HRVATICA NA TAJVANU USRED NAJSNAŽNIJEG POTRESA U POSLEDNJIH 25 GODINA: Jedno joj je odmah prošlo kroz glavu...
Zemljotres, Ilustracija, Foto: Profimedia

OPISALA KAKO JE IZGLEDALO

HRVATICA NA TAJVANU USRED NAJSNAŽNIJEG POTRESA U POSLEDNJIH 25 GODINA: Jedno joj je odmah prošlo kroz glavu...

"Sledeći alarm je usledio za nekih 10 minuta. Upozorenje za cunami", rekla je žena koja trenutno boravi u tajvanskom gradu Taitungu

Objavljeno:

Zemljotres jačine 7.4 stepeni Rihterove skale pogodio je rano jutros Tajvan, a nakon najsnažnijeg potresa u poslednjih 25 godina, usledila je serija nešto slabijih potresa, od kojih je najjači bio oko 6 stepeni.

U gradu Taitungu trenutno se nalazi žena poreklom iz Hrvatske koja je ispričala kako je izgledao trenutak potresa i šta je usledilo nakon njega.

"Trenutno se nalazim u Taitungu, gradu na istočnoj obali Tajvana. Tu sam sa još četiri prijatelja. Oko osam sati nas je sve zajedno probudio alarm na mobilnom telefonu. Ja sam prvo mislila da je alarm, ali bilo je to sigurnosno upozorenje za potres. I tad smo svi osetili podrhtavanje. Naša zgrada se činila sigurna pa nismo izlazili napolje, posebno jer su nas upozorili pri dolasku na Tajvan da su potresi ovde relativno česti. Cela se zgrada tresla, ja sam se odmah setila zemljotresa u Zagrebu. Vidim da je magnituda bila preko 7, ovde u Taitungu se ipak slabije osetilo. Pisalo je 6.4 kada sam pogledala mobilni", priča Hrvatica za 24sata.hr.

Potom je usledilo novo upozorenje.

"Sledeći alarm je usledio za nekih 10 minuta. Upozorenje za cunami. Tajvanske kolege su počele da nam se javljaju i pitaju da li smo dobro. Oni nisu bili uplašeni. Rekli su da samo danas ne idemo na plažu", dodala je.

Cunami
Cunami foto: Profimedia

Japanski centar za potrese je objavio da je nekoliko manjih cunamija stiglo do južne prefekture Okinave koje je kasnije ukinuto.

Filipinska seizmološka agencija je, takođe, izdala upozorenje za stanovnike obalnih područja i pozvala ih da se sklone na viši teren.

Prema poslednjim informacijama, broj poginulih u zemljotresu porastao je na sedam, saopštila je Nacionalna vatrogasna agencija (NFA).

Bonus video:

01:50

RAZORNI ZEMLJOTRES U KINI, IMA MRTVIH: Spasioci tragaju za zarobljenima ispod ruševina

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.