PROGANJAO JE SIROMAŠNE FARMERE, VERUJUĆI DA SU ČAROBNJACI: Brutalni AFRIČKI DIKTATOR zbog sujeverja je pobio desetine ljudi!
Foto: AP

strava i užas

PROGANJAO JE SIROMAŠNE FARMERE, VERUJUĆI DA SU ČAROBNJACI: Brutalni AFRIČKI DIKTATOR zbog sujeverja je pobio desetine ljudi!

Terao ih je da piju tečnost zbog koje su priznavali nepostojeće zločine

Objavljeno:

Afrička država Gambija na zapadu tog kontinenta sa jedva dva miliona stanovnika već je neko vreme turistička destinacija avanturistički raspoloženih Britanaca koji se vesele plažama i niskim cenama.

Ali ova država koja je sa svih strana (osim morske) okružena Senegalom i koja je 1965. dobila nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva ima mračnu stranu teško zamislivu većini posetitelja.

Nekadašnji predsednik Jahua Džameh, kojeg je je na izborima za predsednika 2016. nakon 20 godina svrgnuo Adama Barov, vernik je koji, kaže, "živi po pravilima Islama".

A čarobnjaci i veštice s kojima se obračunavao i koji su, navodno, prisutni unutar i dalje poštovanih kultova među pripadnicima osam glavnih etničkih skupina, krivi su za smrt njegove tete, nakon čega je Džameh i pokrenuo "čistku", piše "Vašington Post".

Danas revolucionar i političar u egzilu nekada za samog sebe govorio da je "njegova ekselencija šejk profesor doktor predsednik", a otkrio je i, tvrdi, kako može da izleči HIV i astmu prirodnim lekovima.

Građanima države zabranio je da piju lekove (koktele) za HIV pa je neumorno proganjao osobe homoseksualnih sklonosti kojima treba "rezati glave".

Zabranio je brakove za devojke mlađe od 18 i žensko genitalno sakaćenje, aliu svakom drugom pogledu je zemlju koja zavisi isključivo od proizvodnje kikirikija unazadio.

Godine 2009. njegov je pohod protiv čarobnjaka i veštica bio potpomognut i vojskom. U Gambiji je 85 posto muslimana i 9 posto hršćana, a svaki narod ima i niz običaja koji datiraju iz vremena pre dolaska monoteističkih religija.

Gotovo sedam godina zaredom je Džameh organizovao sporadične lovove na čarobnjake koji su se mahom odvijali u ruralnim sredinama zaleđa glavnog grada Banjula.

Vojnici su napadali nepismene i ostarele farmere, terali ih da piju halucinogenu tečnost napravljenu od lokalnih biljaka pa su pod uticajem iste "priznavali" zločine, ubistva, čarobnjaštvo i veštičarstvo.

Mnogi su umrli dok je veliki deo stanovnika ostao trajno istraumatiziran jer su se vojnici uvek pretili kako će se vratiti, pojedinci su otimani, a konzumiranje tečnosti i batine uzele su danak na desetinama građana.

Iako je Gambija prošle godine oformila komisiju koja bi trebalo da istraži Džamehove zločine, novinarima Posta nijedna žrtva nije rekla da su ih kontaktirali.

To je verovatno zato jer vojskom i dalje vladaju pojedinci koji su bili i više nego spremni raditi zločine. Članovi vlade danas se distanciraju od "barbarskih postupaka praznovernog Džameha" i kažu kako im i dalje nije do kraja jasno šta je čistkama htelo da se postigne.

Mnogi se pak građani boje da pričaju o maltretiranjima od strane Džameha jer se boje da će se nekadašnji predsednik, sada u bekstvu u Ekvatorijalnoj Gvineji, jednog dana uspeti da se vrati.

Jedan od svedoka i preživelih seća se kako su 2009. u selo došli naoružani i u crveno odeveni "doktori za veštice". Oko vrata su nosili ogledalca koja su im pomagala u "identifikovanju veštica i čarobnjaka".

Džamehu nije, čini se, smetalo što i došljaci iz Senegala, koji su došli u pratnji gambijskih vojnika, takođr koriste nadprirodne i ne-islamske metode u "prepoznavanju" zločinaca.

Dembo Badjie tada je bio svojevrsni poglavica, a tada je ubijena njegova supruga koja je život izgubila zbog zdravstvenih komplikacija. Nije hteo, kažu novinari Posta, reći o čemu je tačno reč.

- Okružili su selo. Neki su otišli po vrtovima i žbunju, a drugi direktno u kuće.Ganjali bi ljude i ozbiljno ih mlatili - kaže Fatou Duba, majka šestoro dece.

Buseve su napunili ljudima koje su onda vodili u Džamehovo rodno mesto Kanilai. Pretilo im se puškama kako bi popili tečnost koja bi ih onda pretvorila, kaže jedan svedok, u biljke.

- Većina je počela urinirati sama po sebi jer su se potpuno pogubili. Onda bi nas tukli i terali da priznajemo zločine koje nismo počinili - kaže Duba.

Drugu su ženu, koja je nedavno ostala bez sina, naterali da prizna kako ga je ubila. Farmeri novinarima najčešće priznaju kako veruju u čarobnjaštvo, međutim vojska je birala ljude bez ikakvih indicija ili dokaza, potpuno slučajno.

Od posledica konzumiranja tečnosti većina žrtava koja je preživela ima teške zdravstvene posledice, od problema s hodanjem, kontrolisanjem mišića i govorom, do teške depresije.

Mnogi su preminuli i dugo nakon "pohoda", upravo od takvih komplikacija. Sansan Kamaru su oteli dok je bila na ceremoniji davanja imena novorođenoj bebi nećakinje, a umrla je sedam dana nakon otmice.

- Bila je divna žena, predana poslu i porodici. Nikoga nije diskriminisala ni mrzela, samo je pomagala - kaže njena prijateljica Isatou Džobatah.

Devet je godina prošlo od tog događaja, a ljudi se i dalje panično boje povratka vojske i Džamehovih "čistača". Komisija posao još nije započela, a većina je građana uverena kako Džmeha neće stići ruka pravde.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.