CURE NOVI DETALJI NAKON OTKRIVANJA STROGO ČUVANE TAJNE, PENTAGON SVE OBELODANIO?! Nije naivno, Putinu se sprema...
Vladimir Putin, Foto: EPA / ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM

ISPLIVALI NOVI DETALJI

CURE NOVI DETALJI NAKON OTKRIVANJA STROGO ČUVANE TAJNE, PENTAGON SVE OBELODANIO?! Nije naivno, Putinu se sprema...

Koji je cilj isporuke američkih projektila Ukrajini?

Objavljeno: 13:56h

Američko ministarstvo odbrane pojasnilo je svrhu isporuke projektila dugog dometa Ukrajini, a koji su nedavno isporučeni u tajnosti.

Kako je preneo "The New York Times", cilj isporuke američkih projektila tipa ATACMS jeste da se pojača pritisak na Krim, koji je Rusija anektirala posle referenduma 2014. godine.

Krim predstavlja centar gde je smešten veliki broj ruskih vazduhoplovnih i kopnenih snaga i koji je do sada, kako prenosi američki dnevnik, "bio relativno bezbedno utočište za njih". To tvrdi anonimni američki zvaničnik. Međutim, Pentagon je odbio da saopšti koliko je tačno ovih projektila čiji je domet 300 kilometara isporučen ukrajinskoj strani.

Džejk Saliven, savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće, potvrdio je ranije isporuku ovih projektila ne navodeći da li su oni modifikovani i da li im je povećan domet.

Džejk Salivan
Džejk Salivanfoto: EPA-EFE/SHAWN THEW / POOL

Ukrajinske snage su već koristile ATACMS, što je potvrdio predsednik Volodimir Zelenski 17. aprila, objavljujući da je izvršen napad na vazduhoplovnu bazu Džankoj, koja se nalazi 165 kilometara od linije frona.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije nije komentarisalo ove navode.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski foto: EPA-EFE/JULIA NIKHINSON / POOL

Američki dnevnik podseća i da je Ukrajina prvi put dobila projektile tipa ATACMS u septembru prošle godine ali da se radilo o verziji koja ima upola manji domet. Spekulisalo se da bi Ukrajina američke projektile mogla da iskoristi za rušenje Kimskog mosta, što je ranije ovog meseca potvrdio i sam predsednik Zelenski rekavši da njegova vlada "zaista želi da uništi Krimski most".

On predstavlja simbol ruske okupacije i preko ovog mosta Rusija doprema vojnu opremu i snabdeva trupe u Ukrajini. U nekoliko navrata do sada most je bio meta ukrajinskih napada.

1 / 3 Foto: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

- Mislim da je pravo vreme, a šef (Bajden) doneo je odluku da je pravo vreme da Ukrajini obezbedi oružje neophodno za borbu koja se vodi. To je dobro promišljena i vrlo konstruktivna odluka - rekao je admiral Kristofer Grejdi, zamenik komandanta Zdrušenog štaba Američke armije.

Ruska strana je osudila potez SAD, a ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov rekao je da to "povećava pretnu po bezbednost Krima, uključujući Sevastopolj i druge ruske gradove"

Bonus video:

03:40

OVAJ MINISTAR JE REKAO ZELENSKOM DA NEMA PREGOVORA SA RUSIJOM Stručnjaci: Zbog JEDNE zamke Ukrajina sada zavisi od vojne pomoći

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.