OVO JE JEDINA STVAR OKO KOJE SU TRAMP I BAJDEN SAGLASNI? Obojica iznela OŠTAR STAV, evo o čemu je TAČNO REČ!
Donald Tramp i Džo Bajden, Foto: Profimedia

OŠTAR STAV

OVO JE JEDINA STVAR OKO KOJE SU TRAMP I BAJDEN SAGLASNI? Obojica iznela OŠTAR STAV, evo o čemu je TAČNO REČ!

Šta su razlike, a šta sličnosti u politici Trampa i Bajdena prema Kini?

Objavljeno:

Američki predsednik Džo Bajden je nedavno drastično povećao tarife na kineska električna vozila, proizvode od čelika i aluminijuma, te poluprovodnike. Bajden se odlučio na taj potez nakon što je njegova administracija preispitala trgovinsku politiku bivšeg predsjednika Donalda Trampa prema Kini.

Oštar stav o Kini jedno je od samo nekoliko pitanja oko kojih su demokrate i republikanci saglasni, uključujući i predsednika Džoa Bajdena.

“Kineska vlada je godinama ubacivala novac u kineske kompanije u nizu industrijskih sektora – čelik i aluminijum, poluprovodnike, električna vozila, solarne panele – industrije budućnosti”, poručio je predsednik SAD Džo Bajden.

Sličan stav ima i Bajdenov prethodnik Donald Tramp.

“Kina sada jede naš ručak. Otišli su dalje od onog šta sam ja radio. Jedu naš ručak."

I Bajden i Tramp kažu da žele da kazne Kinu zbog trgovinske prakse kojom se, kako smatraju, krše međunarodna pravila.

Bajden je nedavno učetvorostručio tarife na kineska električna vozila na 100 odsto, tri puta povecao tarife za neke proizvode od čelika i aluminijuma i sada su 25 odsto, i udvostrucio tarife za poluprovodnike na 50 odsto.

“Suprostavićemo se kineskom višku u tim industrijama. I ulažemo mnogo u čisti američki čelik i aluminijum”, kazao je predsednik SAD.

Džo Bajden
Džo Bajden foto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

Bajden je povećao tarife nakon preispitivanja Trampove politike o tom pitanju. Bivši predsednik kaže da je njegov rival zakasnio.

“To je trebalo davno da urade. Međutim, to takođe moraju da urade sa drugim vozilima i mnogo drugih proizvoda”, odgovara Tramp.

Uoči novembarskih izbora, i Bajden i Tramp pokušavaju da istaknu da će od njihove politike prema Pekingu koristi imati američki radnici.

Tarife na kineski uvoz, od morskih plodova do elektronike, prvo je uveo Tramp.

Bajden je neke zadržao, a meta su mu bili sektori kao što je čista energija. To je u skladu sa njegovim planom da poveća proizvodnju domaćih električnih vozila i drugih tehnologija u borbi protiv klimatskih promena, i da uspotavi dominaciju u industrijama za proizvodnju visoke tehnologije.

Još jedna ključna razlika je u tome što Bajden usklađuje svoje politike sa saveznicima, među kojima je G7, smatra Rejčel Zimba iz Centra za novu američku bezbjednost.

“Trampova administracija je bila spremna da koristi tarife radi boljih dogovora. Bili su manje spremni da investiraju na domaćem planu, da pokušaju da naprave alternativne lance nabavke. A čak i još manje spremni da na tome sarađuju sa saveznicima”.

Tramp tvrdi da je širi pristup tarifama od više milijardi dolara bolji, dok Bajden ocjenjuje da je njegov ciljani pristup efikasniji.

Donald Tramp
Donald Trampfoto: Michael M. Santiago / Getty images / Profimedia

O kojem god pristupu da je riječ, Peking najavljuje da će uzvratiti, dok će birači u Americi svoj stav izneti u novembru.

Bonus video:

03:16

AMERIKANCIMA 11. SEPTEMBAR I TRAMP MOGU DA SE DESE JEDNOM! Jovanović prognozirao: Ako isti trendovi ostanu, BAJDEN POBEDUĐE

(Espreso/ Glas Amerike/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.