POROŠENKO JE DOBIO SVOJ RAT! Potpisao ukaz o proglašenju RATNOG STANJA, širom Ukrajine napadi na konzulate (UŽIVO)
Rusija i Ukrajina zaoštrile odnose, Foto: AP

PRATITE TOK DOGAĐAJA

POROŠENKO JE DOBIO SVOJ RAT! Potpisao ukaz o proglašenju RATNOG STANJA, širom Ukrajine napadi na konzulate (UŽIVO)

Rusija i Ukrajina su se sukobile u Kerčkom prolazu

Objavljeno: 16:13h

Tenzije između Ukrajine i Rusije eskalirale su u krizi koja je izbila nakon što su tri ukrajinska plovila zaplenjena u Crnom moru.

Naime, ukrajinska mornarica prethodno optužila je Rusiju da je otvorila vatru na njene vojne brodove u Crnom moru i da je tom prilikom pogođen jedan ukrajinski brod i ranjen član njegove posade.

Ruska federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je potom da ima dokaze da je Ukrajina odgovorna za sukobe između ruskih i ukrajinskih brodova u Crnom moru. U incidentu su povređena tri ukrajinska vojnika i oni su dobili medicinsku pomoć, naveo je FSB. Rojters je izvestio da oni nisu životno ugroženi.

Ukrajinci tvrde da je brod ruske obalske straže udario u tegljač ukrajinske ratne mornarice blizu Krima, i oštetio njegove motore i trup. Incident se dogodio kada su dva broda ukrajinske ratne mornarice i jedan tegljač prolazili iz Odese na Crnom moru do Marijupolja u Azovskom moru, kroz Kerčki prolaz, uzak prolaz između Krima i kontinentalne Rusije.

PRATITE TOK DOGAĐAJA:

16:06 Predsednik Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Džordž Cereteli izrazio je danas veliku zabrinutost zbog eskalacije tenzija između Rusije i Ukrajine nakon jučerašnjeg incidenta u Kerčkom moreuzu.

Cereteli je pozvao na uzdržanost Kijeva i Moskve i ponovo izrazio podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine.

- Zaplena ukrajinskih plovila i blokada saobraćaja kroz Kerčki moreuz predstavlja neprihvatljivu eskalaciju tenzija između dve članice OEBS-a. Dalji koraci koji bi mogli da dovedu do vojne eskalacije se moraju izbeći. Rusija mora da izbegne provokativne činove, vrati zaplenjena plovila ukrajinskim vlastima i pusti sve zarobljenike - poručio je predsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a, navodi se u saopštenju.

On je potvrdio stav Parlamentarne skupštine OEBS-a da snažno podržava ukrajinsku suverenost i teritorijalni integritet unutar svojih, međunarodno prinatih granica.

- OEBS će nastaviti da pažljivo prati situaciju - poručio je Cereteli.

15:47 Ukrajinski mornari, koji su činili posadu tri ukrajinska broda, biće procesuirani zbog nezakonitog presecanja ruske državne granice, izjavio je premijer Krima Sergej Aksjonov.

- Njima ništa ne preti sem krivične odgovornosi prema zakonu Ruske Federacije zbog narušavanja državne granice - istakao je.

15:36 Nemačka kancelarka Angela Merkel prenela je danas u telefonskom razgovoru ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku da će učiniti sve što može da se razreši kriza između Ukrajine i Rusije.

- Angela Merkel je izrazila zabrinutost zbog eskalacije ruske agresije korišćenjem oružja i navela da će učiniti sve da dođe do smanjivanja tenzija - navodi se u saopštenju kancelarije ukrajinskog predsednika, a prenosi Rojters.

Angela Merkel
Angela Merkel foto: AP

14:50 Generalštab Ukrajine dobio je danas naređenje da pripremi vazdušnu odbranu zemlje kako bi se zaštitile najvažnije državne ustanove, kao i da se spremi za delimičnu mobilizaciju, navodi se u ukazu o odluci Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu o uvođenju ratnog stanja u Ukrajini do 25. januara 2019. godine koji je potpisao predsednik Petro Porošenko.

