PROGNOZA VREMENA ZA ZIMU: Ovakva predviđanja JOŠ NISMO VIDELI!
Foto: Accuweather

objavljeno

PROGNOZA VREMENA ZA ZIMU: Ovakva predviđanja JOŠ NISMO VIDELI!

Dok će severna Evropa imati mokru zimu, Balkan čeka nešto sasvim drugo

Objavljeno:

Svi žele da saznaju kakvo vreme nas očekuje ove zime, a kvalitetna prognoza je juče osvanula na specijalizovanom sajtu AccuWeather.

Ako je tačno ono što pišu, a poznati su kao relevantan izvor informacija, Balkan očekuje nekoliko meseci čija glavna karakteristika će biti skoro potpuni nedostatak padavina.

Kako se navodi u prognozi, zima će krenuti oštro širom delova severne i zapadne Evrope, sa čestim olujama koje će doneti kišu i vetar. Umeren početak zime na većem delu kontinenta zatim će preći u kasnosezonsko zahlađenje u delovima srednje i istočne Evrope, dok će na Balkanskom poluostrvu glavna karakteristika zime biti - suša.

Dok će severna Evropa imati mokru zimu, retke kiše predviđene su od juga i istoka Španije do Italije i Balkanskog poluostrva, navodi AccuWeather.

- To ne znači da u ovim područjima neće biti kiše tokom zimskih meseci, ali neće je biti dovoljno, što će dodatno pogoršati sušu koja je u toku - rekao je meteorolog Alan Repert.

U mnogim od tih područja suša će biti još gora na kraju zime nego na početku, što bi moglo imati ozbiljne posledice za poljoprivredu iduće godine, a i povećati rizik od požara na leto i jesen ako kiše na proleće opet budu ispod uobičajenog nivoa.

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.