ŠTA SE OVO DEŠAVA? Još jedan razoran zemljotres pogodio Japan!
Rihterova skala, Foto: Profimedia

TLO NE MIRUJE

ŠTA SE OVO DEŠAVA? Još jedan razoran zemljotres pogodio Japan!

Zvaničnici kažu da je potres bio nešto slabiji od 6 na japanskoj seizmičkoj skali od nula do sedam, što ga čini najjačim zemljotresom u ovoj oblasti od kada je 1996. uveden trenutni sistem merenja

Objavljeno:

Najmanje devet osoba je povređeno u zemljotresu jačine 6,6 stepeni Rihterove skale koji je kasno u sredu pogodio široko područje zapadnog Japana, a nije bilo upozorenja na cunami, prenose jutros japanski mediji.

Zemljotres u 23.14 časova po lokalnom vremenu najjače se osetio u prefekturama Ehime i Koči u regionu Šikoku.

Zvaničnici kažu da je potres bio nešto slabiji od 6 na japanskoj seizmičkoj skali od nula do sedam, što ga čini najjačim zemljotresom u ovoj oblasti od kada je 1996. uveden trenutni sistem merenja, prema Japanskoj meteorološkoj agenciji, prenosi Kjodo.

Prema lokalnim vlastima i vatrogasnim službama, šest osoba u prefekturi Ehime i jedna osoba u prefekturi Koči zadobile su lakše povrede, dok su dve povređene u prefekturi Oita u regionu Kjušu, na jugozapadu Japana.

Železnica je saopštila da su usluge brzih vozova na nekim linijama jutros otkazane.

U Sukumu su 23 osobe privremeno evakuisane, dok je snabdevanje vodom u gradu poremećeno zbog pucanja cevi na mnogim lokacijama.

Nuklearne elektrane u okruženju su stabilne i nisu prijavljeni nikakvi veći problemi.

Vlasti su pozvale na oprez, navodeći da će region verovatno pogoditi još potresa tokom naredne sedmice, prenosi japanski javni servis NHK.

Zemljotres u Japanu
Zemljotres u Japanu foto: Kazuhiro NOGI / AFP / Profimedia

Jak zemljotres jačine 6,3 stepeni pogodio je južni Japan juče u 16.14 sati, a epicentar zemljotresa bio je kanal Bungo, moreuz koji razdvaja japanska ostrva Kjušu i Šikoku.

Zemljotres je registrovan na dubini od 26 kilometara, 17 kilometara od Uvajime.

U istoj oblasti, samo desetak minuta kasnije, registrovan je još jedan zemljotres jačine 4,3 stepena, a potom još nekoliko slabijih, objavljeno je na sajtu Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC).

Bonus video:

01:50

RAZORNI ZEMLJOTRES U KINI, IMA MRTVIH: Spasioci tragaju za zarobljenima ispod ruševina

(Espreso/ Agencije/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.