ISTORIJSKA PRETNJA TRAMPA: Amerika bi mogla da se povuče iz NATO!!!
Foto: Reuter

zahteva pare

ISTORIJSKA PRETNJA TRAMPA: Amerika bi mogla da se povuče iz NATO!!!

Tramp je na sastanku sa liderima Gruzije i Ukrajine upozorio da će biti "ozbiljnih posledica" ako zemlje ne pristanu da odvajaju više iz svojih budžeta za NATO

Objavljeno:

Donald Tramp, predsednik SAD, preti da će napustiti NATO ako članice saveza ne pristanu da plaćaju veće svote novca za svoju odbranu.

Tramp je na sastanku sa liderima Gruzije i Ukrajine upozorio da će biti "ozbiljnih posledica" ako zemlje ne pristanu da odvajaju više iz svojih budžeta za NATO. Takođe je rekao da želi nov plan finasiranja do januara.

Analitičari smatraju da se američki predsednik ne šali. U prilog tome ide činjenica da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastanak Severnoatlanskog pakta otkazao i umesto toga obržao hitni sastanak saveznika. Zato je Žan Klod Junker morao da napusti samit.

Tramp kasnije da konferenciji za novinare nije hteo da odgovori na pitanje da li će se zaista povući iz NATO, ali je odgovorio da bi mogao to da uradi i bez podrške Kongresa.

On je i pre nego što je postao predsednik, za vreme svoje predizborne kampanje, naglašavao da članice NATO "mnogo duguju" i da treba još da plate svoju odbranu.

Izlazak SAD iz NATO ugrozio bi bezbednost mnogih zemalja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Politico.eu)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.