KAKO ĆE RUSIJA DA KAZNI OSUMNJIČENE ZA KRVAVI TERORISTIČKI NAPAD U MOSKVI? Ovo su neki od načina
Terorista, Foto: PrintScreen/X/Pluton

moguća smrtna kazna

KAKO ĆE RUSIJA DA KAZNI OSUMNJIČENE ZA KRVAVI TERORISTIČKI NAPAD U MOSKVI? Ovo su neki od načina

Moskva smišlja načine kako da kazni teroriste iz "Krokusa"

Objavljeno:

Posle stravičnog terorističkog napada u Moskvi, u kojem su poginule 144 osobe, a najmanje stotinak se vodi kao nestalo, Rusija, koja ima moratorijum na smrtnu kaznu, razgovara o njenom ponovnom uvođenju, jer su svi napadači i nekoliko pomagača, prema rečima Moskva, uhapšeni.

Za ovaj nezapamćeni napad odmah je tražena smrtna kazna, ali se sada pojavila nova opcija. Suđenje bi moglo da bude prebačeno u Belorusiju, u kojoj je još uvek na snazi smrtna kazna, a moskovski list "Komersant" piše da su u napadu ubijena "najmanje tri beloruska državljana", kako je saopštila beloruska ambasada u Moskvi.

Belorusija i dalje ima smrtnu kaznu u svom zakonodavstvu i ima pravo da sudi počiniocima terorističkog napada u "Krokus siti holu" za smrt svojih građana. Upoznata sam sa vašim zakonodavstvom, tako da mislim da imate potpuno pravo da sudite ovim ljudima kao i Ruska Federacija - izjavila je predstavnica ruske Dume Marija Butina za državnu televiziju "Belorusija 1".

Teroristički napad u Moskvi
Teroristički napad u Moskvifoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Vode se pregovori o isporučivanju drugoj državi?

Prema njenim rečima, pregovori o tome se vode "preko nadležnih organa", dok Moskva i Minsk razgovaraju o "tehničkim pitanjima".

Vraćanje smrtne kazne?

Ali u Rusiji se odmah nakon terorističkog napada počelo pričati o vraćanju smrtne kazne, iako je ova rasprava aktuelna od ranije, jer su neki predstavnici Dume već predlagali njeno vraćanje od početka agresije na Ukrajinu. Duma će raspravljati o ukidanju moratorijuma na smrtnu kaznu, prenose prorežimski ruski mediji.

Teroristički napad u Moskvi
Teroristički napad u Moskvifoto: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

U prvoj fazi, prenosi "Izvestia", planirano je pokretanje javne rasprave. Istovremeno, Ustavni sud može da se izjasni o tome, rekli su "Izvestijima" u Ustavnom sudu, a jedan od najbližih saradnika Vladimira Putina, Dmitrij Medvedev, rekao je da bi "izuzetak od moratorijuma" mogao da se primeni na teroriste.

Međutim, čak i kada bi Rusija vratila smrtnu kaznu, to ne bi uticalo na počinioce terorističkog napada u Krokus siti holu 22. marta, navodi "Izvestija".

Bonus video:

01:46

KRIM JE POSTAO RANJIVA META, A NI MOSKVA NIJE TAKO DOBRO BRANJENA! Analitičar: Pogibija Sokolova će uticati na moral vojnika

(Espreso/Blic/Komersant/Jutarnji list/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.