PUTIN IZVEO VOJSKU NA ULICE, PRIDRUŽIO IM SE NAROD: Ovako Rusija slavi DAN POBEDE nad fašizmom! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Reuters

u slavu herojima antifašističke borbe

PUTIN IZVEO VOJSKU NA ULICE, PRIDRUŽIO IM SE NAROD: Ovako Rusija slavi DAN POBEDE nad fašizmom! (FOTO) (VIDEO)

Pre tačno 72 godine pobeđeni su fašizam i nacizam, ceo svet danas slavi 9. maj
Objavljeno: 14:10h

Svet danas slavi 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i nacizmom, odnosno 72. godišnjicu kapitulacije Hitlerove Nemačke.

Najveća proslava, kao po običaju, održava se u Rusiji već od ranog jutra, a u desetinama ruskih gradova održavaju se vojne parade, koncerti, vatrometi i festivali.

Dan pobede nad fašizmom je dan kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana posle tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

foto: Reuters

Naime 9. maja 1945. (po moskovskom vremenu) godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

foto: Reuters

Počev od tada, ovaj dan se svečano obeležava u velikom broju zemalja sveta, i to u Rusiji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ukrajini, Uzbekistanu i Izraelu od 2000.

foto: Reuters

11:44 - Premijer Izraela Bendžamin Netanjahu uputio je pismo ruskom predsednik Vladimiru Putinu kako bi čestitao Dan pobede, naglasivši da će pobeda Crvene armije nad nacistima zauvek biti upamćena u jevrejskoj istoriji.

- Teško je zamisliti kako bi svet danas izgledao da nije bilo velike žrtve ruskog naroda - napisao je u pismu.

11:03 - Nakon što je prisustvovao paradi na Crvenom trgu, predsednik Rusije Vladimir Putin, zajedno sa moldavskim kolegom Igorom Dodonom, položio je cveće na grob Neznanom junaku kod Kremlja, u čast svim poginulim vojnicima u Drugom Svetskom ratu. Dmitrij Medvedev, Sergej Šojgu i drugi visoki zvaničnici Rusije prisustvovali su ceremoniji.

foto: AP
foto: AP

10:47 - U Sankt Peterburgu se održava velika parada povodom Dana pobede. Iznad grada leti preko 40 aviona i helikoptera, a piloti su priredili pravi spektakl.

Najveća parada održava se svake godine 9. maja u Moskvi, sa velikim mimohodom više rodova vojske i preleta avijacije. Na toj paradi se svaki put pokažu i poslednja postignuća ruske tehnologije ali i oprema iz Drugog svetskog rata.

foto: Reuters

10:24 - Vojna parada se održava i u Vladivostoku.

10:21 - Okupljeni na Crvenom trgu su mogli da uživaju u defileu najmodernijeg ruskog naoružanja među kojima su bili i kolona protiv-avionskih raketnih sistema S-400 "TRIJUMF", kolona protiv-raketnih kompleksa "Pancir-S", zatim protiv-vazdušni raketni kompleksi "BUK M2" i "TOR M2U", divizion visokopreciznih raketnih kompleksa "Iskander-M", kao i nastup ruskih akro grupa.

foto: Reuters

09:56 - Smotru u Moskvi izvršio je ministar odbrane Sergej Šojgu. Čestitrajući veteranima i pripadnicima oružanih snaga Dan pobede, Šojgu je rekao da je taj datum zauvek upisan u svetsku istoriju i da je on bio i ostao "simbol istinskog patriotizma i duhovne veličine" ruskog naroda koji je, prošavši kroz strašna iskušenja surovog rata i krvopriolića, odbranio slobodu i nezavisnost domovine i oslobodio Evropu od nacizma.

foto: Reuters

09:38 - Dan pobede u Moskvi se obeležava velikom paradom na Crvenom trgu u kojoj učestvovuje 10.000 vojnika, 114 jedinica kopnenih snaga i 72 jedinice avijacije, a proslave se održavaju u još 26 gradova širom Rusije.

foto: Reuters

09:25 - Glavna proslava se očekuje u Moskvi. Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se svim prisutnima na paradi, nakon čeka je počela parada na Crvenom trgu.

foto: Reuters

- Ova pobeda ostaće vrhunac pobede zdravog razuma. Rat je odneo milione života. Na Sovjetski Savez nacisti su obrušili najveći udar, ali neće biti te sile koja će pokoriti naš narod. Obrnuli smo krvavi točak II svetskog rata u suptrotnom smeru i uništili nacicam. Mir su izvojevali naši očevi, pradedovi i dedovi. Poručujem ih da se nikada neće stideti nas. Budućim pokolenjima prenećemo istinu. Slava narodu pobedniku, Ura! - rekao je Putin.

08:20 - U toku je velika parada u južnom gradu Astrahanu:

08:05 - Avioni i borna kola su učestvovala u proslavi u Jekaterinburgu:

07:38 - Na ulice Novosibirska izašlo je teško naoružanje, kako bi se proslavio dan pobede kako dolikuje:

07:02 - Sibirski grad Tjumen je održao veliku proslavu dana pobede, koja je snimana 360-stepeni kamerom.

06:28 - U gradu Barnaulu u Altajskom kraju, u Zapadnom Sibiru, održan je marš Besmrtnog puka, kojem je prethodila parada:

06:02 - Čak i mali grad Belogorsk u Amurskoj oblasti proslavio je Dan pobede sa vojnom paradom u kojoj su učestvovali tenkovi i artiljerija.

(Espreso.co.rs/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.