- Bezbednosna služba Ukrajine dobila je naredbu da odmah pojača kontraobaveštajne, protivterorističke i protivsabotažne aktivnosti - navodi se u ukazu, prenosi TAS S.

Granična služba Ukrajine dobila je instrukcije da pojača bezbednost na granici s Krimom.

14:16 Mitingu u Harkovu ispred zgrade Generalnog konzulata Rusije prisustvovalo je oko 50 osoba, prenosi agencija UNIAN.

Učesnici mitinga palili su baklje koje su bacali na zgradu diplomatskog predstavništva, zbog čega se zapalila jelka u dvorištu Konzulata. Demonstranti su zapalili i zastavu Rusije.

To je već treći incident kod ruskih diplomatskih predstavništava u Ukrajini za manje od 24 časa. Juče su ekstremisti bacali baklje i dimne bombe na Ambasadu Rusije u Kijevu, a u Lavovu su kod Konzulata Rusije zapalili gume..

14:05 Ukrajinski predsednik Petar Porošenko potpisao je ukaz o proglašenju ratnog stanja Ukaz o ratnom stanju trajaće 60 dana, tačnije do 25. januara 2019. godine, javlja TASS.

13:45 Ukrajina će, u skladu sa Poveljom UN tražiti načine za mirno rešavanje incidenta sa ukrajinskim vojnim sudovima u regionu Kerčkog moreuza, ali zadržava pravo na samoodbranu, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin.

- Ukrajina će u skladu sa Poveljom UN tražiti načine za mirno rešavanje spora, kako je predviđeno članom 33 Povelje UN, ali svakako zadržavamo mogućnost primene prava na samoodbranu, kako je definisano članom 51 Povelje UN - rekao je Klimkin na brifingu.

Prema njegovim rečima, Kijev smatra da su ukrajinski mornari na zadržanim brodovima „ratni zarobljenici“.

13.16 Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uputilo je odlučan protest Ukrajini u vezi sa incidentom u oblasti Kerčkog moreuza.

- Ministarstvo spoljnih poslova Rusije upućuje snažan protest u vezi sa grubim kršenjem pravila mirnog prolaska od strane ukrajinske mornarice 25. novembra 2018. godine u teritorijalne vode Rusije na Crnom moru. Ruska strana zatražila je hitno sazivanje zasedanja Saveta bezbednosti UN za razmatranje novonastale situacije - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva.

- Očigledna je detaljno zamišljena i po obliku i formi planirana provokacija, usmerena na potpirivanje još jednog žarišta napetosti u ovom regionu, stvaranje opravdanja za pooštravanja sankcija Rusiji. Sve ovo je, očigledno, bilo takođe usmereno i na odvraćanje pažnje od unutrašnjih političkih problema u samoj Ukrajini - ističe se u saopštenju.

U njemu se naglašava da je to potvrđeno namerom Kijeva da u zemlji uvede ratno stanje, „što u svetlu predstojećih predsedničkih izbora u proleće 2019. godine izgleda vrlo odiozno“.

13:15 Ukrajinska vojska objavila je imena ukrajinskih vojnika koji su povređeni u jučerašnjem incidentu. Reč je o Vasilu Soroki (27) iz Novoukrainka, Andri Artemenku (24) iz Odese i 18-godišnjem Andri Eder takođe iz Odese.

Ruski istražioci trenutno ispituju članove posade tri ukrajinska broda koja su zalenjena zbog nelegalnog prelaska ruske granice u Kerčkom moreuzu, rekla je danas novinarima ruski ombudsman Tatjana Moskalkova.

Povređeni mornari
Povređeni mornari foto: Facebook printscreen

13:08 Proglašenje ratnog stanja u Ukrajini moglo bi da omogući slobodno delovanje radikalnih nacionalista, upozorio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej lavrov.

