PUTINOVA NOĆNA MORA: Tramp ima adut koji će Rusima zadati OZBILJNU GLAVOBOLJU!
Foto: AP

ko je jači?

PUTINOVA NOĆNA MORA: Tramp ima adut koji će Rusima zadati OZBILJNU GLAVOBOLJU!

Slojevita i integrisana protivvazdušna oprema može učiniti da vazdušni udari avionima četvrte generacije, na primer Horneta ili F-16, postanu preskupi

Objavljeno:

Rusija intenzivno ulaže u razvoj protivvazdušne odbrane koja će biti efikasna u borbi protiv američkih lovaca pete generacije s takozvanom stelt tehnologijom. Zasad još nema rešenja.

Ponos američke vojske, posljednja generacija lovaca 'stelt' tehnologije zadaje Rusima poprilične glavobolje. Moskva intenzivno radi na protivotrovu, pa njihova protivvazdušna oprema razvija sve sofisticiranije sustave za zaštitu svog vazdušnog prostora.

Slojevita i integrisana protivvazdušna oprema može učiniti da vazdušni udari avionima četvrte generacije, na primer Horneta ili F-16, postanu preskupi.

Najveći problem za Rusiju predstavljaju avioni pete generacije 'stelt' tehnologije, Loked Martin F-22 raptor ili F-35 Džoint Strajk Fajter.

foto: AP

Stručnjak za rusku vojsku Mihael Kofman iz organizacije za vojnu analitiku CNA izjavio je za Nešnal Interest da Rusija intenzivno radi na rešavanju problema koje za njihovu predstavlja 'stelt' tehnologija.

Napredni ruski radari, projektili i sustavi u budućnosti će naverovatnije dovesti do razdvajanja zračnih snaga na avione koji se mogu nositi sa tim sastavima i one ostale, koji će služiti za bombardvanje ISIL-a i njihovih sledbenika.

Platforme protivvazdušne odbrane poput raketnih sastava S-300 i S-400 te budući S-500 opremljeni su sastavima za praćenje prisutnosti nevidljivih lovaca poput F-22 i F-35. Iako ih radari mogu otkriti, teško je dobiti preciznu poziciju aviona da bi se mogao efikasno gađati projektilima, što je i osnovni problem Moskve.

Rusija će sasvim sigurno nastaviti raditi na rešavanju problema odbrane od borbenih aviona 'stelt' tehnologije, ali teško je za poverovati da će pronaći rešenje u skorašnjoj budućnosti, piše Nešnl Interest.

Velike investicije u protivvazdušnu obranu govori da Kremlj veruje kako glavnu pretnju njihovim snagama predstavljaju upravo američke vazdušne snage. Samim time, efikasna odbrana od stelt tehnologije Kremlju je na listi prioriteta, napominje Kofman. S vremenom, Rusija će, kako se ciklička borba vojne tehnologije odbrane i napada nastavlja u nedogled, sigurno doći do reešenja, samo je pitanje vremena.

BONUS VIDEO:

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.