BAJDEN VUČE KONCE MEĐU NAJMOĆNIJIMA: Njegova izjava UDARA pravo na OZBILJNOG IGRAČA, zahuhtava se
Džo Bajden, Foto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

nato i amerika

BAJDEN VUČE KONCE MEĐU NAJMOĆNIJIMA: Njegova izjava UDARA pravo na OZBILJNOG IGRAČA, zahuhtava se

Bajden je dao podršku Marku Ruteu za sledećeg generalnog sekretara NATO-a

Objavljeno:

Američki predsednik Džo Bajden podržava holandskog premijera Marka Rutea da postane sledeći generalni sekretar NATO-a, rekao je neimenovani američki zvaničnik za "Politiko".

"Politiko" je u sredu objavio da dve trećine zemalja NATO-a podržava Ruteovu nominaciju da preuzme vođstvo Alijanse kasnije ove godine.

Neimenovani američki zvaničnik smatra da će Bajdenova podrška Ruteu verovatno podstaći više članica NATO-a da podrže Ruteovu nominaciju nakon meseci nadmetanja između njega i nekoliko drugih evropskih lidera za tu funkciju.

Džo Bajden
Džo Bajdenfoto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Mandat sadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je na toj funkciji od 2014. godine, završava se u oktobru.

Povećava se pritisak da se odobri kandidatura Rutea pre samita NATO-a u julu u Vašingtonu povodom obeležavanja 75. godišnjice Alijanse.

Estonska premijerka Kaja Kalas izrazila je interesovanje za čelnu poziciju NATO-a u novembru, ali zvaničnici Alijanse kažu da ona nije u kombinaciji jer nije proglasila svoju kandidaturu.

Isto važi i za letonskog ministra inostranih poslova Krišjanisa Karinša.

Rute nije želeo da razgovara o svojoj kandidaturi na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji proteklog vikenda, rekavši da je naučio lekciju još u oktobru kada je sugerisao da je zainteresovan za mesto generalnog sekretara NATO-a.

Prema pravilima NATO-a, odluka o generalnom sekretaru mora da bude jednoglasna, što znači da Rute mora da dobije podršku 31 zemlje članice Severnoatlantske vojne alijanse.

Bonus video:

04:41

NATO ĆE SVE DOZVOLITI, SAMO DA ERDOGAN NE NAPUSTI SAVEZ! Zoronjić: Potreban im je novi turski strateški kanal ka Crnom moru

(Espreso/ Agencije/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.