KONAČNO ISPLIVALO ŠTA SVE OD IMOVINE KRIJE VLADIMIR PUTIN: Prijavio samo 2 STVARI a ono što ZAPRAVO POSEDUJE JE ŠOK
Vladimir Putin, Foto: Alexander Zemlianichenko / AFP / Profimedia

otkriveno

KONAČNO ISPLIVALO ŠTA SVE OD IMOVINE KRIJE VLADIMIR PUTIN: Prijavio samo 2 STVARI a ono što ZAPRAVO POSEDUJE JE ŠOK

Otkrivanje imovinskih podatka je jedna od formalnosti povezanih sa registracijom predsedničkih kandidata, što je Vladimir Putin učinio uoči ruskih izbora 17. marta

Objavljeno:

Ako je sudeći po imovinskom izveštaju koji je objavio, ruski predsednik Vladimir Putin, živi relativno skromno. Međutim, brojni izveštaji govore suprotno, a neki su ga svrstavali među najbogatije ljude na planeti.

Otkrivanje imovinskih podatka je jedna od formalnosti povezanih sa registracijom predsedničkih kandidata, što je Vladimir Putin učinio u ponedeljak, uoči ruskih izbora 17. marta.

Prema dokumentu, koji je detaljno opisao "Moskov tajms", Putinova imovina je uglavnom nepromenjena u poređenju sa njegovim poslednjim obelodanjivanjem 2018. godine, a uključuje prihod od oko 700.000 evra.

U izveštaju je navedeno da predsednik Rusije poseduje i stan od 77 kvadratnih metara i garažu od 18 kvadratnih metara u Sankt Peterburgu, kao i tri automobila - GAZ M21, proizveden 1960, GAZ M21, proizveden 1965. i “ladu nivu” iz 2009. godine, kao i auto-prikolicu "Skif", proizvedenu 1987. godine.

Putin takođe ima 10 bankovnih računa na kojima se nalazi 54.416.604,52 rublje (oko 550.000 evra) i 230 akcija "PJSC Bank St. Petersburg" (nominalna vrednost jedne akcije je 11,81 rublje).

Predsednik Rusije takođe je vlasnik stana u Moskvi (153,7 kvadratnih metara).

To je daleko od bogatstva za koje se veruje da Putin poseduje.

Navesti pravu cifru je skoro nemoguće, čak i za stručnjake za bogatstvo poput onih u "Forbsu".

Istraživačko izveštavanje grupa kao što su Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (OCCRP), nezavisna ruska agencija Proekt i opozicioni aktivista Aleksej Navaljni tokom godina su ukazivali na ogromne sume i imanja čiji je verovatni krajnji vlasnik ruski predsednik.

Za najšire citiranu procenu zaslužan je finansijer i kritičar Kremlja Bil Brauder, koji je sugerisao da Putin vredi oko 200 milijardi dolara — što bi ga 2024. svrstalo na treće mesto najbogatije osobe na svetu, nekoliko milijardi ispred Džefa Bezosa.

Palata sa vodopadom u Kareliji

Uoči objavljivanja Putinovog izveštaja ruskim vlastima, procurile su prve fotografije i snimci njegovog navodnog imanja u oblasti Karelija, blizu granice sa Finskom.

Izveštaj Centra Dosije navodi da imanje obuhvata „tri kuće modernog stila, dve platforme za helikoptere, nekoliko pristaništa za jahte, ribnjak sa pastrmkama i farmu sa kravama, kao i lični vodopad“.

Ovo impresivno imanje je po površini veće od Monaka. Odmaralište koje Putin navodno deli sa ljubavnicom Alinom Kabajevom (40), nekadašnjom svetski poznatom gimnastičarkom ima i svoju štalu, hotel, saunu.

Diktator (71) optužen je da je „ukrao“ slikoviti vodopad, zajedno sa ogromnim delom nacionalnog parka za svoje potrebe.

Palata na obali Crnog mora

Putin ima više rezidencija u Rusiji i inostranstvu, ali jedna od najpoznatijih je tzv. “Putinova palata” na obali Crnog mora, blizu Gelendžika, u Krasnodarskom kraju.

Ova palata je privukla pažnju javnosti 2010. godine, kada je uzbunjivač Sergej Kolesnikov objavio pismo ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva, u kome je otkrio izgradnju palate. Kolesnikov je tvrdio da je palata građena za Putina, uz pomoć njegovih bogatih prijatelja.

