OVO SU MESTA KOJA MORATE POSETITI U ISTRI: Ne zna se koje je lepše, a jedno je posebno važno za Tita (FOTO)(VIDEO)
More, Foto: Teodora Škobo, Wikipedia

Putovanje

OVO SU MESTA KOJA MORATE POSETITI U ISTRI: Ne zna se koje je lepše, a jedno je posebno važno za Tita (FOTO)(VIDEO)

Ko jednom ode u Istru, uvek će joj se rado vraćati

Objavljeno:
T Š

Hrvatska regija oduševljava turiste širom sveta, a najlepše plaže Jadrana, najukusnija hrana i piće, ali i srdačni ljudi učiniće vam odmor nezaboravnim.

Ovo su neka od najlepših mesta koja treba da posetite ukoliko vas put odvede na Istru, najveće jadransko poluostrvo.

Pula

Za sve ljubitelje Rima, ovo je pravi izbor. Pula je glavni grad Istre, poznat po rimskim građevinama koje su do danas očuvane, a najpoznatija je Arena. Pored toga, postoji i antički Forum, Avgustov hram, ali i kuća suvernira za sve ukuse. Osećaćete se kao da ste otišli u Italiju, a ne u Hrvatsku.

Topla preporuka je kupiti džin iz Istre, pa čak i ukoliko niste najveći ljubitelji ovog pića. Takođe, ukoliko se odlučite za Pulu, pripremite se na mnogo zabave, a ono što je zanimljivo je da se unutar Arene organizuju i koncerti velikih bendova.

Pula
Pulafoto: Teodora Škobo

Rovinj

Šarmantni gradić uskih kamenih ulica bio je glavna destinacija poznatim ličnostima bivše Jugoslavije, a danas važi za jedno od najlepših letovališta Istre. Sigurno ste viđali kafić sa pogledom na more unutar uske ulice Mediterraneo, ali on nije jedini. Širom Rovinja uz obalu postoji nebrojno uskih ulica koje izlaze pravo na more. Nije ni čudo što je vodeća turistička destinacija Istre.

Uske ulice Rovinja
Uske ulice Rovinjafoto: Teodora Škobo

Od znamenitosti, važno je da posetite prelepu crkvu Svete Eufemije koja je građena u baroknom stilu, a kako se nalazi na uzvišenju, možete se popeti do zvonika i užvati u neverovatnom pogledu.

Letovanje u Rovinju

Rovinj je mesto koje me je osvojilo od prvog trenutka kad sam kročila na njegove (strme) kamene ulice. Ovde ne možete očekivati prelepe peščane plaže kao u Grčkoj, ali jedno je sigurno - čisto, toplo i prozirno more će vas oduševiti. Preporuka je da ukoliko ulazite nosite patike za vodu, da ne bi došlo do povrede o kamenje koje se nalazi na dnu. Po preporuci smo svraćali u lokale i svaki restoran je bio bolji od prethodnog - ili je tako bar delovalo. Niko od nas nije prevelik fan morskih plodova, ali tamo smo ih jeli kao da su nam omiljena hrana. Svake večeri odlazili bismo u kafić Havana u kome smo pili neke od najlepših koktela uz more. Postoje i klubovi ukoliko želite da se malo zabavite na odmoru, a kada smo mi bili, održavala se i "Srpska folk žurka". Ovo je grad u koji kad jednom odeš, sigurno ćeš se vratiti.

Brijuni

Ovo mesto morate posetiti ukoliko volite prirodu, istoriju, vožnju biciklima, ali i istoriju bivše Jugoslavije. Titova rezidencija otvorena je za turiste, te možete uvek doći u posetu Brijunima, a imaćete priliku da čujete zanimljivu priču o Titu, kako je kupio Brijune, videti Titov auto, ali i upoznati Kokija - Titovog papagaja, koji je postao pravi simbol Brijuna.

1 / 5 Foto: Teodora Škobo

Rt Kamenjak

Mesto koje obavezno morate posetiti ukoliko želite da uživate u pravom domaćem safariju. Do samog vrta se dolazi vožnjom kolima kroz utabani put, ali pogled koji se pruža odavde je toliko nesvakidašan da vredi izdržati taj truckavi put. Tu se nalazi i Safari bar u kome možete dobro da klopate, ali i popijete jeftino (a preukusno) vino i sangriju.

Rt Kamenjak
Rt Kamenjakfoto: Teodora Škobo

Novigrad

Nepravedno zapostavljen grad, Novigrad je šarmantni grad u Istri, a sam pogled na luku ostavlja bez daha. Idealan je izbor za one koje žele nešto mirnije letovanje, gde nema toliko turista. Međutim, nemojte da se varate da je ovo mesto u potpunosti neotkriveno, u jeku sezone možete naći dosta stranaca, naročito Italijana, kako uživaju u plažama Novigrada.

Poreč

Ovo je mesto za one koji pored odmora i plaža, žele i izlaske. Poreč je često na listama najlepših letovališta sveta, a to je sa razlogom. Ono što Poreču daje posebnu draž je stari grad. Takođe, u Poreču se nalazi i jedna od najstarijih bazilika - Eufrazijeva bazilika iz 6. veka, a podignuta je u vreme rimskog cara Justinijana Prvgo, dok mozaici u njoj datiraju čak iz 3. veka.

Hrana i piće Istre

Gde god odlučili da letujete, ono što će vas najviše oduševiti je hrana koju Istra pruža. Morski plodovi su osnova svih restorana, a iako imate druge vrste mesa, šteta je da ne uzmete hranu po kojoj su prepoznatljivi. Od Jakobovih kapica do lignji, ukusi mora su na svakom ćošku.

Ukoliko ste pak žedni, odlučite se za čašu malvazije i prepustite se čarima Istre.

Hrana
Hrana foto: Teodora Škobo

Što se suvenira tiče, ima ih na pretek, ali najbolji suvenir koji možete doneti je svakako Istarski džin, malvazija, ali i tartufi - bilo oni u gelu, ili pasti. Takođe, lavanda je simbol Istre, pa je i to lepa sitnica za poneti kao uspomenu sa putovanja.

Bonus video:

03:58

JUGOSLAVIJA JE BILA KONTRA ONOGA ŠTO JE HTELO DA SE SPROVEDE SA SVETOM Prof. dr Laban analizira: Razlika terorizma nekad i sada

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.