- Treba oprezno da pratimo situaciju (u Donbasu). Kršenja međunarodnog humanitarnog prava su već postala uobičajena tamo, a to uključuje granatiranje naselja i društvenih ustanova i civilne žrtve. Ako bi ratno stanje bilo proglašeno, radikalni nacionalisti bi mogli da se osete kao da su dobili odrešene ruke - rekao je Lavrov, prenosi Tas s.

On je istakao da Rusija "snažno poziva zapadne sponzore Kijeva da smire one koji pokušavaju da iskoriste vojnu histeriju i da dobiju političke poene za nadolazeće izbore i druge događaje u Ukrajini".

Ruska agencija prethodno je prenela da je Lavrov naglasio da je provokacija u Kerčkom moreuzu od 25. novembra očigledno izvedena pod direktnom naredbom ukrajinskih vlasti.

- Nema sumnje da je to urađeno namerno i pod direktnom naredbrom rukovodstva- rekao je Lavrov, komentariđući jučerašnje uplovljavanje ukrajinskih brodova u ruske teritorijalne vode.

On je istakao da je ukrajinska strana, "kada je planirala ovu provokaciju, sigurno proračunala dodatne koristi koje je želela da izvuče iz ove situacije, očekujući da je SAD i Evropa slepo podrže, kao i uvek".

13.05 Evropska komisija zatražžla je danas od Rusije da oslobodi tri ukrajinska broda zaplenjena u nedelju kod poluostrva Krim koje je pripojeno Rusiji 2014. godine.

Rojters prenosi da je portparolka Evropske komisije naglasila da EU ne priznaje rusko pripajanje Krima i navela da je Rusija u obavezi da hitno odbokira Kerčki moreuz.

- Mi ovo veoma ozbiljno shvatamo - rekla je portparolka Evropske komisije.

13.00 Ruski predsednik Vladimir Putin primio je informacije o dešavnjima u Kerčkom moreuzu u realnom vremenu, izjavio je danas pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- To je bila ozbiljna provokacija i naravno, kompletne informacije (o incidentu) saopštene su (Putinu) kako juče tako i danas - rekao je Peskov.

On je naveo da ruski predsednik nema planove da razgovara telefonom oko incidenta u Kerčkom zalivu.

- Za sada ne - odgovorio je Peskov na pitanje da li Putin planira da razgovara telefonom sa stranim liderima o incidentu.

On se uzdržao od iznošenja pretpostavki da li će ruski i američki lider da se bave ovim incidentom kada se sastanu na smaitu G20.

- Ne znam, hajde da sačekamo - dodao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li će o tom pitanju razgovarati Vladimir Putin i američki predsednik Donald Tramp kada se budu sastali u Buenos Ajresu.

Peskov je izjavio i da Putin ne planira da sazove sastanak sa članovima Saveta za bezbednost Ruske Federacije zbog incidenta u Kerčkom moreuzu.

Dmitri Peskov
Dmitri Peskov foto: AP

12:40 NATO je objavio da će ambasadori država članica Alijanse i izaslanik Ukrajine pri NATO-u kasnije tokom današnjeg dana održati hitni sastanak u Briselu u vezi s mornaričkim incidentom između Ukrajine i Rusije u Kerčkom moreuzu, koji povezuje Crno more s Azovskim morem.

AP prenosi da je NATO saopštio da je sastanak sazvan na zahtev ukrajinskog predsednika Petra Porošenka nakon njegovog razgovora s generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

Navodi se da je Stoltenberg u ime NATO-a izrazio "punu podršku teritorijalnom intergritetu i suverenitetu Ukrajine, uključujući njena navigaciona prava u sopstvenim teritorijalnim vodama u skladu s međunarodnim pravom".

Stoltenberg je podržao Ukrajinu
Stoltenberg je podržao Ukrajinu foto: ap

12:19 Ukrajinski ekstremisti izazvali su incidente ispred ruskih konzulata u Harkovu i Lavovu i ambasade u Kijevu, javljaju agencije.

