PAZITE SAMO ŠTA JE ERDOGAN SADA URADIO! Turčin potpisao STVAR KOJA JE OD KLJUČNE VAŽNOSTI, kad vidite SA KIME...
Redžep Tajip Erdogan, Foto: AP

"čvrsta mapa puta"

PAZITE SAMO ŠTA JE ERDOGAN SADA URADIO! Turčin potpisao STVAR KOJA JE OD KLJUČNE VAŽNOSTI, kad vidite SA KIME...

U kontekstu sve veće napetosti između Irana i Izraela, Erdogan je podsetio sve relevantne strane da izbegavaju korake koji dovode do eskalacije napetosti

Objavljeno:

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas, nakon susreta s iračkim premijerom Mohamedom al-Sudanijem u Bagdadu, da Strateški okvirni sporazum potpisan između Turske i Iraka predstavlja "čvrstu mapu puta".

"Verujem da će moja poseta i upravo potpisani sporazumi predstavljati novu prekretnicu u odnosima Turske i Iraka", poručio je Erdogan na konferenciji za novinare nakon susreta s iračkim premijerom.

U iračkoj prestonici je nakon sastanka Erdogana i Al Sudanija potpisan memorandum o razumevanju u vezi sa saradnjom na Projektu puta razvoja između Iraka, Turske, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), prenosi Anadolija.

"Strateški okvirni sporazum za zajedničku saradnju koji smo potpisali s premijerom (Sudanijem) predstavlja snažnu mapu puta", rekao je Erdogan.

Osvrnuvši se na održane sastanke s premijerom Sudanijem i predsednikom Iraka Abdulom Latifom Rašidom, Erdogan je rekao kako je saradnja u području bezbednosti i borbe protiv terorizma bila jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda.

Dodao je da je Turska pozdravila proglašenje PKK zabranjenom organizacijom u Iraku.

"Razgovarali smo o mogućim zajedničkim koracima protiv terorističke organizacije PKK i njenih ogranaka, koji ciljaju Turske s iračke teritorije", podvukao je Erdogan.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan foto: EPA/STR

Dvojica lidera dotakla su se i izraelskih napada na Gazu.

"Sa iračkim kolegama razgovarao sam o posledicama izraelskog nasilja u Palestini na naš region i konsultovali se o zajedničkim koracima koje možemo preduzeti", rekao je Erdogan.

U kontekstu sve veće napetosti između Irana i Izraela, Erdogan je podsetio sve relevantne strane da izbegavaju korake koji dovode do eskalacije napetosti. Erdoganova poseta u Iraku nastavlja se u Erbilu.

Bonus video:

02:28

PONAVLJA SE ISTI OBRAZAC! Politikolog tvrdi: Ovaj čovek ide istim putem kao Erdogan nekad, TURSKA MOŽDA DOBIJE NOVOG PREDSEDNIKA

(Espreso/ Agencije/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.