BAJDEN DOLAZI U EVROPU: Putinu neće biti dobro kad čuje ŠTA JE SPREMIO, nakon ovoga NIŠTA NEĆE BITI ISTO
Džo Bajden, Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

sporazum

BAJDEN DOLAZI U EVROPU: Putinu neće biti dobro kad čuje ŠTA JE SPREMIO, nakon ovoga NIŠTA NEĆE BITI ISTO

Američki predsednik Džo Bajden potpisaće u četvrtak novi bezbednosni sporazum sa Ukrajinom

Objavljeno:

Američki predsednik Džo Bajden potpisaće u četvrtak novi bezbednosni sporazum sa Ukrajinom kako bi obećao američku dugoročnu podršku toj zemlji, tokom sastanka sa liderima G7 u Italiji, rekao je visoki američki zvaničnik.

Bajden je danas otputovao u Italiju u cilju povećavanja pritiska na Rusiju zbog rata u Ukrajini, ali i na Kinu zbog njene podrške Moskvi i industrijskih kapaciteta te zemlje, piše Rojters.

Sporazum će jasno pokazati da će “naša podrška trajati dugo u budućnosti… posebno u odbrambenom i bezbednosnom prostoru“, rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

“Potpisivanjem ovog sporazuma takođe ćemo poslati Rusiji signal o našoj rešenosti. Ako Vladimir Putin misli da može da preživi koalicije koje podržavaju Ukrajinu, on greši“, rekao je Salivan.

Sporazum će uključivati obavezu saradnje sa Kongresom SAD na finansiranju Ukrajine u budućnosti, ali se neće obavezati na korišćenje američkih snaga na terenu, dodao je Salivan.

Prema Si-En-Enu (CNN), bezbednosni sporazum će obavezati SAD na 10 godina da nastave obuku ukrajinskih oružanih snaga, prošire saradnju u proizvodnji naoružanja i vojne opreme, nastave da pružaju vojnu pomoć i jačaju razmenu obaveštajnih podataka.

Kao deo sporazuma, SAD će obećati da će održati konsultacije sa Ukrajinom odmah nakon budućeg ruskog napada kako bi odredile sledeće korake.

Bela kuća je ranije saopštila da će se Bajden ponovo sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim na samitu, navodi Rojters.

SAD takođe očekuju da će se Bajden sastati sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, koji je položio zakletvu kao premijer Indije za treći mandat.

Šefovi najrazvijenijih svetskih demokratija će se tokom sastanka od 13. do 15. juna pozabaviti višestrukim izazovima, uključujući ratove u Ukrajini i na Bliskom istoku, trgovinske neravnoteže sa Kinom, pretnje koje predstavlja veštačka inteligencija i razvojne izazove u Africi.

Lideri će takođe objaviti nove sankcije i kontrolu izvoza protiv Rusije koje ciljaju na subjekte i mreže koje pomažu Putinovim snagama u ratu u Ukrajini.

Prikupljanje sredstava za Ukrajinu biće glavni prioritet na sastanku G7, dok G7 i EU razmatraju kako da iskoriste profit ostvaren ruskom imovinom koja je imobilisana na Zapadu da Ukrajini obezbede veliki avansni zajam za obezbeđenje finansiranja Kijeva za 2025.

Očekuje se da će Bajden vršiti pritisak na druge lidere G7 da pristanu na inovativni plan da se buduća kamata na oko 281 milijardu dolara sredstava ruske centralne banke iskoriste kao podrška zajmu od 50 milijardi dolara Ukrajini, prenosi britanska agencija.

Bonus video:

35:03

CENTRALNI DNEVNIK 12.06.2024.

(Espreso/Agencije/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.