KATAKLIZMA U RUSIJI NAKON PUCANJA BRANE, UPOZORENJA SE SAMO NIŽU! Poplavni talas juri ka velikom gradu (VIDEO)
Poplave nakon pucanja brane u Rusiji, Foto: EPA-EFE/RUSSIAN EMERGENCY SITUATIONS MINISTRY PRESS SERVICE / HANDOUT

sprema se masovna evakuacija

KATAKLIZMA U RUSIJI NAKON PUCANJA BRANE, UPOZORENJA SE SAMO NIŽU! Poplavni talas juri ka velikom gradu (VIDEO)

U petak je u Orsku pukla brana, poplavivši deo grada

Objavljeno:

Poplavni talas reke Ural stići će do ruskog grada Orenburga do sredine sledeće nedelje, saopštila je pres-služba Ministarstva za vanredne situacije.

- Talas reke Ural je 8. aprila prošao grad Orsk, a do 17. aprila biće u oblasti Orenburga.

Oni su istakli da rizik od poplava postoji i u Tjumenju i Kurganskoj oblasti.

Šef Ministarstva za vanredne situacije Aleksandar Kurenkov pozvao je ljude da ozbiljno shvate pretnju i da se evakuišu pre nego što voda stigne.

Kako je saopštio kabinet gradonačelnika Orenburga, nivo vode u reci Ural u gradskom području porastao je 21 centimetar za šest sati i dostigao 893 centimetra. Vrednost od 930 centimetara se smatra opasnom. U naredna 24 sata predviđa se porast vodostaja u regionu između pet i 40 centimetara, saopštila je regionalna vlada.

U petak je u Orsku pukla brana, poplavivši deo grada. Prema poslednjim podacima, pod vodom je 6.641 stambeni objekat. Vlasti su najavile evakuaciju sela Lesotorgovog i grada Novotroicka.

U Orenburgu se situacija pogoršava. Gradonačelnik Sergej Salmin upozorio je da se u gradu očekuju poplave bez presedana i zatražio da stanovnici poplavljenih područja dobrovoljno odu, inače će biti evakuisani uz učešće policije.

Ukupno je poplava pogodila 27 opština.

Vlada Orenburške oblasti saopštila je da se vrhunac poplava očekuje 10. aprila, a situacija će se stabilizovati posle 20. U regionu je na snazi federalni režim za vanredne situacije.

Orenburg je centar Orenburške oblasti. Grad u kome živi više od pola miliona ljudi nalazi se nedaleko od granice sa Kazahstanom.

Činjenica da je nadmorska visina grada samo 150 metara iznad nivoa mora znači da će poplave verovatno izazvati veliku štetu u gradu.

Bonus video:

07:00

SPREMITE SE ZA POPLAVE: Ristić o drastičnoj promeni koja sledi: Ozbiljan visinski ciklon zahvatiće OVE REGIJE pa STIŽE KOD NAS

(Espreso/ RIA Novosti/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.