EVO GDE JURI CIKLON: Negde je vreme kao da je JESEN!
Ciklon, ilustracija, Foto: Eumetsat

ZANIMLJIVO

EVO GDE JURI CIKLON: Negde je vreme kao da je JESEN!

Prethodnih dana tempertature na istoku Mediterana bile su i do 46°C

Objavljeno:

Ovogodišnji deo juna donosi istoku Mediterana ekstremno vrelo vreme, a u nekoliko navrata područje od Grčke preko Turske do Kipra bilo je pogođeno vrelom vazdušnom masom sa severa Afrike, dok se sever, zapad i jugozapad Evrope pod uticajem dosta hladnijeg vazduha sa Atlantika. Pre nekoliko dana temperatura na Kipru dostigla je 46°C koliko je mereno nedaleko od Nikozije. Čak 45-46°C mereno je na jugu i jugozapadu Turske, a 44°C na grčkom ostrvu Milos u Egejskom moru.

Ovih dana vrućine su malo popustile na istoku Mediterana, ali sada vreo vazduh stiže na jug Italije i na Balkansko polustrvo, pa narednih dana unutar Balkana slede temperature i do 40°C.

Istovremeno, snažan ciklon sa Atlantika nalazi se svojim centrom nedaleko od obala Portugalije i dnonosi celoj zapadnoj i jugozapadnoj Evropi vrlo nestabilno, ali i sveže vreme za ovo doba godine.

Već danima jake kiše pogađaju Portugaliju i severni i zapadni deo Španije, uz obilne pljuskove sa grmljavinom.

Kiša, ilustracija
Kiša, ilustracijafoto: D. P. /Kurir

Temperature na severozapadu Španije su oko 15°C, a u Portugaliji i na jugozapadu Španije jedva da prelaze 20°C. Ovo su vrlo niske temperature za ovo doba godine u ovom delu, s obzirom na to da neretko tokom juna temperature u ovim predelima dostižu i 45°C.

Ipak, sada je vreme kao usred jeseni, a opustele su i popularne plaže na jugu Španije i Portugalije, s obzirom na to da je vreme nalik novembarskom.

Vrlo promenljivo, sveže i kišovito vreme širom Španije i Portugalije očekuje se i narednih dana.

Duž atlantske obale Španije i Portugalije vrlo je vetrovito, a očekuju se povremeno i olujni vetrovi, uz vioske talase.

Još svežije vreme je na severozapadu Evrope, pa se temperature u Irskoj, Danskoj, na severu Engleske, Škotske i širom Skandinavije kreću oko 15°C.

Narednih dana ciklonska aktivnost zadržavaće se iznad severne i zapadne Evrope, uz kišovito i sveže jesenje vreme, dok će jug i jugoistok Evrope biti pod uticajem vrlog vazduha sa severa Afrike, koja će preko Panonske nizije stići i do centralne Evrope i zapadne Rusije.

Osveženje iznad našeg područja očekuje se krajem sedmice, uz prodor fronta i osetniji pad tempertature vazduha, uz pljuskove sa grmljavinom i oluje.

Bonus video:

04:48

METEOROLOG NEDELJKO TODOROVIĆ OTKRIO KAKVO NAS LETO ČEKA! Njegova prognoza iznenadiće mnoge, ovo je rekao za SUPERĆELIJSKE OLUJE

(Espreso/Telegraf/Đorđe Đurić/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.