ZNATE LI ŠTA JE HALVING? Dešava se na svake četiri godine i jako je važan za sve vlasnike bitkoina
Bitkoin, Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

PAŽLJIVO PROČITAJTE

ZNATE LI ŠTA JE HALVING? Dešava se na svake četiri godine i jako je važan za sve vlasnike bitkoina

Ovaj događaj se održava četvrti put po redu

Objavljeno:

U svet kriptovaluta stiže veliki događaj, a to je halving. Ovaj tehnički događaj, dešava se svake četiri godine, i predstavlja, jednostavno rečeno, kada se nagrade za rudare bitkoina prepolove.

Ovaj događaj koji se održava četvrti put po redu, će smanjiti emisiju BTC-a po bloku na 3.125 BTC sa 6.25 BTC, prepolovivši tempo nove ponude.

Zašto dolazi do halvinga?

Razlog za to jeste smanjenje tempa kojim novi bitkoini ulaze na tržište. Politika prepolovljenja je upisana u algoritam za rudarenje bitkoina kako bi se suprotstavila inflaciji održavanjem nestašice. U teoriji, smanjenje tempa izdavanja bitkoina znači da će cena porasti ako tražnja ostane ista.

- Nedostatak proizvodnje bitkoina je ono što definiše njegovu ograničenost, a kada nagrada padne, ponuda je ograničena. Povećana potražnja u vreme kada je ponuda ograničena ima pozitivan uticaj na cenu, što bitkoin može učiniti privlačnim za investitore - rekao je jednom prilikom Kris Klajn, glavni operativni direktor Bitcoin IRA.

Nakon događaja, hešrejt Bitcoin mreže može da pretrpi privremeni pad kao odgovor na slabljenje ekonomije rudara, pošto stariji, manje energetski efikasan hardver za rudarenje može postati neprofitabilan i uklonjen iz rada.

Algoritam za rudarenje Bitcoin-a dinamički prilagođava svoju poteškoću otprilike svake dve nedelje kao odgovor na promene uslova hešreta. Ako hešrejt mreže padne, težina kriptografske slagalice će se smanjiti, a očekivana proizvodnja bitkoina po jedinici hešrejta će se povećati, i obrnuto.

Bitkoin, Kriptovaluta
foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Šta je zapravo rudarenje?

Rudarstvo bitkoina je proces kojim se mreže specijalizovanih računara utrkuju da reše kriptografsku zagonetku. Prvi rudar koji reši zagonetku stiče pravo da formira sledeći blok transakcija i dobija nadoknadu novoizdatim bitkoinima. Rešenje zagonetke se ne pronalazi strateški, već kroz proces nagađanja grube sile. Stoga, verovatnoća uspeha svakog rudara zavisi od njegovog proporcionalnog udela u računarskoj moći mreže, koji se takođe naziva "hešrate".

Ova dinamika podstiče rudare bitkoina da investiraju u novi hešrate. A pošto su blokovi kriptografski povezani, poništavanje bitkoin transakcije zahteva da zlonamerna strana dobije većinsko učešće u hešrejtu mreže, tako da bezbednost bitkoin mreže raste u tandemu sa hešrejtom mreže.

Bonus video:

01:40

Srbija dobija Zakon o digitalnoj imovini

(Espreso/ Telegraf Biznis/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.