AFERA TRESE NATO: Objavljen snimak u kojem veličaju naciste i ustaše! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube/NATO

NIŠTA NIJE NAUČENO

AFERA TRESE NATO: Objavljen snimak u kojem veličaju naciste i ustaše! (VIDEO)

U propagandnom filmu NATO-a postoji i deo u kojem se pojavljuju pripadnici specijalnih snaga sa Baltika i ponosno izjavljuju kako u njima "i danas živi nasleđe "Šumske braće"

Objavljeno:

Propagandni film NATO-a u kome se slave "partizani" sa Baltika koji su se nakon Drugog svetskog rata borili protiv Sovjeta izazvao je skandal, jer su te "partizanske čete" bile sastavljene od poraženih jedinica, lojalnih nacističkoj Nemačkoj.

NATO je na svojim profilima na društvenim mrežama objavio osmominutni propagandni film "Šumska braća - borba za baltičke države". Ispostavilo se da film slavi bivše pripadnike nacističkog "Vafen-SS", prenosi "Index.hr".

U filmu su "Šumska braća" predstavljena kao baltički borci za slobodu od sovjetskog jarma, ali nije pomenuto da su mnogi od njih radili na istrebljenju Jevreja, te bili poznati po svojoj koljačkoj nemilosrdnosti i nizu ratnih zločina.

Zaharova: NATO falsifikuje istoriju i to mora da se spreči!

"Šumsku braću" osnovali su pripadnici 20. divizije "Vafen-SS", kojima je nacistički vođa Adolf Hitler lično odobrio da ostanu na teritoriji baltičkih republika 1944. godine, kada se iz Litvanije, Letonije i Estonije, pred naletom Crvene armije, povlačila nemačka vojska.

U NATO filmu, međutim, navodi se da su "Šumsku braću" činili "bivši vojnici koji su se borili na obe strane, a sada su se plašili za svoje živote, s obzirom na to da je sovjetska vlada brzo hvatala i eliminisala sve one koji su podržavali ideju nezavisnosti".

Analitički portali podsećaju da su demokratske države poput Velike Britanije, Kanade i SAD u posleratnoj eri prihvatile veliki broj istočnih Evropljana, na primer Letonaca i Ukrajinaca, koji su bili umešani u kolaboraciju sa nacistima i sprovođenje Holokausta.

Ali, u medijskom ratu sa Rusijom, NATO je promovisao i bivše SS-ovce, među kojima su bili i pripadnici ustaša, i one koji su učestvovali u Holokaustu, u borce za slobodu.

U propagandnom filmu NATO-a postoji i deo u kojem se pojavljuju pripadnici specijalnih snaga sa Baltika i ponosno izjavljuju kako u njima "i danas živi nasleđe "Šumske braće".

"Opasan potez koji ojačava revizionizam u istočnoj Evropi"

Britanski istoričar Rori Jomans, specijalista za nacizam i NDH, rekao je za hrvatske medije da je ovaj propagandni potez NATO-a "opasan".

- Dobro je poznato da su demokratske države poput Velike Britanije, Kanade i SAD-a u postratnoj eri prihvatile veliki broj istočnih Evropljana, Litvanaca i Ukrajinaca, koji su bii umešani u kolaboraciju sa nacistima i sprovođenje holokausta, jer je zbog početka Hladnog rata njihov antikomunizam odjednom postao koristan. Njihove neugodne prošlosti su zanemarene. Ne možemo promeniti istoriju, ali to je vrlo sramno nasleđe - rekao je Jomans.

Ali, s obzirom na aktualne napetosti s Rusijom, za NATO izgleda nije problem da promoviše bivše SS-ovce samo zato što su ujedno bili i antikomunisti.

Jomans ističe da se očigledno ništa nije naučilo iz prošlosti.

- Slična je greška napravljena u devedesetim godinama prošlog veka u postkomunističkoj Evropi, na primer u vezi Jugoslavije i Mađarske, kada se smatralo da nečiji antikomunizam ujedno znači i zagovaranje demokratskih i liberalnih vrednosti, iako to uopšte nije bio slučaj. Sada živimo s posledicama ponavljanja te greške. Takođe, već postoji dovoljno revizionizma kada je reč o holokaustu, i ovo je dolivanje benzina na postojeću vatru odnosno davanje legitimiteta onima koji slave skupine iz prošlosti koje nisu učinile ništa slavno - ističe Jomens.

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.