MUŠKARAC IZ ZAPREŠIĆA IZBO 25 PUTA SLEPU SUPRUGU: Dobio samo 12 godina, a na sudu se branio SRAMNO
Sud, Foto: Printscreen/RTS

hrvatska

MUŠKARAC IZ ZAPREŠIĆA IZBO 25 PUTA SLEPU SUPRUGU: Dobio samo 12 godina, a na sudu se branio SRAMNO

Slučaj femicida u Velikoj Gorici koji je potresao Hrvatsku. Muškarac ubio slepu suprugu

Objavljeno:

Franjo Jurić (29) u sredu je na Županijskom sudu u Velikoj Gorici nepravosnažno proglašen kriv i osuđen na 12 godina zatvora zbog teškog ubistva slepe supruge Angele (29) u porodičnom stanu u Zaprešiću u junu prošle godine.

Produžen mu je i istražni zatvor u kojem je od 26. juna 2023. te je oslobođen plaćanja sudskih troškova. Tražio je da ga odmah pošalju na izdržavanje kazne i rekao da će svoju polovinu stana pokloniti roditeljima žrtve, prenosi 24sata.hr.

Optužnica ga je teretila da je u noći s 18. na 19. jun u porodičnom stanu u Zaprešiću u kojemu su stanovali nakon svađe supruzi zadao 25 ubodno-reznih rana, te je gušio prekrivši joj usta i nos i stiskajući joj vrat. Usled svih povreda Angela je preminula, a kad je shvatio šta je učinio, pokušao je da presudi i sebi te je spasen hitnom lekarskom intervencijom.

Hrvatska policija
Hrvatska policijafoto: Nebojša Mandić

Franjo je na sudu priznao delo i objasnio okolnosti koje su do njega dovele.

"Spremala se da ide kod tog muškarca s kojim je imala aferu. Govorila je da samo želi s njim nasamo da popije kafu. Pitao sam je zašto, kako može kad smo sve rešili. Nije odgovarala. Toliko mi se smračilo zbog te njene izdaje i jer me povredila", grcajući u suzama prisećao se Franjo Jurić.

Njena smrt, utvrdio je veštak sudske medicine, nije bila trenutna već je napad trajao duže neodređeno vreme, a ona je veći deo tog vremena bila pri svesti te je trpela bol, intenzivan strah i patnju.

U trenutku kad su Angelini roditelji, zajedno s njegovim ocem i policijom, 19. juna ušli u stan supružnika pronašli su njeno beživotno telo u krvi na podu dnevnog boravka, dok je Franjo bez svesti ležao na krevetu u spavaćoj sobi.

Celi je stan bio pun krvavih tragova, a na mestu zločina pronašli su i nekoliko noževa. Franjino stanje nakon samoranjavanja bilo je takvo da je lekarka Hitne pomoći proglasila smrt, a da je ipak živ shvatio je tek mrtvozornik u mrtvačnici nakon čega su ga prevezli u bolnicu.

Hrvatska policija
Hrvatska policijafoto: Beta/Mladen Volarić

Motiv za ovaj strašni zločin, branio se Franjo, bračni su problemi, odnosno Angelina afera, za koju je saznao i nakon koje su pokušali da krenu ispočetka.

Angela i Franjo, ispričao je, upoznali su se u srednjoj školi koju su oboje pohađali. Angela je bila potpuno slepa od saobraćajne nesreće koju je doživela s 12 godina, a Franjo je od detinjstva bio slabovidan.

"Želim reći da mi je jako žao, povredio sam moju ljubav, njenu porodicu", dodao je na kraju.

Veštak psihijatar zaključio je da je Franjo u vreme ubistva bio bitno smanjeno uračunljiv te da je za počinjenje krivičnog dela bila odlučna dinamika bračnih odnosa. Preporučio je dobrovoljan psihijatrijski tretman uz nadzor probacijske službe.

Bonus video:

01:14

REPORTERKA KURIRA SA MESTA ZLOČINA: Drugi femicid za 10 dana, evo kako su BRAĆA NESREĆNE ŽENE zaustavile UBICU PRE HAPŠENJA

(Espreso/ Telegraf/ A.M/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.