Prema pisanju američke agencije AP, desetine ultradesničara zapalile su gume ispred ruskog konzulata u Lavovu u znak protesta protiv zaplene ukrajinskih brodova u Kerčkom moreuzu ,između Azorskog i Crnog mora.

Agencija navodi da su za ovaj incident odgovorni pripadnici grupe Nacionalni kor, koja je takođe pozivala na proteste protiv ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, "jer nije dovoljno agresivan prema Rusiji".

Prema oceni AP, grupa je mala, ali ima moć da izvrši pritisak na Porošenka.

Ruska agencija TAS S prenosi da je, grupa ukrajinskih ekstremista zapalila baklje i jajima gađala generalni konzulat Rusije u Harkovu.

Isprerd tog konzulata, nekoliko desetina ljudi se okupilo i uzvikivalo antiruske slogane oko 10.30 po lokalnom vremenu.

Ukrajinski mediji prenose da je situacija ispred ovog konzulata i dalje vrlo napeta.

12:05 Radio-elektronski izviđački avion američkog ratnog vazduhoplovstva „Boing RC-135V“ uzleteo je sa vazduhoplovne baze „Suda bej“ u Grčkoj i krenuo u pravcu Crnog mora, preneo je „Ukrajinski vojni portal“.

Portal navodi da se u 7.30 časova po srednjoevropskom vremenu avion nalazio u vazdušnom prostoru iznad Bugarske i kretao se ka obali Krima. Situacija je prouzrokovana zaoštravanjem odnosa između Moskve i Kijeva zbog incidenta na Crnom moru.

11.28 AP prenosi da je portparolka NATO-a Oana Lungesku kazala da je Alijansa u kontaktu s ukrajinskim vlastima. Ona je navela da NATO poziva Rusiju i Ukrajinu da pokažu uzdržanost.

- Pozivamo ih na uzdržanost i deeskalaciju - rekla je Lungeskuova, preneo je Tanjug.

Dodala je da NATO podržava navigaciona prava Ukrajine u svojim teritorijalnim vodama i poziva Rusiju da osigura neometani pristup lukama u Azovskom moru, u skladu s međunarodnim pravom.

11.20 Stalni savet OEBS održaće danas popodne u Beču vanrednu sednicu zbog situacije u Ukrajini.

Sastanak je zakazala Italija kao predsedavajuća, na zahetv Ukrajine "kako bi se razmotrila najnovija agresija Rusije" na tu zemlju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Kijevu.

11.03 Incident u Kerčkom moreuzu predstavlja veoma opasnu provokaciju koja zahteva ozbiljnu istragu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Radi se o veoma opasnoj provokaciji i zato je, naravno, potrebno da se obrati posebna pažnja i istraga - rekao je Peskov novinarima.

10.56 Zamenik nemačkog ministra spoljnih poslova Mihael Rot pozvao je danas Rusiju i Ukrajinu da smire tenzije nakon incidenta u Crnom moru.

Rot je rekao radiju Dojčlandfunk da je ovo pitanje "veoma ozbiljno" i da je "eskalacija u odnosima Rusije i Ukrajine poslednja stvar koja nam je potrebna". On je dodao da ne raspolaže nikakvim dodatnim informacijama o incidentu, "ali da je jasno da Rusija, u skladu sa međunarodnim pravom, mora da osigura neometan pristup ukrajinskim lukama u Azovskom moru". Rot je rekao da obe strane moraju da utiču na smirivanje situacije i izbegnu tenzije koje "na kraju mogu da imaju užasne posledice".

10.50 Sjedinjene Američke Države i niz zapadnih zemalja povećavaju napetost u blizini granica Rusije, zbog čega se pogoršava atmosfera strateške neizvesnosti i nastaju situacije kada se može preći „tačka bez povratka“, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u pismenom obraćanju učesnicima 12. Evropskog ruskog foruma u Evropskom parlamentu.

