OVAKO BI AMERIKANCI MOGLI DA NAPADNU SIRIJU: A očekuje se OVAJ ODGOVOR RUSA!
Rat koji može da usledi bi bio poslednji u istoriji, Foto: Reuter/Stringer

rat na pomolu?

OVAKO BI AMERIKANCI MOGLI DA NAPADNU SIRIJU: A očekuje se OVAJ ODGOVOR RUSA!

Meta napada SAD bi mogla da bude čitava sirijska avijacija

Objavljeno:

Donald Tramp, predsednik SAD, juče je najavio da će zajedno sa političkim i vojnim vrhom države u najkraćem roku doneti “velike odluke” o odgovoru na novi navodni hemijski napad u Siriji za koji Amerikanci optužuju režim Bašara el Asada.

U međuvremenu je strah od sukoba postao realan, pa je Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) izdala upozorenje za područje Istočnog Mediterana zbog mogućih vazdušnih napada na Siriju u naredna 72 sata.

Stručnjaci očekuju da bi američki "odgovor" mogao biti u vidu vojne akcije protiv sirijske vojske, što ne bi bilo prvi put da se ovo desi: pre godinu dana, Tramp je naredio napad na vazdušnu bazu sirijske vojske Šajrat, nakon što je iz nje navodno izveden napad bojnim otrovom sarinom na gradić pod kontrolom pobunjenika Han Šejkun.

Ovaj napad je, kako procenjuju analitičari, bio više simboličan, s namerom da pošalje režimu Bašara al-Asada poruku da je trebalo da uništi sve zalihe bojnih otrova 2013.

Meta bi sada mogla da bude čitava sirijska avijacija

Ako Tramp ponovo naredi napad na Siriju, sada će on verovatno biti snažniji i sveobuhvatniji nego prvi put. Kako piše Martin Čulov za Guardian, Tramp će želeti da se nametne kao snažan lider koji odlučno odgovara na prelaženje njegove vlastite “crvene linije”, za razliku od njegovog prethodnika Baraka Obame, koji je zapretio vojnim odgovorom, ali nije ispunio svoju pretnju.

Američkoj vojnoj akciji verovatno bi se pridružila i Francuska, čiji predsednik je već najavio vojni udar ako se korišćenje hemijskog oružja dokaže, a možda i Velika Britanija.

Mete bi ovog puta mogle biti druge sirijske vazdušne baze, a možda i njene čitave vazdušne snage, ili bar ono što je od njih ostalo. Sirijska flota, iako još uvek navodno ima 265 aviona i helikoptera, istrošena je u sedmogodišnjem ratu i oslanja se na ruske vojne avione. Sirijska PVO teško je oštećena u nedavnim izraelskim udarima, koji su izvedeni iz odmazde na rušenje jednog izraelskog aviona. Američke snage mogle bi da napadnu najmanje desetak drugih vazdušnih baza u okolini Damaska, Homsa, Alepa, Deir ez-Zora i drugih sirijskih gradova.

Raketni napad verovatniji

Taj napad mogla bi izvesti američka pomorska borbena flota smeštena u istočnom Mediteranu i opremljena dalekometnim projektilima. U njemu bi mogli da sudeluju i brojni američki vojni avioni smešteni u Kataru i na nosačima aviona u Arapskom zalivu, koji već godinama vrše udare na položaje Islamske države.

Međutim, s obzirom na to da bi njihovo preletanje preko Iraka, pa čak i preko Saudijske Arabije, moglo da bude problematično, krstareći projektili su izglednija opcija. Takođe, vazdušni udari su riskantni su jer bi sirijska PVO, a možda i ruska, mogla da ih obori. Gubitak projektila, naravno, predstavlja puno manji rizik za Amerikance.

Ako se Velika Britanija uključi u akciju, to može učiniti iz svoje baze na Kipru. Britanski kontingent, u kojem se nalaze avioni tipa Tornado i Typhoon i dronovi tipa Reaper, već je odavno uključen u borbene misije protiv ISIS-a. Ipak, najveći doprinos Velike Britanije i Francuske bio bi u tome što bi Tramp mogao da kaže da napad nije unilateralan.

Hoće li Rusi uključiti svoj moćni sistem S-400?

Rušenje izraelskog aviona F-16 od strane 45 godina starog sirijskog PVO sistema SA-5 pokazuje da je i dalje pretnja avijaciji koja bi izvršila vojnu akciju protiv sirijskog režima. Međutim, pre ovog obaranja, Izraelci su izveli više od sto vazdušnih napada na vojne mete u Siriji bez odgovora.

Ključno pitanje je hoće li se Rusija uključiti u protivnapad, odnosno hoće li aktivirati svoj moćni PVO sistem S-400, koji je postavila u Siriji pre nešto više od godinu dana i koji predstavlja pretnju i najmodernijim avionima. Ruske snage dosad su nekoliko puta uključile sistem, ali nikad ga nisu iskoristile. Ipak, upozorenja iz Kremlja nakon Trampove najave sugerišu da bi ovaj put moglo biti drugačije.

Tramp bi, kako piše Ewen MacAskill za Guardian, mogao da odluči da uništi čitavu sirijsku avijaciju. To samo po sebi ne bi bio pretežak poduhvat, s obzirom na to da Sirija ima samo 15.000 ljudi u svojim vazdušnim snagama, u poređenju sa znatno manjim Izraelom koji ih ima 34.000. Ipak, to malo znači ako se ruska vojska direktno uključi u borbu. Posledice takve eskalacije je teško predvideti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.