otkriće
TAJNA SIBIRSKOG ZDRAVLJA: Ovo selo je najhladnije na svetu, a puno je stogodišnjaka! EVO ŠTA RADE I ČIME SE HRANE!
Istočnosibirsko selo Ojmjakon (Republika Jakutija) jedno je od najhladnijih mesta na planeti. To je ujedno i najhladnija tačka na severnoj zemljinoj polulopti i najhladnije stalno naseljeno mesto na Zemlji
Pored toga što se temperatura u njihovom selu spušta na -70 stepeni Celzijusa, većina stanovnika Ojmjakona proslavi 100. rođendan i život provede bez ozbiljnih oboljenja.
Istočnosibirsko selo Ojmjakon (Republika Jakutija) jedno je od najhladnijih mesta na planeti. To je ujedno i najhladnija tačka na severnoj zemljinoj polulopti i najhladnije stalno naseljeno mesto na Zemlji.
Zimi temperatura na ovom „polu hladnoće“ pada na minus 70 stepeni Celzijusa. Teško je zamisliti da ljudi uopšte mogu živeti u tako teškim klimatskim uslovima, a taj kraj je zapravo čuven po svojim dugovečnim žiteljima.
Pa ipak, u takvim, reklo bi se neljudskim uslovima ovdašnji žitelji su uspeli da nađu kompromis sa prirodom i čak su postali slavni po velikom broju dugovečnih ljudi. Na dužinu života verovatno utiču već poznati faktori: savršeno čist vazduh, savršeno čista voda, aktivan način života i zdrava ishrana. LJudi ovde jedu uglavnom ribu, konjsko meso i mlečne proizvode. Nedostatak voća se kompenzuje divljim plodovima.
Bračni par Arjan i Afrosinija, žive u okruglom šatoru koji se zove „jurta“. Nikada nisu imali dece, pa su nedavno, kad su napunili 90 godina, usvojili jednu devojčicu.
Kažu da nikada u životu nisu bili bolesni. Oboje veruju da su uzrok njihovog zdravlja dva mlečna proizvoda: hajak i kjorčeh. Hajak po ukusu i boji podseća na punomasni puter. Kjorčeh po recepturi liči na naš sladoled: sveže kravlje mleko se umuti sa voćnim plodovima, a zatim se dobijena masa zamrzava i od nje se prave lepinje.
Pa, ipak, najpoznatije jelo na Ojmjakonu je „stroganina“. Ona počinje da se priprema još dok se lovi riba. Sprema se isključivo od delikatesnih vrsta ribe: kečige, mladice i „čira“ (Coregonus nasus), s tim što riba mora biti ulovljena pod ledom. Tek ulovljenu ribu Tungus ubija jednim preciznim udarcem i pušta je da se zamrzne, ali je sve vreme ispravlja, jer ako se zamrzne iskrivljena, teško će se posle strugati.
Stroganina se jede skoro isto kao španski hamon. Zamrznutu ribu unose u kuću i odmah počinju da je stružu. Riba se struže tako da svaki sloj bude prošaran potkožnim masnim tkivom – upravo ono sadrži masne kiseline Omega-3, koje poboljšavaju rad srca i usporavaju starenje.
Sva ova jela nije moguće pripremiti u nekom južnijem gradu, niti ih je moguće dopremiti na jug. Ona postoje isključivo kao deo života na Severu, tamo gde sunce zaslepljujuće sija, gde stogodišnjaci napasaju jelene, a maleni konji liče na medvede.
Pogledajte bonus video:
(Espreso.co.rs / Pravda)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!