OVO JE NAJJEZIVIJA FOTOGRAFIJA U ISTORIJI: Na njoj je prikazano sve NAJGORE I NAJPOTRESNIJE U LJUDSKOM RODU!
Užasi Konga, Foto: Alice Seeley Harris

sunovrat čovečanstva

OVO JE NAJJEZIVIJA FOTOGRAFIJA U ISTORIJI: Na njoj je prikazano sve NAJGORE I NAJPOTRESNIJE U LJUDSKOM RODU!

Za ovaj užas koji vidite odgovoran je jedan čovek - belgijski kralj Leopold II

Objavljeno:

Slobodna država Kongo je bila korporativna država koju je "posedovao" belgijski kralj Leopold II, jedan od najvećih zlotvora u mračnoj istoriji čovečanstva.

Leopold II je za 23 godine svoje vladavine masakrirao 10 miliona Afrikanaca, sečući im šake i stopala, kao i genitalije, bičujući ih do smrti, izgladnjivajući ih prisilnim radom i spaljivajući njihova sela.

Posebno je poražavajuća činjenica da Leopoldova noga nikad nije ni kročila u Kongo, ali njegova administracija ostaće zapamćena kao jedan od najvećih skandala na početku 20. veka.

U Kongu je osnovana ABIR kompanija za proizvodnju gume. Evropa se bogatila zahvaljujući ropskom radu Afrikanaca, koji su imali dnevnu kvotu koju su morali da ispune. U suprotnom, sledila je kazna.

Pošto su kvote bile nerealne, plaćane su u odsečenim šakama. Nekada su ih sekli vojnici Leopolda II, nekada i sami Afrikanci. Zabeleženi su i slučajevi kada su afrička sela ratovala jedna protiv drugih kako bi prikupili dovoljno šaka. A svaka pobuna je gušena nepojmnjivim nasiljem. Upadali su u sela i ubijali sve - muškarce, ženu i decu, a onda bi njihova tela obesili u obliku krsta.

Užasi Konga
Užasi Konga foto: Alice Seeley Harris

Istorija beleži da je do 1908. godine populacija Konga desetkovana.

Sve ove užase zabeležila je jedna hrabra i neverovatna žena, Elis Silej Haris. Ona je bila jedna od prvih fotoreportera, koja je svojom kamerom uspela da zabeleži i dokumentuje horore koje čovečanstvo mora da pamti.

Bila je jedna od prvih koja je fotografiju iskoristila za kampanju borbe za osnovna ljudska prava. Ovo je jedna od najjezivijih koju je načinila.

Na fotografiji je muškarac po imenu Nsala, koji posmatra odsečene udove onih koje je voleo:

- Nije uspeo da postigne zadatu kvotu ovog dana pa su Belgijanci odsekli ruke i stopala njegove ćerke. Njeno ime je Boali. Ima pet godina. Ubili su je. Ali tu nije bio kraj. Ubili su i njegovu ženu. Ali ni to im nije bilo dovoljno, nisu postigli ono što su hteli, pa su kanibalizovali Boali i njenu majku. A njemu su onda pokazali ostatke nekada živih tela njegovog deteta koje je voleo. Njegov život je uništen. Već je bio uništen činjenicom da služi za njih, ali ovo ga je dokrajčilo. Sva ova prljaština se događa zbog jednog čoveka, čoveka koji živi hiljadama kilometara daleko, preko okeana, koji se nije dovoljno obogatio, pa je proglasio ovu zemlju svojom, a ove ljude slugama njegove pohlepe. Leopold nije ni pomišljao da su afrička deca, žene i muškarci stvoreni od iste ruke koja je stvorila njegovu lozu evropskog plemstva - napisala je Haris uz fotografiju.

Otac gleda u odečene udove svoje mrtve ćerke (5)
Otac gleda u odečene udove svoje mrtve ćerke (5) foto: Alice Seeley Harris

Kada god se pitate zašto je Zapad toliko razvijen i kako se obogatio, setite se ovoga. Ovo je samo jedan od niza užasa koje su Evropljani doneli u Afriku. Kontinent koji i danas potresaju ratovi, bolesti i glad nikada nije ni imao šansu.

I dan danas narod Afrike pati zbog zla koje je evropski čovek pustio među njihovu plodnu i bogatu zemlju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Rarehistoricalphotos.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.