FINCI BIRAJU PREDSEDNIKA: U drugom krugu suočiće se DVA KANDIDATA, imaju mnogo sličnosti!
Izbori, Foto: Profimedia

IZBORI U FINSKOJ

FINCI BIRAJU PREDSEDNIKA: U drugom krugu suočiće se DVA KANDIDATA, imaju mnogo sličnosti!

Bivši premijer i bivši ministar spoljnih poslova suočiće se u drugom krugu predsedničkih izbora

Objavljeno: 22:57h

Bivši finski premijer suočiće se sa ministrom spoljnih poslova koji je nordijsku zemlju uveo u NATO u drugom krugu izbora za dve nedelje kako bi odlučio ko će postati predsednik najnovije članice te vojne alijanse, javlja Financial Times.

Bivši premijer Aleks Stub potvrdio je svoj status favorita za naslednika Saulija Ninistea na mestu predsednika Finske, sa 27 odsto glasova u prvom krugu nakon više od četiri petine prebrojanih glasova.

Finska zastava
Finska zastavafoto: AP/Heikki Saukkomaa

U drugom krugu glasanja 11. februara, on će se sastati sa Pekom Havistom, finskim ministrom spoljnih poslova do juna, koji je osvojio 26 odsto glasova.

Finski predsednik preuzima vodeću ulogu u pitanjima spoljne politike van EU — uključujući odnose sa Rusijom, sa kojom deli granicu od 1.340 km — kao i vrhovni komandant njenih ogromnih oružanih snaga, među najvećim u Evropi.

Nakon decenija neutralnosti, a zatim i vojne nesvrstanosti, Finska je ubrzo nakon invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. odlučila da postane 31. članica NATO.

Finska
Finskafoto: Profimedia

"Oba kandidata su pristalice liberalne demokratije i slažu se oko osnova spoljne i bezbednosne politike Finske. Razlike su pre u stilu i naglasku jer je Stub snažan transatlantista koji favorizuje EU i NATO, a Havisto je, s druge strane, poznat po mirovnom posredovanju, ekološkom aktivizmu i dužnostima vezanim za UN", rekao je Henri Vanhanen, naučni saradnik na Finskom institutu za međunarodne poslove.

Stub je, govoreći za Fajnenšel tajms pre prvog kruga u nedelju, rekao da će, ako se u drugom krugu suoči sa Havistom — koga je nazvao "dobrim kandidatom" — on nastaviti da vodi "pozitivnu kampanju" sa svojom vizijom i agendom.

"Ljudi će doneti odluku o tome ko ima najviše iskustva, stručnosti i veza u međunarodnim forumima, uključujući sposobnost da govori strane jezike. Gledaće ko je najpogodniji glavnokomandujući u situaciji kada se mora doneti odluka o ratu i miru. I oni će odlučiti čijim vrednostima su najbliži", rekao je on.

Havisto je u odvojenom intervjuu takođe rekao da će birači odlučivati na osnovu "ličnosti" i "iskustva", naglašavajući kako je pomogao da se Finska usmeri u NATO u najbržem procesu pridruživanja koji je vojna alijansa ikada videla.

Bonus video:

05:28

NATO MORA DA POJAČA VOJNU MOĆ?! Mlakar: Moskva upozorena, Finska pod atomskom pretnjom? Moglo bi da se desi nešto NEZAMISLIVO

(Espreso / Telegraf / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.