAND“ korporacije smatraju da bi, u slučaju invazije, ruska vojska uhvatila NATO „na spavanju“, i bez problema okupirala Estoniju i Letoniju.

„NATO jednostavno ne može da odbrani zvoje članice koje su blizu Rusije. Svako ko tvrdi suprotno je nedovoljno upućen“, navodi se u istraživanju.

Uz to, ruska enklava Kalinjingrad, okružena NATO državama i naoružana brojnim projektilima bila bi još jedna prednost Kremlja u odnosu na Alijansu.

Invazija koja bi značila početak Trećeg svetskog rata

Ipak, ostaje pitanje zbog čega bi neko uopšte spominjao invaziju jedne velike sile na države koje su članice najmoćnijeg vojnog saveza na svetu, osim ako cilj nije izazivanje panike i širenje neprijateljskih vibracija između istoka i zapada.

Ukoliko bi Rusija, kao što se hipotetički navodi u studiji, izvršila invaziju na dve suverene države, koje su ujedno i članice NATO alijanse, to bi se okarakterisalo kao otvoren čin objave rata najmoćnijem vojnom savezu na svetu, posle čega bi sve opcije, uključujući i eventualni početak Trećeg svetskog rata, bile moguće.

„RAND “ korporacija u svojoj studiji kao da zaostaje najmanje 30 godina. Borbe prsa u prsa su bile moguće u Drugom svetskom ratu ili u američkoj okupaciji Vijetnama, ali danas se u modernom ratovanju takva vrsta borbe smatra zastarelom.

Jedan od razloga, možda i najjednostavniji je taj što kopnena invazija kao po pravilu donosi poraz onome ko je započne, barem to pokazuju slučajevi u nekoj bliskoj istoriji.

Nemačka i Austro-Ugarska u Prvom svetskom ratu doživele su fijasko, o Hitlerovom šestogodišnjem maničnom teroru da i ne govorimo.

SAD su dobile vruć šamar u pomenutom Vijetnamu, kao i Sovjeti u Avganistanu, a američka okupacija Avganistana i Iraka proglašene su najvećim vojnim promašajima 21. veka.

Upravo zbog svih navedenih primera, a i očite modernizacije u taktici ratovanja, studija „RAND“ korporacije mogla bi se komotno uvrstiti u naučno-fantastično štivo.

Inače, „RAND“ je američka neprofitna korporacija koja je osnovana u okviru avionske kompanije „Daglas“ kako bi analizirala i istraživala u korist američke vojne avijacije. Finansiraju je direktno američka vlada i privatni donatori.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.