BLINKEN STIGAO U IZNENADNU POSETU ZELENSKOM! Evo šta se TRENUTNO DEŠAVA, ukrajinski PREDSEDNIK ODMAH REAGOVAO!
Zelenski i Blinken, Foto: Antony J. Blinken,Volodymyr Zelenskyy Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

pomoć ukrajini

BLINKEN STIGAO U IZNENADNU POSETU ZELENSKOM! Evo šta se TRENUTNO DEŠAVA, ukrajinski PREDSEDNIK ODMAH REAGOVAO!

Blinken stigao u iznenadnu posetu Zelenskom, a sa njim i deo američkog paketa pomoći

Objavljeno:

Državni sekretar SAD Entoni Blinken poručio je danas u Kijevu da je deo novog američkog paketa pomoći već stigao u Ukrajinu, a da se očekuje da više pošiljki stigne uskoro.

Blinken je to izjavio na sastanku sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, gde je stigao ranije danas u nenajavljenu posetu.

“Pomoć će napraviti pravu razliku u tekućoj borbi protiv ruske agresije na bojnom polju“, ocenio je on.

Zelenski je pohvalio “ključnu“ pomoć SAD i istakao da je najveći deficit ukrajinskog oružja protivvazdušna odbrana, prenosi Rojters. Napomenuo je Blinkenu da su Ukrajini potrebne dve PVO baterije za severoistočni grad Harkov, koji je na meti ruskih vazdušnih napada.

Volodimir Zelenski i Entoni Blinken
Volodimir Zelenski i Entoni Blinkenfoto: Kirill Chubotin / Avalon / Profimedia

Blinken boravi u četvrtoj poseti Ukrajini od početka rata 2022, a cilj posete je da uveri Kijev da ima američku podršku dok se bori da se odbrani od sve intenzivnijih ruskih napada. Stejt department je saopštio da će Blinken s ukrajinskim zvaničnicima razgovarati “o stanju na frontu, uticaju nove bezbednosne i ekonomske pomoći SAD, dugoročnim bezbednosnim i drugim obavezama i podsticanju ekonomskog oporavka Ukrajine“, prenosi AP.

Poseta Blinkena usledila je manje od mesec dana nakon što je Kongres odobrio dugo odlagani paket pomoći kojim je izdvojeno 60 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu, od čega će veliki deo biti usmeren na dopunjavanje artiljerije i sistema protivvazdušne odbrane.

Visoki američki zvaničnik koji je putovao sa Blinkenom vozom iz Poljske u Ukrajinu izjavio je da su artiljerija, sredstva PVO i balističke rakete dugog dometa već isporučeni, neki od njih već na prvu liniju fronta.

Zelenski je tokom vikenda izjavio da se žestoke borbe sa ruskim trupama vode u blizini granice u istočnoj i severoistočnoj Ukrajini, a ukrajinski komandanti i analitičari smatraju da ruske snage imaju za cilj da iskoriste ukrajinske slabosti pre nego što veliki deo nove vojne pomoći Kijevu od američkih i evropskih partnera stigne na front u narednim nedeljama i mesecima.

Bonus video:

04:16

ZELENSKI SIMBOL RATA U UKRAJINI, AKO GA SMENE DOĆI ĆE DO PRIMIRJA? Deđanski: Do PROLEĆA moguć KRAJ RATA, Evropa će plaćati CEH

(Espreso/Agencije/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.