JOŠ JEDNA DEVOJKA ZAKAZALA EUTANAZIJU: Plan joj je da se UBIJE NA ROĐENDAN, a već je pipremila POZIVNICE ZA SAHRANU
Jolanda Fun, Foto: Printscreen/Facebook/Jolanda Fun

ŠOK!

JOŠ JEDNA DEVOJKA ZAKAZALA EUTANAZIJU: Plan joj je da se UBIJE NA ROĐENDAN, a već je pipremila POZIVNICE ZA SAHRANU

Uprkos tome što ima porodicu, prijatelje i malog psa, rekla je da joj je život "stalni bol"

Objavljeno:

Jolanda Fun, kao i njena sugrađanka Zoraja, pati od mentalnih problema zbog čega ima plan da se ubije na njen 34. rođendan kada je zakazala eutanaziju.

Devojka je već pripremila pozivnice za sopstvenu sahranu, a ranije ovog meseca rekla je za Sandej tajms kako se nada da će postati poslednja osoba u Holandiji koju je lekar eutanizirao zbog psihijatrijskih problema.

Kako se navodi, Jolanda pati od poremećaja u ishrani, ponavljajuće depresije, autizma i poteškoća u učenju, što izaziva osećanja koja ona opisuje kao "mrak, preterana stimulacija, haos u glavi, usamljenost".

Uprkos tome što ima porodicu, prijatelje i malog psa, rekla je da joj je život "stalni bol".

"Većinu vremena se osećam stvarno us**no. Tužno, sumorno. Ljudi to ne vide, jer to je maska koju stavljam i to je ono što naučiš da radiš u životu", rekla je Jolanda.

Jolanda Fun
Jolanda Fun foto: Printscreen/Facebook/Jolanda Fun

Ona je prošle godine na Fejsbuku objavila da traži psihijatra "spremnog da krene sa njom na put eutanazije", priznajući da je bila depresivna od svoje sedme godine i da je mnogo razmišljala o smrti.

U poruci je rekla da se godinu dana ranije registrovala u Ekspertskom centru za eutanaziju (The Levenseinde Clinic) u Holandiji.

Poruka mlade Jolande
Poruka mlade Jolande foto: Printscreen/Facebook/Jolanda Fun

"Početkom ove godine imao sam prvi razgovor u Centru i njima je bilo jasno da sam probala sve što se tiče terapija i lekova i da je to za mene postalo besmisleno", dodala je.

"Nemam pojma kako da preživim ovo vreme i zapravo sam već pri kraju. Umorna sam od borbe i jednostavno više ne mogu", napisala je tada Jolanda u objavi.

Objava je objavljena 9. juna 2023. godine a skoro godinu dana kasnije rekla je da želi da završi sa životom na svoj 34. rođendan.

"Moj otac je bolestan, moja majka je bolesna, moji roditelji se bore da ostanu živi, a ja želim da umrem", rekla je.

Ova 34-godišnjakinja kaže da je tokom godina mnogo puta tražila terapiju, ali je opisala svoj život kao život stalnog bola.

Odlučila se na eutanaziju pre dve godine kada joj je savetnik rekao da zakoni u Holandiji to dozvoljavaju iz psihijatrijskih razloga.

"Pravila su veoma stroga. Ne dobijate samo eutanaziju, to je čitavo putovanje. Ali to je smrt na dostojanstven način: bezbolna, od strane lekara. Vaši voljeni mogu da budu tu", objasnila je devojka.

Holandija je bila prva zemlja na svetu koja je legalizovala samoubistvo još davne 2001. godine. U 2022. godini u zemlji je bilo 8.720 smrtnih slučajeva usled eutanazije, što predstavlja 5 odsto svih smrtnih slučajeva tamo, što je povećanje za 4 odsto u odnosu na godinu ranije.

Do sada su u Evropskoj uniji aktivnu eutanaziju omogućile Holandija, Belgija, Portugal, Španija i Nemačka. Van Evropske unije, to je moguće u Švajcarskoj, a pasivna eutanazija je moguća u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj i Austriji. Međutim, u Srbiji trenutno ne postoji zakon koje omogućava ovaj izbor.

Bonus video:

00:08

Bojana Janković sahrana

(Espreso/Telegraf/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.