ŠTA SE OVO DEŠAVA U DUBAIJU? Grad luksuza okovan nezapamćenim padavinama, sručila se godišnja količina kiše! (FOTO)
Poplave u Dubaiju, Foto: EPA ALI HAIDER

POPLAVE

ŠTA SE OVO DEŠAVA U DUBAIJU? Grad luksuza okovan nezapamćenim padavinama, sručila se godišnja količina kiše! (FOTO)

Aviokompanija Emirati je suspendovala check-in za sve putnike koji kreću iz Dubaija u sredu

Objavljeno: 10:22h

Godišnja količina kiše koja je pala u utorak u Dubaiju napravila je reke od puteva, a uzburkana voda je preplavila kuće i preduzeća.

Šokantni snimci i slike sa aerodroma u Dubaiju prikazuju drugi najposećeniji aerodrom na svetu u potpunosti pod vodom, dok se avioni trude da se snađu u poplavi. Veliki avioni deluju više kao brodovi dok se bore sa nadolazećom vodom.

Prekid u radu aerodroma nastavio se i u sredu, dok su prilazi bili blokirani, a više aviokompanija prijavilo odlaganje letova. Niskobudžetna kompanija FlyDubai je otkazala sve svoje letove do srede u 10 ujutru.

Aviokompanija Emirati je suspendovala check-in za sve putnike koji kreću iz Dubaija u sredu, a ovo će trajati do ponoći u četvrtak, zbog "problema koje je uzrokovalo loše vreme i stanje na putevima."

Čelnici aerodroma takođe savetuju ljude da ne dolaze na aerodrom, osim ako je neophodno, te da će letovi ostati odloženi i preusmereni.

1 / 3 Foto: EPA ALI HAIDER

Aviokompanije su rekle da će svi putnici koji su već bili u tranzitu biti obrađeni, međutim, moraju da se pripreme velika odllagnja polazaka i dolazaka.

Jedan zaglavljeni putnik je rekao CNNu da je proveo celu noć na aerodormu sa stotine drugih koji su doleteli iz Hong Konga u utorak uveče, a razlog je bio to što nije bilo opcija za transport sa terminala.

"Aerodrom se doslovno popunjavao i nije bilo moći otići bilo gde" rekao je Bilal

Gotovo 100 mm kiše palo je za samo 12 sati u utorak, a prema vremenskim zapažanjima sa aerodroma, ovo je količina kiše koja padne u periodu od godinu dana u Dubaiju.

Kiša je toliko jako padala da su neki motorciklisti bili prinuđeni da napuste svoja vozila, zbog poplave koja je pretvorila puteve u reke.

Kao i cela teritorija Ujedinjenih Arapskih Emirata, Dubai ima veoma toplu i subu klimu. Zbog toga, kiše su retke i zbog toga postoje limitirani otpori u slučaju poplava.

Obilne padavine poput ove očekuju se da budu sve učestalije zbog promena klime izazvanih ljudskim faktorom. Kako se atmosfera zagreva, u stanju je da apsorbuje veće količine vode kao peškir i onda da je otpusti u vidu ekstremnih padavina poput ove.

Najveća kiša u Dubaiju do sada desila se 1949. godine, mediji iz Dubaija su objavili.

Bonus video:

35:28

CENTALNI DNEVNIK 16.04.2024

(Espreso/CNN/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.