POLICIJA SLUČAJNO PUSTILA OZLOGLAŠENOG NARKO-BOSA NA SLOBODU! Šuška se da je planirao da ubije NASLEDNICU TRONA...
Policija, Foto: Policía Nacional

DRAMA U ŠPANIJI

POLICIJA SLUČAJNO PUSTILA OZLOGLAŠENOG NARKO-BOSA NA SLOBODU! Šuška se da je planirao da ubije NASLEDNICU TRONA...

Ovaj 46-godišnak je bio jedan od najtraženijih kriminalaca u Evropi i Interpol je tragao za njim najmanje pet godina

Objavljeno:

Zvaničnici u Španiji su slučajno pustili iz zatvora holandskog narko-bosa, milijardera.

Karim Buiakhričan, navodni lider "Mokro mafije", uhapšen je u Marbelji u januaru posle petogodišnje istrage o pranju novca, prenosi BBC.

Međutim, on je slučajno pušten iz zatvora usled zbunjenosti oko holandskog zahteva za ekstradiciju, pre nego što je potpuno nestao ovog meseca.

Španske vlasti ostaju uverene da će navodni šef kartela biti pronađen.

Govoreći novinarima u utorak, ministar pravde Feliks Bolanos priznao je da je bekstvo "zabrinjavajuća vest", ali je insistirao da će snage bezbednosti "što pre predati ovu osobu pravdi".

Mokro mafija se odnosi na nekoliko najvećih evropskih kartela za krijumčarenje kokaina i veruje se da je prokrijumčarila drogu vrednu milijarde evra iz Južne Amerike u EU u poslednjih 15 godina.

Sumnja se da koriste velike luke u Amsterdamu i Roterdamu za krijumčarenje kokaina širom kontinenta, dok upravljalju operacijama pranja novca širom Evrope, na srednjem Istoku i Maroku.

Mediji u Holandiji su takođe povezali kartele sa pretnjama koje su upućene naslednici holandskog trona, princezi Ameliji. Prošle nedelje je otkriveno da su pretnje otmicom iz holandskog sveta organizovanog kriminala primorale princezu da živi u Španiji najmanje godinu dana.

Karim, poznat i kao Taksi, uhapšen je u januaru zajedno sa petoricom drugih muškaraca nakon što su optuženi za pranje novca kroz kupovinu 172 nekretnine u Španiji u vrednosti od preko 50 miliona evra.

Ovaj 46-godišnak je bio jedan od najtraženijih kriminalaca u Evropi i Interpol je tragao za njim najmanje pet godina.

Veruje se da je njegov brat Samir osnovao jedan ogranak Mokro mafije - holandsko-marokanske organizacije sa sedištem u Holandiji i Belgiji - pre nego što je ubijen 2014.

Karim je navodno preuzeo kontrolu nad carstvom svog brata nakon njegove smrti. Veruje se da je njegovo hapšenje ove godine smirilo borbu za moć između suprotstavljenih grupa organizovanog kriminala, u kojoj je nekoliko muškaraca ubijeno.

Španska policija
Španska policija foto: Policía Nacional

Nakon što su saznale da je Karim uhapšen, holandske vlasti su podnele zahtev za ekstradiciju koju je u početku odobrio nacionalni sud u Madridu.

Međutim, lokalne vlasti u Malagi, gde je narko-bos bio pritvoren, insistirao je na tome da se suoči sa optužbama u Španiji. Domaći mediji preneli su da je nacionalni sud u Madridu naknadno poništio odluku.

Sud u Malagi je 22. februara prihvatio žalbu koju je uložio tim odbrane Karima i naložio njegovo puštanje na slobodu do izručenja ako plati kauciju od 50.000 evra.

Španski medij El Pais preneo je da su sudije prihvatile da postoji mogućnost da bi šef kartela mogao da pobegne iz zemlje, ali je tvrdio da bi "manje opterećujuće" mere - uključujući primoravanje da preda pasoš i obavezu da se javlja sudu svakih 15 dana - mogle biti dovoljne.

Medij je dodao da se Karim redovno javljao sudu do 1. aprila, nakon čega je nestao.

Ministar Bolanos je odbio da komentariše birokratsku grešku u utorak kada su ga novinari pitali.

Vincent Venman, portparol holandskog javnog tužilaštva u Hagu, rekao je da je "nepoznato" zašto je Karim pušten iz zatvora.

Ali on je insistirao da je saradnja sa španskim pravosudnim sistemom "generalno dobra", dodajući da se "na desetine osumnjičenih predaju svake godine".

Bonus video:

04:37

Razbijena najveca narko-banda u Gibraltarskom moreuzu

(Espreso/Telegraf/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.