KINA POKAZALA ZUBE AMERICI, NOVA DRAMA OKO KLJUČNOG PITANJA: Udarili svom silinom, slušajte samo ove REČI
Brod, Foto: Danil Shamkin / Zuma Press / Profimedia

TENZIJE

KINA POKAZALA ZUBE AMERICI, NOVA DRAMA OKO KLJUČNOG PITANJA: Udarili svom silinom, slušajte samo ove REČI

Kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je da Vašington izaziva opasnost zbog vojnih aktivnosti u regionu

Objavljeno:

Kina je optužila američku vojsku da krši međunarodno pravo i nastavlja sa obrascem "opasnih provokacija" u istočnoj Aziji, nakon što je američki razarač u sredu prošao kroz Tajvanski moreuz, prvi put u 2024. godini.

Kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je da Vašington izaziva opasnost zbog vojnih aktivnosti u regionu, ističući da je potrebna promena u ponašanju kako bi se izbegli incidenti na moru i u vazduhu, prenela je kineska agencija Sinhua.

„Glavni uzrok bezbednosnih i pomorskih nesuglasica između Kine i SAD leži u američkom vojnom maltretiranju i provokacijama na kineskom pragu, kao i prolongirane, ekstenzivne i česte aktivnosti na moru i vazduhu u oblastima oko Kine“, naveo je portparol ministarstva odbrane Kine, Vu Ćijan.

On je dodao da SAD treba da prekinu da krše međunarodno pravo, prestanu sa opasnim provokacijama i disicplinuju svoju vojsku na terenu.

Razarač USS Džon Fin prošao je u sredu kroz moreuz koji deli region Tajvana od kopnene Kine, a portparol Sedme flote mornarice SAD Megan Grin izjavila je da je prolazak USS Džon Fina kroz moreuz bio „u skladu sa međunarodnim pravom“, objavio je CNN.

„Brod je prošao moreuz koji je van teritorijalnih voda bilo koje obalske zemlje. Prolazak Džon Fina kroz Tajvanski moreuz pokazuje posvećenost SAD da održi slobodu plovidbu za sve nacije“, rekla je Grin.

Bonus video:

08:50

IMAMO INFORMACIJE DA JE DOŠLO DO SUKOBA IZMEĐU IRAKA I IRANA! Dr Kostić: Rusija i Kina se solidarišu sa JEDNOM STRANOM

(Espreso/ Agencije/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.