STOLTENBERG PECNUO BAJDENA I REKAO NEŠTO ZBOG ČEGA ĆE U KREMLJU POBESNETI: "Nismo videli ništa slično tome"
Jens Stoltenberg, Foto: Zorana Jevtić

OGLASIO SE

STOLTENBERG PECNUO BAJDENA I REKAO NEŠTO ZBOG ČEGA ĆE U KREMLJU POBESNETI: "Nismo videli ništa slično tome"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nekoliko puta je uputio molbe zapadnim saveznicima za dozvolu da koristi donirano oružje na ciljevima unutar Rusije

Objavljeno:

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je saveznike da povuku zabranu Ukrajini da koristi oružje Alijanse u napadima na vojne ciljeve na teritoriji Ruske Federacije.

- Sada kada se vode mnoge borbe u Harkovu, blizu granice, uskraćivanje mogućnosti Ukrajini da koristi ovo oružje protiv legitimnih vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji im otežava odbranu - rekao je on u intervjuu za "Ekonomist".

List navodi da je Stoltenbergova jasna, iako neimenovana, meta bila politika koju vodi predsednik SAD Džo Bajden, a kojom on određuje ciljeve koje Ukrajina može da napadne američkim naoružanjem.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nekoliko puta je uputio molbe zapadnim saveznicima za dozvolu da koristi donirano oružje na ciljevima unutar Rusije, a naročito nakon napredovanja ruskih trupa u Harkovskoj oblasti.

Zelenski
Zelenskifoto: EPA-EFE/JULIA NIKHINSON / POOL

Rusija je 10. maja započela ofanzivu u ovom regionu, a Stoltenberg nije očekivao da udar dovede do proboja fronta.

- Oni ce nastaviti da guraju i nastavljaju da dobijaju neku marginalnu poziciju, i spremni su da plate veoma visoku cenu za ove marginalne dobitke - zaključio je Stoltenberg.

Upozorio je da se Ukrajina ipak bori i uputio kritiku na račun evropskih saveznika.

- Evropski saveznici su obećali milion artiljerijskih granata. Nismo videli ništa slično tome - naglasio je Stoltenberg.

Istakao je da je ovaj potez povećao rizik od eskalacije tenzija, ali je dodao da postoji razlika između slanja oružja i obučavanja i vojnog angažovanja.

- Pružamo obuku, pružamo oružje, municiju Ukrajini, ali nećemo biti direktno uključeni sa teritorije NATO u borbene operacije iznad ili u Ukrajini. Dakle, to je druga stvar - ocenio je Stoltenberg.

Bonus video:

02:31

RUSI NE SMEJU U BELGORODSKU OBLAST, PA KUKAVIČKI U KIJEVU BOMBARDUJU CIVILE Obradović nema dilemu: Ukrajina od nje pravi Krim

(Espreso / Agencije / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.