- Aktuelnost tema današnjeg zasedanja ne može se preceniti. Mračno stanje stvari u Evroatlantiku je direktna posledica kratkovide politike širenja Severnoatlantskog saveza i stvaranja novih linija podele u Evropi - navodi se u govoru koji je na forumu pročitao stalni predstavnik Rusije u EU Vladimir Čižov.

- Danas Sjedinjene Američke Države i mnoge druge zapadne zemlje nastavljaju da povećavaju napetosti, između ostalog i u blizini granica Rusije. Kao rezultat toga pogoršava se atmosfera strateške neizvesnosti i nastaju situacije kada se može preći ’tačka bez povratka - istakao je ruski ministar.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov foto: Beta

10.49 Predsednik Ukrajine Petro Porošenko zahteva od Rusije da odmah oslobodi ukrajinske vojnike i brodove koji su zadržani u Kerčkom moreuzu i da ih izruči Kijevu.

- Pozivam rukovodstvo Rusije da odmah oslobodi ukrajinske vojnike koji su zbog kršenja međunarodnog prava zadržani u Kerčkom moreuzu i čija je sudbina neizvesna. Hitno zahtevamo da se vojnici isporuče Ukrajini - izjavio je Porošenko na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine i dodao da Ukrajina zahteva deeskalaciju situacije, kako na Azovskom moru tako i na drugim poljima.

Nakon zasedanja ukrajinski predsednik i Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine odlučili su da proglase ratno stanje u zemlji u trajanju od 60 dana. Tu odluku treba da potvrdi ukrajinska Vrhovna rada. Kako prenosi televizija „112 Ukrajina“, zasedanje parlamenta bi se trebalo da se održi 26. novembra.

10.32 U Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine danas će biti pozvan otpravnik poslova u Ambasadi Ukrajine u Moskvi, izjavila je portparolka Ministarstva Marija Zaharova.

Otpravnik poslova u Ambasadi Ukrajine u Moskvi Ruslan Nimčinski biće pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u vezi sa provokativnim akcijama Kijeva u Azovskom moru, kazala je Zaharova.

- U Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvan je otpravnik poslova u Ambasadi Ukrajine u Moskvi. Opet su razlog za taj poziv agresivne i provokativne akcije ukrajinske strane. Na kraju krajeva, nije samo u pitanju nepoštovanje zakonskih normi od strane Ukrajine, već i planirane provokacije i agresivne akcije. Kako smo shvatili, ova provokacija i čitav kompleks provokativnih akcija pripremani su unapred - izjavila je Zaharova na televiziji „Rusija 24“.

Marija Zaharova
Marija Zaharova foto: Beta / Miloš Miškov

09:53 Turska je danas saopštila da je zabrinuta zbog navoda da je kod poluostrva Krim pripojenog Rusiji pucano na ukrajinske brodove, a Poljska je osudila "agresivno ponašanje Rusije", prenosi Rojters.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je da ne sme biti opstrukcije saobraćaja na području Kerčkog moreuza koji povezuje Crno more s Azovskim morem.

- Kao zemlja koja deli obalu Crnog mora, naglašavamo da prolaz kroz Kerčki moreuz ne sme da bude blokiran - navodi se u saopštenju turskog ministarstva u kojem se poziva na "izbegavanje koraka koji mogu da ugroze stabilnost i mir u regionu".

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je saopštenje u kojem piše da je "Rusija prekršila međunarodna pravila agresivnim ponašanjem prema brodovima ukrajinske mornerice u Azovskom moru".

- Svim snagama osuđujemo agresivno ponašanje Rusije i pozivamo (njeno) vođstvo da poštuje međunarodno pravo - stoji u saopštenju poljskog ministarstva.

