Najmlađi u istoriji Francuske: Devet stvari koje treba da znate o Makronu!
Foto: Reuters

portret pobednika

Najmlađi u istoriji Francuske: Devet stvari koje treba da znate o Makronu!

Sa 27 godina imao je dve fakultetske diplome i dobar posao u finansijskoj branši. Sa 29 godina oženio je svoju bivšu nastavnicu francuskog jezika. Imao je 31 godinu kada se zaposlio u uglednoj banci Rotšild
Objavljeno:

Sreća (2): Bolji od Le Penove

Dovedeni pred izbor da glasaju za desničarsku populistkinju Marin Lepen ili za njega, mnogi dotadašnji politički protivnici na izbornom listiću su ipak zaokružili Makrona.

foto: AP

Fotogeničan, zgodan, uvek u tamnom odelu – Makron je sušta suprotnost Lepenovoj. Omiljen lik brojnih časopisa, koji objavljuju fotografije na kojima se, recimo, vidi kako hrani unuke svoje žene Brižit.

Čovek centra

„Potpuna smena generacija u Francuskoj. Starih više nema. Nema Sarkozija, Žipea, Olanda. Odjednom slobodan prostor za jednog mladog čoveka“, ocenio je za DW 92-godišnji publicista Alfred Groser. Za Grosera je Makron „velika koalicija“, čovek centra koji se koristi idejama leve i desne strane. To je ono što je sada potrebno podeljenom francuskom društvu, smatra Groser, koji već decenijama analizira francusku politiku.

foto: Reuters

Za Evropu

Emanuel Makron za sebe kaže da je ostao skroman i da nema velikih prohteva. Ipak „cenim svoju nezavisnost“, istakao je milioner u jednom intervjuu. On se zalaže za Evropsku uniju, želi dobar odnos sa Nemačkom, otvorene granice. Za izbeglice kaže da su „jaki ljudi“ i zalaže se za globalizaciju. On je bio jedini kandidat sa takvim porukama. Da li će se za njih zalagati kao predsednik u Jelisejskoj palati?

foto: AP

Glasine

Napadi tokom predizborne kampanje samo su se odbijale o Makrona. Naprimer glasine da je homoseksualac i da potajno živi sa direktorom Francuskog radija. Makron je to komentarisao na jednom od predizbornih skupova, ismevajući se društvenim mrežama. Interna elektronska prepiska u njegovom pokretu, koja je procurela u petak, nije stigla da mu naškodi pred drugi krug izbora.

foto: Reuters

Nastavnica

Francuze zanima i Makronova žena. Do sada su navikli na afere svojih predsednika. Emanuel i Brižit deluju kao idelalan par, koji ne prate skandali. Bivša profesorka još uvek daje savete kako na bini treba da se ponaša.

foto: Profimedia

Na probama za njegove predizborne skupove uvek je bila prisutna i davala znak kada treba glasnije da govori, kada da gleda levo ili desno. Brižit će – kako spekulišu francuski mediji – redefinisati nezvaničnu funkciju prve dame.

(Espreso.co.rs / Dojče Vele)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.