Palata ima površinu od 17.691 kvadratnih metara i sadrži razne luksuzne sadržaje, kao što su kazino, klizalište, vinograd, crkva, amfiteatar, “čajna kuća” (gostinska kuća), benzinska stanica, 80-metarski most i poseban tunel unutar planine. Vrednost palate se procenjuje na oko 1,4 milijarde dolara.

Palata je ponovo privukla veliku pažnju 2021. godine, kada je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni objavio istraživački dokumentarni film o njoj, u kome je detaljno opisao korupcijsku šemu koju je navodno predvodio Putin i tvrdio da je palata izgrađena za njegovu ličnu upotrebu.

Putin je demantovao da je palata njegova, a Kremlj je rekao da je to privatni projekat koji pripada raznim biznismenima čija imena država ne može da otkrije.

Nakon objavljivanja filma, Arkadij Rotenberg, koji ima bliske veze sa Putinom, tvrdio je da je on vlasnik palate.

Rezidencija blizu Sankt Peterburga

Rezidencija, poznata kao "Dolgij Borodi“, nalazi se na jezeru u blizini grada Valdaj u ruskoj regiji Novgorod.

Prema evidenciji imovine, rezidencija se nalazi na 250 hektara zemlje, od čega 150 hektara zvanično pripada Ruskoj Federaciji i trajno je dostupna ruskoj tajnoj službi (Federalna služba zaštite ili FSO). Na ovom zemljištu se nalaze razne zgrade, uključujući skladišta, garaže, hangare i male kuće za goste. Ostatak imovine formalno je registrovan na kompaniju koja se zove Praim LLC, a koja je, prema FBK, u vlasništvu Jurija Кovalčuka - glavnog akcionara banke Rosija i jednog od najstarijih Putinovih prijatelja.

Carsko selo Novo Ograjovo

Putin, kao i ruski carevi u prošlosti, izgradio je novo „carsko selo“ za sebe i svoju porodicu – konglomerat zemljišnih poseda u Moskovskoj oblasti oko svoje zvanične rezidencije u Novo-Ogarjovu, navodi Proekt.

Ruski predsednik već nekoliko godina živi i radi u rezidenciji Novo-Ogarjovo i čak ju je sebi dodelio do kraja života. Imanje je nadogradio i sad sadrži bazen, razna spa kupatila i teretanu, a 2015. je navodno čak postavljena i tajna železnička pruga do rezidencije.

Zemljište oko Novo-Ogarjova je kupljeno preko stranih ofšor kompanija, a potom dato Putinovim ćerkama Mariji i Jekaterini. Ništa nije potpisano na njihova imena. Na primer, teritorija mlađe Ekaterine je registrovana na njenog nekadašnjeg muža Kirila Šamalova nakon venčanja.

Njena majka, Putinova bivša supruga Ljudmila, i njen novi muž, Artur Očeretnij, takođe su se uselili u susedstvo sa njenom mlađom ćerkom. Ni na njih ništa nije uknjiženo, pošto je isti Šamalov korišćen kao zakoniti vlasnik.

Putinov bunker u Mežgorju

Mežgorje je skriveno odmaralište u planinama Kavkaza, koje je navodno izgrađeno za Putina i njegove najbliže saradnike.

Ovo mesto je okruženo visokim zidovima i ogradama, a pristup mu je strogo ograničen. Mežgorje ima površinu od 70 hektara i sadrži luksuzne vile, spa-centar, ski-lift, golf-teren i podzemni bunker koji bi trebalo da služi predsedniku za skrivanje u slučaju opasnosti.

Putinova dača u Sočiju

Bočarov Ručej je državna rezidencija u Sočiju, gde Putin često provodi svoje odmore.

Ovde se nalazi i Putinova poznata “dača”, koja je zapravo velika vila sa pogledom na more.

Bočarov Ručej ima površinu od 10 hektara i sadrži bazen, saunu, teretanu, bilijar-salu i bioskop.

Bonus video:

08:11

RUSIJA I NATO NEĆE UĆI U KONFLIKT DO MARTA! Eksperti upozorili: Već se priča o GLOBALNOM SUKOBU, očekujte NOVU VRSTU RATOVANJA

(Espreso / Blic / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.