ORBAN U HAOSU, NE VERUJE ŠTA MU SE DEŠAVA! Mađar se zbog ovoga HVATA ZA GLAVU, pazite samo ko mu je STAO NA CRTU
Viktor Orban, Foto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

KLIMA MU SE STOLICA?

ORBAN U HAOSU, NE VERUJE ŠTA MU SE DEŠAVA! Mađar se zbog ovoga HVATA ZA GLAVU, pazite samo ko mu je STAO NA CRTU

Nekadašnji saveznik Viktora Orbana postao je njegov suparnik i prikupio ogromnu podršku

Objavljeno:

U samo tri meseca, nekadašnji saveznik Viktora Orbana postao je njegov suparnik i prikupio toliku podršku da je mađarska vlada angažovala celokupni arsenal u pokušaju da ga diskredituje.

Reč je o Peteru Mađaru, 43-godišnjem advokatu, bivšem diplomati i izdanku stare budimpeštanske konzervativne porodice, koji je izašao iz vladajuće stranke Fides u februaru optuživši je za korupciju i licemerje, piše „Financial Times“.

"Moj cilj je da onemogućim Fidesovu većinu na sledećim izborima ili je barem prisilim na formiranje koalicije. Mogu da sarađujem sa Fieszom bez nepotizma, korupcije i Orbana - ako tako nešto postoji", rekao je on u intervjuu za „Financial Times“.

Njegova poruka došpala se mnogim Mađarima nakon četiri uzastopne Fidesove vlade, a desetine hiljada građana izašlo je na ulice kako bi ga podržali na nedavnim skupovima.

Tisa, mala konzervativna stranka kojoj se pridružio, profitiraće tako od Mađarovog skoka u anketama, jer on trenutno uživa podršku birača preko 10 odsti, što je više nego bilo koja druga opoziciona stranka u Mađarskoj.

Fides ima podršku od oko 40 odsto odlučnih birača, a sledeći opđšti zbori zakazani su za 2026.

Uznemirena Mađarovim iznenadnim usponom upravo u trenutku kada se približavaju evropski i opštinski izbori, mađarska vlada je angažovala niz resursa u pokušaju da ga diskredituje.

Viktor Orban zabrinut
Viktor Orban zabrinutfoto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

Klevete u provladinim medijima kreću se od njegovih "ženstvenih" sunčanih naočara do optužbi da je koristio položaj svoje tadašnje supruge, bivše ministarke pravosuđa Judit Varge, kako bi dobio posao.

Prošle sedmice je nova Kancelarija a zaštitu suvereniteta (SPO) - osnovana kako bi sprečila strani uticaj u mađarskoj politici, dok kritičari upozoravaju da može biti usmeren protiv bilo koje javne osobe, pokrenula je istragu protiv Mađara zbog navodnoejsbuku:

Mađar je međutim ostao odvažan, uzvrativši na Fejsbuku: "Pitajte Fides koliko milijardi troši na američke gurue kampanje, majstore mrzilačke propagande."

Kolege ga vide kao usredsređenog i intenzivnog. Pozicionira se kao konzervativac, ali otvoren je i za sve ostale. Rekao je da su njegova ciljana grupa razočarani birači Fidesa, kao i pristalice opozicije.

Osim Mađarpove sve veće javne podrške, Fides je takođe zabrinut zbog potencijalne štete koju bi njegova retorika mogla da ima.

"Fides je u kriznom stanju. Pokušava da zadržava svoju temeljnu bazu, ali zna da će verovatno izgubiti stotine hiljada od svoja dva miliona i više glasača", rekao je Robert Laszlo iz tink-tenka „Political Capital“.

Fides je takođe nastojao da oslabi Mađarovu privlačnost prikazujući ga tek kao još jednu kariku rascepkane i slabe mađarske opozicije.

"On napada Orbana, ali tu je udario u zid. Kohezivna moć premijera nije narušena, privlači stabilnih 45-50 posto birača. Ne vidimo znakove da im Mađar postaje sekundarna preferenca, što bi ukazivalo na pretnju Fidesu", rekao je jedan analitičar.

Bonus video:

07:46

ORBAN MOŽEDA ČEKA RUSKE TENKOVE NA GRANICI MAĐARSKE! Analitičar tvrdi: JEDNO bi mogli da iskoriste da dublje prodru na ZAPAD!

(Espreso/B92/FT/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.