ŠTA SE DESILO PA JE ERDOGAN MORAO DA ODE NJIMA? Turski predsednik doneo ODLUKU, o OVOME će se dugo pričati
Redžep Tajip Erdogan, Foto: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

svetski odnosi

ŠTA SE DESILO PA JE ERDOGAN MORAO DA ODE NJIMA? Turski predsednik doneo ODLUKU, o OVOME će se dugo pričati

Održaće se razgovori Erdogana i egipatskog predsednika Abdela Fataha El-Sisija

Objavljeno: 16:18h

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posetiće Egipat sledećeg meseca, što će biti prvi put da poseti tu zemlju nakon što je zbačen prethodni egipatski predsednik Mohamed Mursi 2013. godine, koji je imao dobre odnose sa Ankarom.

Očekuje se da će se razgovori između Erdogana i egipatskog predsednika Abdela Fataha El-Sisija, koji su ponovo izabrani na svoje funkcije u proteklih godinu dana, biti fokusirani na pošiljke pomoći Palestincima u Gazi i korake koji bi mogli da se preduzmu za okončanje rata, prenosi Blumberg.

Na dnevnom redu biće i razgovori o jačanju trgovine i određivanju pomorskih granica kako bi se Turskoj omogućio pristup većem broju mediteranskih energetskih resursa.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdoganfoto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Turska i Egipat su intenzivirali nastojanja za oporavak bilateralnih odnosa nakon značajnih uloga koje su lideri zemalja imali na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru 2022, dok je Kairo izrazio solidarnost sa porodicama žrtava zemljotresa u Turskoj i susednoj Siriji početkom 2023.

Odnosi između dve zemlje prethodno su narušeni zbog podrške Turske Muslimanskoj braći, koje je Egipat označio kao terorističku organizaciju. Egipat i Turska takođe su zauzele suprotne strane tokom rata u Libiji.

Bonus video:

01:10

KO UPRAVLJA OVIM - UPRAVLJA SVETOM Pandurević o sastanku Turske i Rusije: Jasno je zbog čega je PUTIN BIO SRDAČAN, A ERDOGAN NE

(Espreso/ Agencije/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.