PUTIN OTKRIO SVE KARTE: Ne, MiG-41 nije mit, Rusi prave pravog SVEMIRSKOG UBICU!
Foto: RT/Youtube

trka u naoružanju

PUTIN OTKRIO SVE KARTE: Ne, MiG-41 nije mit, Rusi prave pravog SVEMIRSKOG UBICU!

- Ne, ovo nije neki mitski projekt, nego dugogodišnji projekt MiG-a. U toku su intenzivni radovi koje ćemo uskoro predstaviti javnosti - rekao je Tarasenko

Objavljeno: 07:48h

Ruska korporacija MiG razvija novi borbeni avion pete generacije MiG 41, izjavio je izvršni direktor kompanije Ilja Tarasenko, a prenosi ruska agencija TASS.

- Ne, ovo nije neki mitski projekt, nego dugogodišnji projekt MiG-a. U toku su intenzivni radovi koje ćemo uskoro predstaviti javnosti - rekao je Tarasenko.

Reč o avionu koji bi trebalo da nasledi presretača MiG-31, a koji je poznat pod radnim nazivima MiG-41 ili PAK DP. Prema ranijim tekstovima ruskih medija eksperimentalni razvoj letelice trebalo je da počne ove godine, a sam Tarasenko tvrdi da će on početi u "bližoj budućnosti", dok je isporuka Vazduhoplovnim snagama Ruske Federacije zacrtana za sredinu sledeće decenije.

Još prošle godine Tarasenko je rekao da će MiG-41 imati dva motora, smanjenu vidljivost za radare i možda najvažnije, da će biti brži od njegovog prethodnika koji prema službenim specifikacijama može leteti brzinom i do 3.000 km/h. To bi ujedno značilo i da će novi presretač biti najbrži lovački avion na svetu.

Iako se o krajnjoj brzini može samo spekulisati, pretpostavlja se da je cilj korporacije da avion leti brže od 3 Macha, možda čak i 4 Macha, a i njegov borbeni radijus trebalo bi da bude znatno već od prethodnika. Neki čak tvrde da će imati budućnost borbenog delovanja u svemiru.

Koliko će projekat koštati, zasad nije poznato.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.