IRSKA I ŠPANIJA PRIZNALE PALESTINU KAO ZASEBNU DRŽAVU!
Zastava Španije, Foto: Profimedia

zvanično

IRSKA I ŠPANIJA PRIZNALE PALESTINU KAO ZASEBNU DRŽAVU!

Nakon Norveške, još dve evropske države priznale Palestinu

Objavljeno: 09:34h

Irska, Norveška i Španija zvanično su priznale Palestinu kao zasebnu državu, što je navelo Izrael da opozove svoje ambasadore iz dve evropske države - Norveške i Irske.

"Danas Irska, Norveška i Španija objavljuju da priznajemo državu Palestinu, svako od nas će preduzeti sve nacionalne korake koji su neophodni da se ta odluka sprovede", rekao je irski premijer Sajmon Haris.

"Uveren sam da će nam se još zemalja pridružiti u preduzimanju ovog važnog koraka u narednim nedeljama", dodao je.

Irska vlada tvrdi da priznanje podržava rešenje dve države, za koje je rekla da je od suštinskog značaja za trajni mir u regionu, koji je od oktobra u centru ofanzive Izraela protiv Hamasa.

Ubrzo nakon Harisove izjave u Dablinu, španski premijer Pedro Sančez rekao je da će ta zemlja priznati palestinsku državu od 28. maja.

Pedro Sančez
Pedro Sančezfoto: EPA-EFE/JAVIER LIZON

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je u utorak na taj potez, rekavši u objavi na platformi X da bi priznanje "dovelo do više terorizma, nestabilnosti u regionu i ugrozilo sve izglede za mir“.

"Ne budite pijun u rukama Hamasa“, saopštilo je ministarstvo.

Izrael je danas saopštio da povlači svoje izaslanike iz Irske i Norveške "radi hitnih konsultacija".

"Šaljem Irskoj i Norveškoj jasnu poruku: Izrael neće odustati od onih koji potkopavaju njegov suverenitet i ugrožavaju njegovu bezbednost“, rekao je ministar spoljnih poslova Izrael Kac.

"Izrael neće prećutati ovo – biće drugih ozbiljnih posledica. Ako Španija shvati svoju nameru da prizna palestinsku državu, sličan korak će biti preduzet protiv nje", naveli su ranije izraelski zvaničnici.

Podsetimo, Vlada Norveške će danas saopštiti da ta nordijska zemlja priznaje nezavisnu palestinsku državu, izjavio je u sredu premijer Jonas Gar Store, javlja Reuters.

Bonus video:

03:04

EMIL ZORONJIĆ I BRANKO NADOVEZA O RATU IZRAELA I PALESTINE

(Espreso/Telegraf.rs/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.