POČEO NAPAD SAD, VELIKE BRITANIJE I FRANCUSKE NA SIRIJU: Rakete padale po Damasku, Rusi NISU REAGOVALI (VIDEO)
Eskplozije su uzdrmale Damask, Foto: Youtube/Printscreen

akcija protiv asada

POČEO NAPAD SAD, VELIKE BRITANIJE I FRANCUSKE NA SIRIJU: Rakete padale po Damasku, Rusi NISU REAGOVALI (VIDEO)

Rusi su upozorili da će "biti posledica"

Objavljeno: 07:58h

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska rano jutros po evropskom vremenu započele su napad na režim Bašara el Asada u Siriji.

Napad je bio ograničen na tri mete, ruske zone interesa nisu ugrožene, a Rusija nije reagovala vojno.

Napad je usledio posle nedelju dana pretnji sa Zapada zbog navodnog hemijskog napada na civile u Dumi, za koji SAD i saveznici optužuju režim Bašara el Asada.

- Naredio sam vojnim snagama SAD da pokrenu precizne udare na mete povezane sa kapacitetima za proizvodnju hemijskog oružja sirijskog diktatora Bašara el Asada - rekao je Donald Tramp.

Napadi su počeli u 9 uveče po američkom vremenu, u vreme kad svi u Evropi i na Bliskom istoku spavaju. Na američkim televizijama i portalima ubrzo su prikazane slike projektila koji paraju nebo iznad Damaska, a počeli su da se javljaju svedoci iz glavnog grada Sirije, sa izveštajima o eksplozijama.

U Siriji su pogođene tri mete, uključujući naučno-istraživački centar na periferiji Damaska, i dve u blizini grada Homsa.

U Homsu su ranjena tri civila, pošto je "nekoliko" projektila presrela sirijska PVO.

U napadu su korišćeni krstareći projektili koji su lansirani iz vazduha, izjavili su iz američke vojske.

Državni sekretar SAD za odbranu Džejms Metis rekao je da je ovo "pojedinačna akcija" i "veoma jaka poruka" sirijskom režimu.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da je namena udara da "pošalju jaku poruku režimu".

Generalni sekretar UN Antonio Gutijereš pozvao je članove Saveta bezbednosti UN da učine sve što mogu da se izbegne eskalacija konflikta.

Kako su američki vojni zvaničnici rekli za CNN, u napadu su učestvovali bombarderi B-1, i najmanje 1 brod ratne mornarice SAD, koji se trenutno nalazi u Crvenom moru.

General Džozef Danford, predsedavajući Generalštaba vojske SAD, rekao je novinarima u Pentagonu da je u prvom napadu saveznika gađan naučno-istraživački centar na širem području Damaska, u kojem se, kako je rekao, razvija i proizvodi hemijsko oružje.

Kako je rekao, druga meta je bio "magacin hemijskog oružja zapadno od Homsa", a treća meta skladište hemijskog oružja i važan komandni centar.

- Uništena je bitna infrastruktura, i ovo je veliki udar za sirijski režim. Oni su izgubili godine i godine istraživanja i razvoja i sredstava - rekao je Danford.

Tramp je rekao da je odlučio da preduzme akciju jer je "prošlonedeljni napad Asada bio usmeren protiv sopstvenog naroda, i da to nisu dela čoveka, nego čudovišta".

Predsednik SAD je rekao da su napadi izvedeni u koordinaciji sa Francuskom i Velikom Britanijpm, dodajući da je cilj ove akcije da se "odvrati Asad od proizvodnje, širenja i upotrebe hemijskog oružja".

- Kombinovani američki, britanski i francuski odgovor na ova zlodela će integrisati sve instrumente naših nacionalnih moći - vojnu, ekonomsku i diplomatsku - rekao je Tramp.

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej izjavila je da je "ovlastila britanske oružane snage da izvedu koordinisane i ciljane napade, kako bi smanjili sposobnost sirijskog režima da proizvodi i koristi hemijsko oružje".

- Britanski doprinos pažljivo koordinisanoj zajedničkoj akciji dali su avioni Tornado GR4 Kraljevskog vazduhoplovstva - saopštili su iz Ministarstva odbrane u Londonu. - Oni su ispalili Storm Shadow projektile na vojni objekat za koji je procenjeno da se u njemu skladišti hemijsko oružje kojim je Sirija prekršila Konvenciju o hemijskom naoružanju.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je rekao da je "naredio francuskim vojnim snagama da intervenišu, pošto je crvena linija koju je postavila Francuska u vezi sa upotrebom hemijskog oružja pređena".

Kancelarija predsednika Makrona postavila je na društvene mreže video snimak na kojem se vidi poletanje eskadrile francuskih vojnih aviona koji su izvršili udare.

Donald Tramp je najavio da će se napadi nastaviti "sve dok se ne okonča upotreba hemijskog oružja sirijskog režima".

- Spremni smo da nastavimo sa ovim odgovorom sve dok sirijski režim ne prestane sa upotrebom zabranjenog hemijskog oružja - rekao je predsednik SAD.

Jedan visoki zvaničnik u Vašingtonu je rekao da "ono što je viđeno večeras nije kraj američkog odgovora", i da je u plan ugrađeno "mnogo fleksibilnosti koja omogućava dalje napade na mete kakve su gađane danas".

Tramp je, međutim, dodao da SAD "ne traži vojno prisustvo u Siriji na neodređeno vreme". On je, podsetimo, ranije najavljivao da želi da se vojska SAD povuče sa ove lokacije.

Portparolka Ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je rekla da su Amerikanci gađali sirijski glavni grad Damask "taman kad je ova zemlja konačno imala šansu za mir".

- Stvarno je neverovatno da gađaju glavni grad Sirije kad je zemlja konačno imala šansu za mirnu budućnost - napisala je ona na Fejsbuku.

Ruska ambasada u Vašingtonu oglasila se preko Tvitera:

- Naša upozorenja niko nije čuo. Pokrenuto je izvršenje ranije dogovorenog scenarija. Ponovo, prete nam. Upozoravamo da ovakvi postupci neće proći bez posledica. Sva odgovornost je na Vašingtonu, Londonu i Parizu - napisali su u Ambasadi Rusije u SAD.

Tramp je ranije kritikovao rusku podršku sirijskom režimu, rekavši da "Rusija mora da odluči da li će da nastavi da ide ovim mračnim putem", i dodavši da Rusija nije ispunila obećanje da će eliminisati sirijsko hemijsko oružje, koje je dato 2013. godine.

Deo kalkulacije pred napad je bio i kako će Rusija reagovati na njega.

- Gledamo šta će Rusi da urade u naredna 24 sata - rekao je neimenovani američki zvaničnik. - Skupljaćemo obaveštajne podatke da vidimo šta Rusi rade posle udara, podatke o aktivnostima njihovih vojnih sistema.

Drugi visoki vojni zvaničnik SAD rekao je da je "veoma zabrinjavajuć napredak u sofisticiranosti ruskih kapaciteta u odnosu na prošlu godinu", pošto su oni danas "u znatnoj meri pojačani", kad je reč o PVO komponenti.

General Danford je dodao da je vojska SAD "pažljivo birala mete", kako bi izbegla mogućnost da ruska vojska bude uvučena u konflikt, i da je pre napada "korišćena linija komunikacije kako bi se izbegli problemi".

- Koristili smo normalne kanale za izbegavanje konflikta - rekao je Danford.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.