RUSKA PARIS HILTON, KRALJ JAGODA I STALJINISTA: Ovo su kandidati koji se u nedelju bore protiv PUTINA!
Oni se nadmeću protiv Putina, Foto: EPA/ Reuter/AP

predsednički izbori u rusiji

RUSKA PARIS HILTON, KRALJ JAGODA I STALJINISTA: Ovo su kandidati koji se u nedelju bore protiv PUTINA!

Niko od njih nema realne šanse za pobedu, ali su svakako vrlo živopisni

Objavljeno:

Predsednički izbori u Rusiji održaće se ove nedelje, a u izborinoj trci nadmetaće se osam kandidata.

Jasno je da je glavni favorit Vladimir Putin, a istraživanja javnog mnjena pokazuju da će on osvojiti najmanje 60% glasova.

Zanmljivo je da je jednom kandidatu, opozicionaru Alekseju Navalnom, oduzeto pravo da učestvuje na izborima, zbog navodnih optužbi za korupciju. Navalni je poznat kao veliki neprijatelj Putin, protiv koga je organizovao i proteste.

Ko su ostali kandidati?

Pavel Grudinin

Pavel Grudinin
Pavel Grudinin foto: AP

Grudinina (57) , kandidata Komunističke partije, u Rusiji nazivaju "kralj jagoda". Od 1995. godine, on je upravnik Lenjinove državne farme, koja je najveći uzgajivač jagoda i drugog voća u zemlji. Njegova ciljna grupa su stariji Rusi, nostalgični za komunističkom prošlošću.

Tokom kampanje otkriveno je da ima tajne račune u inostranstvu, ali je Grudinin objasnio da ih je otvorio zbog lečenja svoje majke i sestre.

Grudinin smatra da "komunizam ujedinjuje ljude" kao i da je "Sovjetski savez propao zbog izdaje".

Vladimir Žirinovski

Vladimir Žirinovski
Vladimir Žirinovski foto: Reuter

Žirinovski (71) je veteran ruske politike. Počeo je da se bavi politikom pre nego što je većina Rusa ikada čula za Putina. Ima diplomu pravnog fakulteta i turskog jezika, a služio je i u sovjetskoj vojsci.

Prvi put se kandidovao za predsednika 1991. godine, i osvojio je treće mesto. Njegova partija, Liberalno demokratska stranka, bila je prva opoziciona partija registovana nakon raspada Sovjetskog saveza.

Žirinosvki je nacionalista, propagira "mačo imidž" i neprijateljstvo protiv Zapada. Želi da vaskrsne rusku imperiju, kako bi "ruski vojnici mogli da operu noge u Indijskom okeanu".

Odrastao je u Kazahstanu i tvrdi da živi skroman život, ali je većinski vlasnik VRB banke, ima osam stanova u Moskvi i dva ogromna skladišta.

Ksenija Sobčak

Ksenija Sobčak
Ksenija Sobčak foto: AP

Sobčakova je pre kanidature bila TV zvezda u Rusiji, a kao svoj cilj navodi "oživljavanje demokratije". Ona kaže da želi reformu Putinovog sistema, ne njegovo rušenje.

Međutim, učestvovala je na protestima protiv sadašnjeg predsednika 2012. i smatra da Krim pripada Ukrajini.

Mnogi je nazivaju "ruskom Paris Hilton" zato što je bila voditeljka rijaliti šoua. Sama je priznala da će izgubiti izbore, ali se sprema da se kanididuje i na parlamentarnim 2021. godine.

Njen otac bio je mentor Putina, pa mnogi smatraju da je ona marioneta Kremlja u pokušaju da se umanji podrška Navalnijom, koji je jedina prava opozicija.

Grigori Javlinski

Grigori Javlinski
Grigori Javlinski foto: Reuter

Javlinski (65) je liberal sa burnog političkom prošlošću. Njegovo ime vezuje se za brojne sporne privatizacije državnih preduzeća za vreme Gorbačova.

Zbog toga 2016. godine njegova partija Jablonko nije uspela da osvoji sedišta u Dumi. Javlinski se protivi aneksiji Krima, i smatra da spor sa Ukrajinom treba da se reši uz posredovanje međunarodnih institucija.

Takođe je najavio da će svakom Rusu dati osnovni prihod, kako bi rešio problem raširenog siromaštva u zemlji.

Boris Titov

Boris Titov
Boris Titovfoto: EPA

Titov (57) , koji sebe predstavlja kao "ekonomskog liberala", radio je kao ombudsman za korupciju u Putinovoj vladi, a promoviše čvrste trgovinske veze sa Kinom.

On je kandidat male Partije razvoja, i relativno je nov u politici. Sastajao se sa ruskim biznismenima u inostranstvu i posredovao u njihovim pravnim sporovima sa Rusijom.

Njegov cilj je da privuče strane investitore, putem poreske reforme i smanjivanja birokratije.

Sergej Baburin

Sergej Baburin
Sergej Baburin foto: EPA

Baburin (59) je takođe nacionalista, po struci pravnik, bivši poslanik koji je služio u Avganistanu. Kandidat je Ruske svenarodne unije.

On podržava Putinovu spoljnu politiku - odobrava aneksiju Krima, i smatra da je Rusija postigla veliki uspeh u Siriji.

Ali ipak misli da je unutrašnja politika uništena korupcijom i nepravdom. Za to smatra odgovornom "neoliberalnu mafiju" i smatra da je vlast uništila zdravstveni i obrazovni sistem Rusije.

Maksim Suraikin

Maksim Suraikin
Maksim Suraikin foto: EPA

"Drug Maksim" je kandidat Komunista Rusije, frakcije Komunističke partije koja se odvojila 2012. godine.

Sebe predstavlja kao "lenjinistu-staljinistu" i želi da sruši kapitalizam i vrati SSSR. Ovo mu je prva kandidatura.

I za Suraikina se misli da je kandidat čija je uloga da podeli glasove komunista, što on poriče. Za svog rivala Grudinina kaže da nije pravi komunista jer ne razume kako milioner može da ima to zvanje.

Komunistička partija počela je da promoviše oligarhe, smatra Suraikin. Pre politike, bavio se popravkom računara.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.