KRVAVI OKRŠAJ U SIRIJI: Vojska  SAD pobila preko 100 Asadovih vojnika!
Vojska SAD sarađuje sa sirijskim pobunjenicima, Foto: AP

sukobi se nastavljaju

KRVAVI OKRŠAJ U SIRIJI: Vojska SAD pobila preko 100 Asadovih vojnika!

Nove bitke u ratom razrušenoj zemlji

Objavljeno:

Vojska sirijskih pobunjenika predvođena SAD-om pobila je u defanzivi preko 100 vojnika sirijskog režima, saopštila je centralna komanda te vojske.

- U odbrani koalicije i naših saveznika, izveli smo napad kao odgovor na agresiju protiv naših saveznika u borbi protiv ISIS-a - napisali su u saopštenju.

Napad je prema ovom saopštenju, izveden u samoodbrani, nakon što se 500 vojnika Asadovog režima, sa artiljerijom, tenkovima i raketnim sistemima približilo kritičnoj liniji koju nisu smeli da prelaze, 8 kilometara istočno od reke Eufrat.

U saopštenju se takođe navodi da nijedan vojnik koalicije SAD i sirijskih pobunjenika nije poginuo, kao i da oni smatraju da je cilj napada Asadove vojske bio da zauzmu naftna polja koja se tu nalaze.

SAD u Siriji ima oko 2000 trupa, koje se bore rame uz rame sa pobunjenicima, među kojima su Kurdi i Arapi. Cilj dolaska vojske SAD je bio da pobedi ISIS, koji i jeste konačno poražen ali uz ogromne zasluge vojnika Bašara el Asada u koaliciji sa Rusijom.

Reks Tilerson, državni sekretar SAD, rekao je da se SAD ni posle poraza ISIS-a neće povući iz Sirije, sve dok i Bašar el Asad ne bude poražen.

Sa druge strane, Rusija upozorava SAD na taj način dalje dele ovu uništenu zemlju i narušavaju njen suverenitet, posebno podržavajući Kurde zbog čega su isprovocirali Tursku, koja je otpočela vojnu operaciju "Maslinova grana" da ojača svoj položaj u regionu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / CNN.com / RT.com )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.