TAJNA VEZA PACOLIJA I JELJCINA: Ovo je istraživala DEL PONTE, da li je ovo uticalo na dešavanja na Kosovu 1999?
Pacoli je imao čvrste veze sa Jelcinom, Foto: EPA / Profimedia

preduzetnik sa kosova

TAJNA VEZA PACOLIJA I JELJCINA: Ovo je istraživala DEL PONTE, da li je ovo uticalo na dešavanja na Kosovu 1999?

Pacoli je rekonstruisao razrušeni ruski parlament Beli dom, Svet federacije, Dumu, niz bolnica, škola, administrtivnih zgrada, kuća za stanovanje...

Objavljeno:

Bogati Albanac Bedžjet Pacoli je preduzetnik koji je zadužio nekadašnjeg ruskog predsednika Borisa Jelcina.

Za kosovskog Albanca u svetu se dva puta pročulo: 1997. kada se u Luganu na spektakularan način oženio italijanskom pevačicom Anom Oksom i početkom 1999. kada je, tada, švajcarski državni tužilac Karla Del Ponte upala u kancelariju njegove firme "Mabeteks" u Luganu

Akcijom protiv Pacolija Karla Del Ponte je postala poznata izvan granica Švajcarske – po zahtevu ruskog državnog tužioca Jurija Skuratova ona je dve godine istraživala da li je Pacoli davao mito ruskom predsedniku Borisu Jeljcinu i njegovim saradnicima, da li je prao novac za njih i da li su Jeljcinove kćeri koristile kreditne kartice njegove firme.

Za Pacolija je 2001. bila godina raspleta. Rastao se od tada 41-godišnje Ane Okse a švajcarsko tužilaštvo ga je obavestilo da nije pronašlo nikakve dokaze o nezakonitim radnjama i da je završilo istragu protiv njega.

Pacoli je poslovnu imperiju počeo da gradi početkom 90-tih kad je osnovao građevinsku firmu "Mabeteks". Već 1993. promet firme je prešao milijardu dolara. "Mabeteks" je rekonstruisao razrušeni ruski parlament Beli dom, Svet federacije, Dumu, niz bolnica, škola, administrtivnih zgrada, kuća za stanovanje.

Posao života, po njegovim rečima, napravio je 1995. za godinu i po dana, sa tri hiljade radnika koji su radili u tri smene, rekonstruisao je predsedničku palatu u Kremlju. Cena celog posla - 1,5 milijardi dolara.

Samo Pacolijeve firme koje se bave građevinarstvom ostvare godišnji promet u proseku 800 miliona dolara. Pacoli je još vlasnik hotelskog lanca "Diamond Swiss Group" koji ima 9 hotela u Švajcarskoj, Rusiji, Kazahstanu, Singapuru, Maleziji i Kosovu, ima i lanac robnih kuća. U svom vlasništvu ima filmsku i televizijsku kompaniju, menadžersku firmu koja zastupa interese italijnskih i švajcarskih pevača, vlasnik je kablovske televizije u Švajcarskoj, nedeljnika na Kosovu, tekstilnih firmi u Moldaviji i Ukrajini.

Na Kosovu je najveći preduzetnik. Uz hotel i robnu kuću, ima najveću firmu koj se bavi osiguranjem, kao i banku.

Pacoli živi iznad Luganskog jezera. Ulaz u vilu od 750 kvadrata sa zatvorenim bazenom i poglrdom na Lugano, ukrašava skulptura Dušana Džamonje. Otac je dve odrasle ćerke, Selene i Abreše. Njihovim mjkama, Austrijankom i Slovenkom, nikda se nije ženio, ali je priznao obe ćerke. Mediji pišu da ima kolekciju od sedamdesetak mercedesa i avion. Njegov hotel "Diamond Swiss" sa pet zvezdica je poslednji hotel koji su švajcarske vlasti dozvolile da se izgradi na Luganskom jezeru, jer više nema prostora.

Pacoli se dva puta sastao sa Miloševićem. Prvi put u martu 1998. na sastanku koji su organizovali rusi. Pacoli je tada upozorio Miloševića da će se dogoditi katastrofa ako nastavi svoju politiku. Tražio je da se prihvati realnost na Kosovu i dijalog sa Ibrahimom Rugovom i ostalim kosovskim liderim. Razgovor je trajao četiri sata.

Rođen je 1951. u selu Marevci, 40 kilometara od prištine. selo je struju, vodu i put dobilo tek posle 1982. što je finansirao Pacoli.

Sa 17 godina je otišao u Hamburg kod ujaka, ali ga nije uspeo da nađe pa je živeo od pranja sudova. Sam se školovao i 1970. se upisao na studije spoljne trgovine. Posle studija vratio se u Jugoslaviju da odluži vojsku u Titovoj gardi. Posle vojske se zaposlio u Austriji u firmi koja je proizvodila mašine za tekstil. Potom se preselio u Švajcarsku i formirao firmu preko koje je prodavao tekstilne mašine po celom svetu. I tako, posao za poslom…

Pacoli sa Johanesom Hanom
Pacoli sa Johanesom Hanom foto: Fonet

Imao je priliku da upozna Bil Klintona, Al Gora, Bob dol, Jeljcina, Putina, Helmuta Kola, Silvija Berluskonija, Žaka Širaka, Toni Blera i uz to nauči 12 jezika.

Pacoli se pozanje sa Jeljcinom još od 1979. kada je Jeljcin bio direktor fabrike za proizvodnju vrata i prozora na Uralu. Dok se Jeljcin penjao na lestvici, često su se družili. Kada je Jeljcin postao ministar bez portfelja postao odgovoran za rad ministrstva građevine uveo je Pacolija u neke krugove i obezbedio neke poslove.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/oo7topsecret.wordpress.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.