UBILA JE SVOJE MUŽEVE I PREKO 200 LJUDI: Poznatu narko-bosicu LIKVIDIRALI U MESARI na način koji je ONA IZMISLILA
Griselda Blanko, Foto: Wikipedia

NEVEROVATNO

UBILA JE SVOJE MUŽEVE I PREKO 200 LJUDI: Poznatu narko-bosicu LIKVIDIRALI U MESARI na način koji je ONA IZMISLILA

Kriminalnu karijeru započela je tako što je provaljivala, a kada je s 11 godina s prijateljima otela sina bogate porodice, a oni nisu platili otkupninu

Objavljeno:

O "kolumbijskoj narko-bosici" Griseldi Blanko, koja je okrivljena za 250 ubistava, snimljena je serija "Griselda", a dostupna je na Netflixu. Reč je o drami od šest epizoda, a glavnu ulogu igra Sofija Vergara.

Omiljeni film bio joj je "Kum", pa je sinu dala ime po liku Ala Paćina u tom filmu - Majkl Korleone Blanko. Griselda je odrasla u siromaštvu, očuh ju je seksualno zlostavljao, a majka je navodno bila nasilna prema njoj. Rođena je 1943. u Kartaheni u Kolumbiji, a kad je imala 12 godina, njena porodica se preselila u Medeljin, koji su tada zvali najopasnijim gradom na svetu. Posle je postao baza narkobosa Pabla Eskobara.

Kriminalnu karijeru započela je tako što je provaljivala, a kada je s 11 godina s prijateljima otela sina bogate porodice, a oni nisu platili otkupninu, Griselda je upucala dete u glavu i tada počinila prvo ubistvo. U tinejdžerskim godinama bila je seksualna radnica, udala se za svog makroa, Karlosa Truhilja, koji se bavio falsifisiranjem dokumenata i upoznao je s organizovanim kriminalom. Imali su tri sina, a nakon što se brak raspao, veruje se da ga je Griselda 1970. ubila.

Griselda Blanko
Griselda Blankofoto: Wikipedia

Griseldin drugi muž bio je lokalni gangster i mali trgovac drogom Alberto Bravo, koji je započeo njenu karijeru šverca drogom. Njih dvoje bi putovali u Njujork sa kokainom na telima i prodavali drogu za profit.

Griselda nije bila zadovoljna zaradom pa je pronašla čoveka koji je proizvodio obuću s lažnim đonom, dizajnirala je i brushaltere, gaćice i pojaseve s tajnim džepovima i tako krila kokain u vrednosti od 10.000 dolara odjednom.

Ranih 70-ih preselili su se u Njujork pa je Griselda proširila posao. Kupovala je kokain iz više izvora kako joj prihodi iz raznih izvora nikad ne bi presušili. Uveravala je druge trgovce da rade s njom i njene metode postale su poslovni model za moderne kartele.

Sa suprugom je zarađivala milione i ušli su na tržište kokaina koje je vodila italijanska mafija, a onda ih je policija ulovila. Optuženi su za preprodaju droge, ali su pobegli u Kolumbiju. Tamo je krenuo raspad njihove veze jer je Bravo verovao kako Griselda ima sve veću glad za novcem. Sumnjala je i da Bravo uzima novac za sebe iz zajedničkog posla. Došlo je do sukoba u noćnom klubu i Griselda je pucala u lice svog muža iz blizine. Bilo je to jezivo ubistvo, zbog kog je dobila nadimak Crna udovica.

Griselda je nastavila da vodi posao iz Kolumbije i 1978. se udala za trećeg muža, Darija Sepulvedu, sa kojim je dobila četvrtog sina Majkla. Trojicu starijih sinova uvukla je u posao s drogom, a za najmlađeg je planirala veliku budućnost. Verovala je da je predodređen za bolje stvari i najbolje škole.

"Uvek bi mi govorila: 'Sve je rat, uključujući i posao, ali ne moraš da vodiš posao kao mi, ne moraš da se baviš ovim poslom...' Oduvek je želela da budem advokat, doktor ili glumac u filmovima', prisetio se Majkla svojevremeno. Iako je s jedne strane bila hladnokrvni ubica, najmlađeg sina je uvek grlila, mazila i bila vrlo srčana, ispričao je.

U Majamiju je 1979. osnovala "novu operaciju" - Florida je imala mnogo mesta za sletanje malih aviona i videla je priliku za krijumčarenje drogom. Tropski raj je postao ratna zona. Bilo je uobičajeno da jedan Kolumbijac puca u drugog.

Uplašeni stanovnici otišli ​​su pošto je nasilje eskaliralo, a turisti su otkazivali putovanja, pa je čitava država zbog toga postala poznata po nazivu "izgubljeni raj". U Majamiju je u to vreme bilo 621 ubistavo godišnje. Griselda je bila žena u muškom svetu i htela je da se dokaže pa bi ubila svakoga ko bi joj dugovao novac, a ako je novac nekome dugovala ona, isto bi ga ubila.

Zarađivala je oko 80 miliona dolara mesečno i živela raskošno. U svom vlasništvu imala je luksuzne automobile, imanja, putovala je privatnim avionima i pravila skupocene zabave. Ipak, postajala je sve nestabilnija jer je uzimala prerađevinu kokaina zvanu basuco. Griselda je naručivala ubistva i to tako da bi ljude ubijali naoružani motociklisti - bio je to stil koji je ona osmislila.

Treći muž ju je napustio 1983. i odveo Majkla u Kolumbiju, a Griselda je zbog toga postala očajna jer je htela svog sina nazad, pa je naručila ubistvo supruga Darija. Ubili su ga ispred 5-godišnjeg Majkla, koji je vrištao od užasa. Mališan je nakon toga vraćen majci.

Griselda Blanko
Griselda Blankofoto: Printscreen/youtube

Majkla danas ne voli da govori o detaljima smrti svoga oca, ali priznaje da je kao dete video mnoga ubistva, nasilje i užase, iako su se majka i braća trudili da ga zaštite od toga.

Griseldu su tražili godinama, a kada su je pronašli, pratili su je sve vreme. Nisu mogli odmah da je uhapse, već su prvo morali da izgrade slučaj da bi bili sigurni da će završiti iza rešetaka. Uhapšena je na kraju u svojoj kući u Kaliforniji 1985, dok je na krevetu čitala Bibliju. izjasnila se krivom po svim tačkama optužnice vezanim za drogu i u zatvoru je trebalo da provede 15 godina. Tužioci su sastavili i niz optužbi za ubistvo, a kazna zatvora je trebalo da se doda kazni od 15 godina koju je dobila zbog "dilovanja droge". Ipak, slučaj je upropašten jer se Griseldin čovek koji je ubijao za nju, upustio u seks skandal sa sekretaricom državnog tužioca. Griselda je to iskoristila, priznala krivicu za 3 ubistva i dobila samo 3 dodatne godine zatvora. Ukupno je iza rešetaka provela 18 godina.

U zatvoru su bila i dva sina, koji su ubijeni nakon deportacije. Treći sin je postao zavisnik i umro od predoziranja, a kada je Griselda puštena na slobodu 2004, savetovali su joj da ne odlazi iz Amerike, ali ona je otišla u Kolumbiju zbog porodice. Do 2012. je živela u kraju u kom je pre živela, a onda su dva muškarca na motociklu upucala dok je bila u mesari. Ironično, ubijena je stilom koji je ona "usavršila".

Bonus video: Ubistvo Ivana Trifunovića na Novom Beogradu

02:32

Ubistvo Ivana Trifunovića na Novom Beogradu

(Espreso/Stil.kurir/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.