TROJE DECE JE UBIJENO ZA VREME IZBORA: Njihova osakaćena tela otkrila su ZASTRAŠUJUĆU TAJNU političara Sijere Leone!
Jeziva ubistva dogodila su se u afričkoj zemlji, Foto: Reuter

istinski horor

TROJE DECE JE UBIJENO ZA VREME IZBORA: Njihova osakaćena tela otkrila su ZASTRAŠUJUĆU TAJNU političara Sijere Leone!

Ova ubistva se izvršavaju kako bi se od žrtvi uzeli delovi tela koji se koriste za magične rituale, a najčešće ubijaju decu i mlade jer se veruje da njihovi zdravi organi imaju veću moć

Objavljeno:

Uoči izbora u Sijeri Leone, koji su održani u martu ove godine, roditelji su upozoreni da pripaze na svoju decu, a razlog tome je stravičan.

U ovoj zemlji postoji opravdan strah da će kandidati na izborima, kao i njihovi protivnici, oteti decu kako bi delove njihovih tela koristili za "magične" rituale.

Jezive glasine istraživao je BBC, kroz priču nestale devojčice Mabiti Kamare (14).

Mabiti je 16. februara otišla da napuni dve kofe vodom. Njena majka je bila u poseti rođacima. Kući je bila njena sestra Alimatu, koja je obavljala uobičajene poslove. Dok je skuvala pirinač i očistila kuću, primetila je da se Mabiti još uvek nije vratila.

Odmah je otišla do vodene pumpe, očekujući da će tamo da zatekne Mabiti kako razgovara sa drugaricama. Ali, tamo je nije bilo, a prisutne žene su joj rekle kako je nisu videle da dolazi celog dana.

Već uznemirena Alimatu otišla je svojoj kući, u nadi da će se Mabiti pojaviti. Kada je pala noć, otišla je u policiju.

- Policajci su mi rekli da idem kući i da će me zvati kada je nađu. Nisam mogla da spavam celu noć od brige. Nije ličilo na nju da ostaje tako kasno - priča sestra.

Alimatu je naredne dane provela lutajući po Fritaunu, proveravajući svaku uličicu. Sliku svoje sestre Mabiti pokazala je više od 100 ljudi.

Pet dana kasnije dobila je poziv kojeg se plašila: mrtvo telo njene sestre pronađeno je izmežu zgrada u industrijskoj četvrti. Njena desna noga bila je odsečena do kolena.

Ali noga nije bilo jedino što je nedostajalo na telu stradale Mabiti. Doktor Ovis Koroma, jedini patolog u Sijeri Leone, objasnio je kako su devojčici nedostajali jezik, jajnici, creva, materica i vagina, koji su odsečeni.

Sve je ukazivalo samo na jedno - u pitanju je bilo ritualno ubistvo.

Ova ubistva se izvršavaju kako bi se od žrtvi uzeli delovi tela koji se koriste za magične rituale, a najčešće ubijaju decu i mlade jer se veruje da njihovi zdravi organi imaju veću moć.

- Ljudi koriste organe kako bi dobili slavu i bogatstvo, i stekli moć - kaže policajac Ibrahim Samura.

U zavisnosti od "cilja" organi se koriste na različite načine. Jezici, na primer, navodno donose osobi bolji govor, a ženske grudi sreću.

Političari odlaze kod sveštenika koji im onda kažu koji deo tela treba da "nabave", a nekada te organe i pojedu.

Patolog Koroma objašnjava kako su stravična ubistva u ove svrhe česta, a posebno za vreme političkih izbora. U poslednjih šest meseci dogodila su se tri.

Prvo ubistvo je odnelo život devojčici (10) iz zapadnog Fritauna. Njoj je nedostajalo levo uvo, leva noga i ruka, kao i deo vagine. Zatim je nastradala Mabiti Kamare, a 15. marta dogodilo se najjezivije otkriće.

U šumi Port Loka pronađeno je osakaćeno telo dečaka koji je imao samo 4 godine. Bio je obezglavljen i uzet mu je svaki organ, osim jetre. Koroma naglašava kako je bio zaprepašćen preciznošću kojem je sakaćene izvršeno, što znači da je to uradio neko sa medicinskim znanjem.

Zbog toga je policija Sijere Leone pokrenula kampanju sa ciljem da upozori roditelje na ove užase. Savetovali su im da decu nigde ne puštaju samu.

U najvećoj opasnosti su deca sa ulice. Džordž Krisfuli, koji vodi organizaciju za pomoć deci, kaže da su mu se mnoga obratila za pomoć tražeći sklonište za vreme izbora.

Jedan od njih, Abdul (12) ispričao je kako je jedva umakao ritualnom ubistvu. On se popeo na krov jedne kuće da dohvati loptu. Međutim, žitelji su ga zarobili, optuživši ga da krade.

Zatim su ga zatvorili u sobu i drogirali. Tada je načuo jeziv razgovor između njih:

- Jedan od braće je preložio da me ubiju, izvade organe a ostatak tela spakuju u crnu kesu i bace u smeće - priča Abdul.

To veče je srećom uspeo da pobegne, i odmah je otišao u policiju.

Aida Benton, atropološkinja iz Čikaga, već godinama proučava kulturu Sijere Leone i kaže da su se ovakva ubistva dece dešavala i 2007. godine, takođe za vreme izbora.

Međutim, najgori zabeležen slučaj ritualnog ubistva nije se dogodio za vreme izbora, a žrtva je bio odrasli muškarac.

2105. godine DJ Klef je bio pozvan da pušta muziku na žurci poznatog herbaliste Baimbe Moj Foreja. Nesrećni DJ kasnije je pronađen bez genitalija, prstiju na nogama i rukama, i bez nosa. Baimbe Moj Forej je osuđen na smrtnu kaznu, a kasnije ipak na doživotnu robiju.

Što se tiče slučaja Mabiti Kamare, tu nema pomaka. Trinaest osumnjičenih je privedeno, ali su pušteni uz kauciju. Izgleda da će ovo biti još jedan nerešen slučaj.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.