ESPRESO NA ZANZIBARU: Jeli smo u kući lokalca! Evo šta ćemo nakon ovog neverovatnog iskustva zapamtiti (FOTO)
Hrana na Zanzibaru, Foto: Espreso

nezaboravno

ESPRESO NA ZANZIBARU: Jeli smo u kući lokalca! Evo šta ćemo nakon ovog neverovatnog iskustva zapamtiti (FOTO)

Ovaj specifični restoran na Zanzibaru vredi posetiti

Objavljeno:
T Š

Na Zanzibaru se nalazi bezbroj lokala i restorana sa kuhinjama sveta. Od italijnske kuhinje do američke, ovde možete naći pravi izobilj hrane.

Međutim, ukoliko ste avanturističkog duha i želite da posetite lokalno mesto koje služi tradicionalnu svahili kuhinju, imamo savršen predlog za vas.

Reč je o restoranu unutar kuće - Karibu Restoran. Sama priča o popularnosti ovog restorana je zanimljiva. Naime, turisti su želeli da isprobaju pravu kuhinju Zazibaraca i zatražili vodičima da ih odvedu kod lokalca na večeru. Hasan i njegova žena su ih ugostili sa hranom i turisti, zadovoljni uslugom, su u šali napravili recenziju lokala. Ubrzo nakon toga, glas o dobroj kuhinji Kod Hasana se pročula, a turisti širom sveta dolaze kod njega i njegove žene kući na "ukus Zanzibara."

Kao što ste primetili, ne radi se o običnom restoranu, već o kući u kojoj Hasan živi sa porodicom. Ovo je naše iskustvo.

Karibu restoran nalazi se u selu Džambijani, a od našeg smeštaja bio je udaljen 15ak minuta taksijem. Taksi na Zanzibaru je veoma jeftin, te je za nas petoro koštao oko 15ak evra u oba pravca, a pritom nas je čekao ispred restorana da nas vrati nazad.

1 / 2 Foto: Teodora Škobo

Domaćin Hasan je veoma srdačan čovek, nasmejan i ljubazan i trudi se da ugosti sve goste najbolje što može. Moramo napomenuti da njegova kuća važi za jednu od najbolje sređenih kuća u ovom delu Zanzibara, a sam enterijer u kome smo sedeli je bio minimalan, sa nekoliko spojenih stolica i uredno složenim tanjirima spremnim za večeru.

Iako je enterijer skroman, Hasanova energija i srdačnost, ali i hrana koju priprema njegova žena su ono što ostaje u sećanju nakon završetka večeri.

Unutar kuće nalazi se i reklama za taksiste i turističke ponude, napisana plavom bojom po zidovima.

Kakva je hrana?

Mislim da je ono što sve zanima to kakva je hrana i da li smo se plašili da jedemo u jednom lokalnom mestu. Kako koričite u njegov dom, sva sumnja će prestati da postoji.

Odmah ću da vas razuverim - ovde nema razloga za strah. Kod Hasana je sve sređeno, što i govore mnogobrojne preporuke za ovo mesto. Posude u kojima donosi hranu, tanjiri, čaše - sve je čisto i uredno. Ne možete očekivati hranu kao kod kuće, ali ćete osetiti zanimljive ukuse i probati hranu koju u običnim restoranima na ostrvu nećete moći. Hrane ima na pretek, toliko da čak ostane i za njegovu porodicu. Ovim je Hasan spojio lepo i korisno, pa i pored dobre zarade, obezbeđuje ukusnu hranu za svoju porodicu.

1 / 6 Foto: Teodora Škobo

Posluženje je bilo raznovrsno, od ribe u specijalnom sosu od kokosa, pa do pasulja spremljenog na zanzibarski način, ali i do tradicionalnog svahili hleba (iako izgledom podseća na našu lepinju, ukus je sasvim drugačiji). Hasan nas je poslužio i domaćim sokom, koji je poslužio kao idealno osveženje tokom jela. Za kraj nas je dočekalo ohlađeno voće, a nakon večere, dočekala nas je zanimljiva tradicija.

Šta je bilo najlepše?

Iako je sva hrana preukusna, meni se najviše svideo upravo hleb, za koji sam odmah tražila recept, a koji se ispostavio kao komplikovaniji nego što deluje. Pored osnovnog brašna i malo kvasca i jaja, koristio je i kokosovo mleko, ali i razne začine koje je kod nas teško naći. Hleb se zove Mofa, a postoje razni recepti prilagođeni našoj kuhinji.

Hasan nam je doneo lavor da operemo ruke, a potom nam doneo kremu za ruke koju pravi njegova žena. Te kremice on, naravno, prodaje po simboličnoj ceni od 3/4 evra. Sama večera košta oko 10 evra po osobi, što je dosta povoljno s ozbirom na to koliko hrane se dobije.

Ono što ovo iskustvo čini još posebnijim je i to što se njegova deca (ali i deca iz kraja) igraju u blizini, pa smo im se i mi priključili u igri. Hasan nas je nakon igranja ispratio sa flašicama hladnog domaćeg soka i poželeo srećan put.

Ovo je iskustvo koje bih preporučila svakome ko želi da proba hranu, ali i iskusi pravu zanzibarsku kulturu.

Ovako je to izgledalo:

Bonus video:

02:33

TOPLA JESEN MAMI NA PUTOVANJA! U Srbiji popularne banje i planine, Budimpešta najeftinija, a evo koja je NAJTRAŽENIJA destinacija

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.