DODATNIH 100€ MESEČNO PO DETETU I 3 GODINE STAŽA: Nemačka nudi olakšice, EVO kako do njih (VIDEO)
Beba ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

Dečiji dodatak

DODATNIH 100€ MESEČNO PO DETETU I 3 GODINE STAŽA: Nemačka nudi olakšice, EVO kako do njih (VIDEO)

Olakšice u Nemačkoj za decu, na svako dete tri godine staža

Objavljeno:

Ukoliko ste se odlučili na život u inostranstvu, tačnije Nemačkoj, i tamo želite da osnujete porodicu, evo koja su sve prava na penziju i novčanu pomoć koju možete da ostvarite u ovoj zemlji.

Dodatak na penziju dobijaju, uglavnom, mame koje nisu radile da bi gajile decu od rođenja do njihove treće godine ili su radile ograničeno bez uplaćivanja obavezne državne penzije, objašnjava TikTokerka, čiji je profil baziran na informacijama o životu u Nemačkoj.

Svaka mama, čije je dete rođeno posle 1992. godine, ima pravo da za svako dete dobije tri godine radnog staža. Za decu rođenu pre pomenute godine, imate pravo na dve i po godine.

Novac
Novacfoto: Profimedia

Za to vreme vam se, prema poenima koje dobijete, računa da za svako dete dobijete oko 34 evra dodatka mesečno na standardnu penziju. Što prostom matematikom, za te tri godine, izađe 102 evra mesečno.

Da biste ostvarile pravo na isplatu te penzije, morate popuniti i poslati obrazac V0800 i zajedno sa njim poslati izvod iz matične knjige rođenih od vašeg deteta u vaš Rentenversicherung.

Ovo pravo se, uglavnom, daje mamama, ali može da se prenese i na tate, kao i na staratelje dece, ukoliko o njima ne vode računa roditelji.

Ukoliko je ovo jedina penzija koju ste primali u toku života, Nemačka vam dozvoljava da pored te tri godine, doplatite dobrovoljno još dve, kako biste imali minimalni uslov od pet godina za isplatu penzije.

@ourlifeingermany1 Svaka mama čije je dete rodjeno posle 1992 godine ima pravo da za svako dete dobije 3 godine radnog staža (za decu koja su rodjena pre 1992 godine dobijate 2.5 godine). Za to vreme vam se po jednoj formuli, odnosno poenima koje dobijate, računa da za svako dete dobijete oko 34 Eur dodatka mesečno na standardnu penziju. Što mu prostom matmatikom za te tei godine izadje na 102 eur mesečno. Da biste ostvarile pravo na isplatu te penzije morate: popuniti i poslati obrazac V0800 (ostavljam link u storiju). I sa njim poslati izvod iz maticne knjige rodjenih od vašeg deteta. Neke mame su ovaj dodatak i papite dobile automatski, dok neke moraju da ga zahtevaju same. To pravo se uglavnom daje mamama, ali se takodje može preneti i na tate.Takodje može se preneti i na staratelje dece (ukoliko o njima ne vide računa roditelji). Ukoliko je ovo jedina penzija koju ste primali u toku života, Nemacka vam dozvoljava da pored te tri godine, doplatite dobrovoljno još dve, kako biste imali minimalni uslov od pet godina za isplatu penzije. Ukoliko imate dvoje dece i šest godina staza na Kindererziehung već ispunjavate tu minimalnu granicu od pet godina. Ukoliko ste u radnom odnosu odnosno na Elternzeitu, ne racunaju vam se dodatne godine staža (jer svakako ostvarujete penziju preko posla ili to pokriva država), ali svakako ostvarujete pravo na te dodatne poene, odnosno finansijski dodatak u eurima (Kindererziehung) na standardnu penziju za svako dete. Za decu koja nisu rodjena u Nemačkoj, ali su u Nemačku stigla pre navršene treće godine, računaće vam se razlika od dolaska deteta do treće godine. (Ja nisam našla zvanično ovu informaciju, ali iskustva žena tako kažu) U storiju vam ostavljam detalje i linkove ka obrascu za prijavu, a sve žene koje su ovo već popunjavale i ostvarile pravo na ovu penziju - molim da u komentarima pišu svoja iskustva jer sam sigurna da će nam svima puno značiti! Hvala ❤️ #dijasporabalkana #dijasporatiktok #hrvatiunjemackoj #srbiunemackoj #bosanciunjemackoj #balkanciunjemackoj #kindererziehung ♬ original sound - Ourlifeingermany

U slučaju da imate dvoje dece i šest godina staža na Kindererziehung, već ispunjavate tu minimalnu granicu od pet godina.

Za decu koja nisu rođena u Nemačkoj, ali su u Nemačku stigla pre navršene treće godine, računaće vam se razlika od dolaska deteta do njegove treće godine. Kako se još navodi u opisu videa na TikToku, ne postoji zvanična informacija o ovom podatku, ali pojedina iskustva žena ovo govore.

Bonus video:

01:27

E MOJ TI, KAKO BI MARIĆ TO POKIDAO! Olivera Kovačević ekskluzivno: Došla prozivali na probama, a onda je stigao TELEFONSKI POZIV

(Espreso/Kurir/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.