POSETILI SMO NAJLUKSUZNIJI AERODROM NA SVETU: Od prizora će vam zastati dah, a imamo i 1 bitan savet za vas (FOTO)
Aerodrom Hamad u Dohi, Foto: Espreso

ZANIMLJIVOSTI

POSETILI SMO NAJLUKSUZNIJI AERODROM NA SVETU: Od prizora će vam zastati dah, a imamo i 1 bitan savet za vas (FOTO)

Iskustvo sa najbolje ocenjenim aerodromom na svetu

Objavljeno: 13:51h
T Š

Svake godine SkyTrax organizuje godišnju nagradu za najbolji aerodrom na svetu.

U top deset mesta našli su se aerodromi u Seulu, Tokiju, Kipru i Dubaiju, a za prvo mesto u poslednjoj deceniji bore se dva aerodroma - jedan u Singapuru, drugi u Kataru. Singapur je odneo titulu 2020. i 2023. godine, dok se Katar izborio za prvo mesto 2021. i 2022. godine.

Ove godine, laskavu titulu za najbolji aerodrom na svetu dobio je upravo aerodrom Hamad u Dohi.

Nakon saznanja da su dobili nagradu, zahvalili su se narodu što je upravo njihvo aerodrom izglasan za najbolji, a činjenica da se ovo dešava na desetu godišnjicu rada, ovu nagradu čini još posebnijom.

Ekipa "Espresa" je pre nekoliko meseci posetila ovaj aerodrom, a ovo su naša iskustva.

Čuvena bašta u Dohi
Čuvena bašta u Dohifoto: Teodora Škobo

Svakako jedan od najpopularnijih delova aerodroma je čuvena "Bašta" koja je postala sinonim za aerodrom u Dohi. Nalazi se u centralnom delu a pored zelenila, ovde možete naći klupe, panjeve za odmor, ali i kućice u obliku šatora u kojima možete da odmorite.

Duž celog aerodroma nalaze se interaktivne skulpure, na kojima se nalaze tobogani, ljuljaške i druge stvari namenjene da zabave mlađu populaciju, mada ove igrice su se pokazale interesantnim i nama malo starijim, pa smo tu proveli neko vreme igrajući se. Ove skulpture su ujedno i umetnička dela, a nalaze se širom aerodroma.

Doha aerodrom
Doha aerodromfoto: Teodora Škobo

Naravno, postoji i ogroman Duty free u kome možete naći najskupocenije stvari, ali i povoljne cene za parfeme. Za parfemske ljubitelje Doha će biti idealno mesto, jer možete naći i najređe "niche" parfimerije tamo.

Duty free
Duty freefoto: Teodora Škobo

Ono što ovaj aerodrom čini još posebnijim je to da se na njemu nalazi spa centar koji radi do kasno u noć. Iako je bazen i spa deo hotela, turisti koji presedaju mogu da ga posete. Cena za ulazak u spa i bazen je oko 45 evra.

Bazen je dug 25 metara, a tu se nalazi i spa centar, masaže i golf simulator.

Za ljubitelje hrane i dobrih pića, postoji mnoštvo restorana u kojima, iako su cene malo veće, ćete sigurno uživati. Među omiljenim mestima je naravno i restoran Gordona Remzija u kome se služe burgeri po njegovoj recepturi, ali i Fendi Caffe za koji se smatra da služi najbolju kafu.

Lična preporuka je da svratite u kafić "Ralph's Coffee" i probate njihovu mača kafu.

Tihe sobe i sobe za molitvu

Kako je Katar muslimanska država, na aerodromu se mogu naći mesta za moltivu, ali i tihe sobe.

Tihe sobe su podeljene, postoje sobe samo za muškarce i samo za žene, te ukoliko ne volite da šetate u nedogled, a imate dugo presedanje, uvek možete da odete u jednu od ovih soba i "napunite baterije".

Nemojte se iznenaditi kada ugledate voz, koji prolazi svaka tri minuta i pomaže u prelazu sa jednog na drugi deo aerodroma. Ovo i nije toliko čudno, kad uzmete u obzir to da je njegova veličina čak 22 km kvadratna.

Kako nam se svideo boravak na aerodromu?

Iako reč "boravak" zvuči čudno, mi smo tamo imali presedanje od 7 sati, te smo imali priliku da istražimo sve uzduž i popreko, ili smo tako bar mislili. Tamo smo sleteli oko sedam uveče, a let nam je bio u pola tri ujutru. Vreme je dosta brzo prošlo, pretežno zbog toga što smo želeli da istražimo svaki kutak, što na kraju nismo ni uspeli.

Ono što je zanimljivo je da ovaj aerodrom ne spava, uvek može da se nađe nešto što radi, za razliku od drugih terminala na svetu. Pričajući sa drugim putnicima, većina je imala veliko čekanje od 5 sati pa na više. Pretpostavlja se da su zbog toga i napravili ovako interaktivan i "budan" aerodrom, kako bi putnicima olakšali čekanje.

Takođe, olakšavajuća okolnost je što se na svakom ćošku nalaze i mesta za punjenje telefona,sa različitim adapterima.

Postoji i mapu na guglu, pa se lako možete snaći ukoliko imate neku specifičnu želju šta da posetite.

Ono na šta morate obratiti pažnju je to da su sve cene prikazane u Katarskom rijalu, ali prihvataju i kartice, tako da nećete ostati "zaglavljeni" sa rijalima.

Okvirno, 1 QAR jednak je 30 dinara.

Za aerodrom u Dohi se često kaže da je i najluksuzniji, što zbog svoje grandioznosti, što zbog ogromne selekcije luksuznih radnji, ali i zabavnih aktivnosti koje možete da iskusite ovde. Iako jeste luksuzan, prva asocijacija na njega je komfor. Ogromni "open space" delovi pomažu putnicima da se ne osećaju skušeno i zarobljeno i, po nama, zaslužio je da dobije ovo prestižno priznanje "najboljeg aerodroma" na svetu.

Iskustvo na aerodromu je veoma pozitivno, šalteri za informacije se nalaze na svakom ćošku, a sedam sati je veoma brzo proletelo. Bitan savet za sve je da dođete najmanje sat vremena pre leta na gejt sa koga avion kreće, jer često zahteva prevoz autobusom do samog aviona. Naša vožnja do aviona je trajala oko 35 minuta.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima

Bonus video:

55:48

REDAKCIJA 24.04.2024. 1. DEO

(Espreso/ Teodora Škobo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.