PRIŠLI SU MU U VOZU I ODVELI GA: Kina na udaru kritika zbog jezive OTMICE izdavača ZABRANJENIH KNJIGA!
Gi Minahi je otet, Foto: AP

pisao ono što nije smeo

PRIŠLI SU MU U VOZU I ODVELI GA: Kina na udaru kritika zbog jezive OTMICE izdavača ZABRANJENIH KNJIGA!

EU i Švedska pozivaju Kinu da ga oslobode

Objavljeno: 09:54h

Kineske vlasti navodno su otele pisca i izdavača knjiga Gija Mihnaija koji ima švedsko državljanstvo, i koji je često objavljivao knjige o privatnim životima političara koje su zabranjene u Kini.

Evropska unija (EU) i Švedska pozvale su kineske vlasti da ga "odmah oslobode".

- Nadamo se da će kineske vlasti osloboditi Gia Minhaija i omogućiti mu da se vrati svojoj porodici i dobije medicinsku pomoć .- izjavio je danas ambasador EU u Pekingu Hans Ditmar Švajzgut na konferenciji za novinare.

Gi Minhai otet je dok je vozom išao na lekarski pregled u pratnji dvoje diplomata. Prema navodima njegove ćerke, koja je trenutno u Velikoj Britaniji gde studira, njemu su prišli policajci u civilu i samo ga odveli.

Minhai je radio za izdavačku kuću u Hongkongu koja objavljuje knjige o privatnom žitvotu kineskih političara, a većina tih knjiga je zabranjena u Kini. Izdavač je već ranije bio privodjen, a celu situaciju otežava i činjenica da on boluje od neurodegerativne bolesti.

Kinesko gradjansko društvo je pod velikim pritiskom od dolaska Si Djinpinga na vlasti krajem 2012. godine. Mnogi aktivisti za slobodu izražavanja su od tada pritvoreni.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / CNN.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.