Konstantin Kosačev
Konstantin Kosačev foto: AP

09:47 - Ukrajina je izrežirala provokacuju sa brodovima u ruskim vodama da bi nametnula ratno stanje - izjavio je danas predsednik Spoljnopolitickog komiteta Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačev, dok se poslanici ukrajinskog parlamenta odlučuju da li da prihvate predlog predsednika Petra Porošenka o uvođenju ratnog stanja.

- Kad je reč o primeni ratnog stanja u Ukrajini: prvo, jasno je da je ovaj korak pre uzrok nego što je posledica. Cela ova provokacija u Azovskom moru je bila isplanirana sa ovim ciljem. Zasigurno je postojala želja da se nešto mnogo ozbiljnije desiti, ali u ovoj situaciji, ovo je za Kijev dovoljno - rekao je Kosačev, prenosi Tass.

On je naglasio da vlasti u Kijevu pokušavaju da izvuku maksimum iz ovog "sramnog piratskog PR poduhvata" koji je počeo još u izbornoj kampanji Petra Porošenka, a to je želja da Ukrajina ponovo dođe na naslovne strane međunarodnih medija i potreba da se kreiraju hitni izgovori za osudu Rusije od strane međunarodne zajednice, navodi agencija.

09:32 Nedaleko od Ambasade Rusije u Kijevu, ispred koje su sinoć paljene baklje i dimne bombe, izgoreo je automobil sa ruskim diplomatskim tablicama, saopštio je portal „Ukrajinska pravda“.

08:54 Plovidba kroz moreuz Kerč odvija se normalno, izjavio je danas generalni direktor krimskih luka Aleksej Volkov.

- Plovidba kroz kanal Kerč je ponovo uspostavljena...radi uobičajeno - kazao je Volkov, prenosi Tass.

On je prethodno naveo da je moreuz Kerč otvoren nakon blokade koja je uvedena zbog incidenta koji se u nedelju dogodio u Crnom moru.

08:23 Rusija je danas otvorila moreuz Kerč u blizini Krima, nakon što je ruska obalna straža u nedelju zaplenila tri ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima i upotrebila oružje kako bi ih prisilila da se zaustave, javila je agencija RIA Novosti.

Rojtersov svedok sa lica mesta javlja da se brodovi nalaze u luci Kerč i da na njima nema tragova oštećenja i da se u njihovoj blizini nalaze ljudi u uniformama mornarice.

Savet bezbednosti UN
Savet bezbednosti UN foto: AP

07:50 Savet bezbednosti UN održaće danas hitan sastanak zbog vojnog sukoba izmedju Rusije i Ukrajine, a na zahtev obe zemlje.

Novinske agencije, pozivajući se na neimenovane diplomate, navode da je Moskva tražila da se sastanak održi u 17.00 po srednjeevropskom vremenu.

Izvori kažu da je Kijev osudio "ludački ruski akt protiv Ukrajine", tvrdeći da je "napad bio unapred planiran". Moskva je potvrdila "upotrebu sile" i optužila ukrajinske brodove za "izvođenje ilegalnih akcija u ruskim teritorijalnim vodama".

Petro Porošenko
Petro Porošenko foto: EPA/MYKHAILO MARKIV

07:38 Ukrajinski predsednik Petar Porošenko izjavio je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da će parlamentu predložiti uvođenje ratnog stanja u zemlji, nakon incidenta sa ruskim brodovima u Crnom moru.

Porošenko je najavio da bi ukrajinska Vrhovna Rada danas trebalo da odluči o toj meri kojom bi se, kako navodi Rojters, ograničile građanske slobode, a državnim institucijama dala veća ovlašćenja.

Savet za nacionalnu bezbednost prethodno je predložio Porošenku da od parlamenta zatraži uvođenje ratnog stanja koje bi trajalo 60 dana.

Prema rečima Porošenka, ta odluka ne bi podrazumevala hitnu mobilizaciju, ali je dodao da bi prvi poziv rezervista trebalo da bude spreman za aktiviranje.

On je, takođe, rekao da ograničenja prava i sloboda građana neće biti.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.