GLEDAJTE SAMO ŠTA JE SNIMLJENO NA MARSU! Jedno od NAJMISTERIOZNIJIH mesta krilo NESTVARNU TAJNU, nećete VEROVATI...
Snimak, Foto: Printscreen/Youtube/Euronews Next

NEVEROVATNO

GLEDAJTE SAMO ŠTA JE SNIMLJENO NA MARSU! Jedno od NAJMISTERIOZNIJIH mesta krilo NESTVARNU TAJNU, nećete VEROVATI...

“Mars Express” je pre više od 15 godina proučavao formaciju “Medusae Fossae” (MFF) i pronašao masivne naslage duboke do 2,5 kilometara, ali tada se nije znalo o čemu se tačno radi

Objavljeno:

Površina Marsa se možda čini beživotnom, suvom i neplodnom, ali izgleda da Crvena planeta u svojim dubinama skriva mnoge tajne, poput “zaleđenih jezera”. “Mars Express”, letelica Evropske svemirske agencije (ESA) koja orbitira oko Marsa, ponovo je pregledala jedno od najmisterioznijih područja na planeti i otkrila da se ispod prašnjave i suve površine nalaze ogromni slojevi vodenog leda.

“Mars Express” je pre više od 15 godina proučavao formaciju “Medusae Fossae” (MFF) i pronašao masivne naslage duboke do 2,5 kilometara, ali tada se nije znalo o čemu se tačno radi.

- Ponovo smo istražili MFF i pomoću radara MARSIS ustanovili da su naslage veće nego što smo mislili, da se protežu i do 3,7 km u dubinu - rekao je planetarni naučnik Tomas Voteras iz Naučnog centra “Smithsonian Institution” u SAD.

Kada bi se otopio led iz MFF-a, voda bi prekrila celu planetu

- Ono što je posebno uzbudljivo, radarski signali se podudaraju s onima od naslaga leda i slični su signalima s Marsovih polarnih kapa, za koje znamo da su pune zaleđene vode - dodao je Voters.

Kada bi se otopio led iz MFF-a, cela planeta bi bila prekrivena vodom dubine između 1,5 do 2,7 metara. Dakle, radi se o vrlo velikom rezervoaru zaleđene vode, dovoljno velikom da ispuni, na primer, Crveno more na Zemlji.

Misteriozna površina Crvene planete puna je znakova koji pokazuju da je vode nekada bilo u izobilju. Naučnici su na Marsu pronašli isušene rečne kanale i korita drevnih jezera i mora. Takođe su uočili značajne zalihe vodenog leda, skrivenog na polarnim kapama, blizu ekvatora ili, na nekim mestima, čak vrlo blizu same površine.

“Ovo bi moglo da promeni naše razumevanje klimatske istroije Marsa”

Ovakve ogromne naslage leda, poput one u MMF-u, nisu mogle da nastanu u sadašnjoj klimi planete pa su verovatno stvorene u prethodnoj klimatskoj epohi.

- Ova poslednja analiza dovodi u pitanje naše razumevanje formacije “Medusae Fossae” i nudi isto toliko pitanja koliko i odgovora - kazao je planetarni naučnik Kolin Vilson iz Evropske svemirske agencije.

- Pre koliko vremena su se formirale ove naslage leda i kakav je bio Mars u to vreme? Ako se potvrdi da se radi o vodenom ledu, onda će ove masivne naslage promeniti naše razumevanje klimatske istorije Marsa - kazao je Vilson i dodao:

- Mislim da su svi drevni rezervoari vode na Marsu fascinantni i da bi ih trebalo istraživati. Nažalost, MFF-ove naslage prekrivene su sa stotinama metara prašine, što znači da nećemo moći doći do njih još neko vreme.

Bonus video:

06:13

Da li će razvoj satelitske tehnologije biti presudan u geopolitici sveta?

(Espreso/ Index.hr/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.