U SLUČAJU DA TREĆI SVETSKI RAT ZAISTA IZBIJE, U OVIM ZEMLJAMA BI BILO NAJBEZBEDNIJE! Zbog sukoba ceo svet na IGLAMA
Treći svetski rat, Foto: Profimedia

lista

U SLUČAJU DA TREĆI SVETSKI RAT ZAISTA IZBIJE, U OVIM ZEMLJAMA BI BILO NAJBEZBEDNIJE! Zbog sukoba ceo svet na IGLAMA

Na listi se nalazi 12 lokacija, a one su se tamo našle zahvaljujući udaljenosti, prirodnim resursima ili neutralnom stavu po pitanju svetskih sukoba

Objavljeno:

Porast u globalnim sukobima tokom 2023. godine doveo je do spekulacija da je Treći svetski rat možda na pragu. Rat u Ukrajini, rat između Izraela i Hamasa, sukobi u Africi - samo su neki od konflikta koji brinu svet.

Neki ljudi, zabrinuti perspektivom ratovanja širom sveta, žele da znaju koje su zemlje najbezbednije na planeti u slučaju da dođe do takvog rata.

U nastavku se nalazi spisak zemalja u kojima bi bilo najbezbednije biti u slučaju da dođe do još jednog Svetskog rata:

Antarktik

Lista počinje lokacijom koja nije zemlja, već veliki kontinent. Dok je Antarktik možda poznat po svom ekstremnom turizmu, divnim pejzažima i ledenim terenima, teško je da će biti naseljen velikim brojem ljudi ako dođe do rata zbog svoje lokacije kao najjužnije tačke na planeti.

Antarktik
Antarktikfoto: Profimedia

Argentina

Iako je Argentina imala istoriju sukoba, posebno sukob sa Ujedinjenim Kraljevstvom oko suvereniteta Foklandskih ostrva 1982. godine, utvrđeno je da je ta južnoamerička zemlja najverovatnije mesto za preživljavanje gladi nakon nuklearnog rata.

Studije su otkrile da bi ispuštanje 100 nuklearnih bombi moglo osloboditi toliko dima da bi se sunce moglo blokirati, što bi rezultiralo glađu i propadanjem useva.

Kao rezultat, Argentina bi bila dobro mesto za preživljavanje na zahvaljujući izobilju otpornih biljaka, kao što je pšenica.

Butan

Nakon pristupanja Ujedinjenim nacijama 21. septembra 1971, Butan se proglasio neutralnim u pogledu sukoba.

Ovaj stav znači da se često visoko kotira na globalnom indeksu mira.

Kombinujući činjenicu da nema izlaz na more sa svojim mnoštvom planinskih regiona, Butan bi bio posebno bezbedan ako bi Treći svetski rat ikada izbio.

Butan
Butan foto: BIG / Ferrari / Profimedia

Čile

Sledeća na listi je zemlja sa najdužom obalom na svetu, koja se proteže ukupno 6.435 km, što znači da bi obuhvatala razdaljinu između Moskve i Madrida.

Kao i susedna Argentina, i Čile ima bogatstvo raznih useva i prirodnih rezervata.

Njegov nivo razvoja je takođe verovatno najnapredniji u Južnoj Americi. Dakle, iako se možda osećate izolovano, njegov nivo infrastrukture i pristup modernoj tehnologiji znači da bi mogao biti idealno mesto ako dođe do Trećeg svetskog rata.

Fidži

Za svakoga ko bi želeo da bude u udaljenoj zemlji u vreme izbijanja rata, Fidži bi mogao biti pravo mesto za vas.

Ostrvska država - koja se nalazi na jugozapadu Tihog okeana - udaljena je oko 4.345 kilometara od najbliže zemlje, a to je Australija.

Ovo, uz potencijalni nedostatak vojne strategije, jer vojska ima samo 6.000 muškaraca, znači da se takođe visoko kotira u globalnom indeksu mira.

Sa velikim delom zemlje koju čine guste šume, kao i obilnim zalihama minerala i ribe, Fidži bi mogao biti savršeno mesto za boravak tokom Trećeg svetskog rata.

Grenland

Ostrvo Grenland, koje pripada Danskoj, najveće je ostrvo na svetu. Grenland je poznat po tome što je udaljen, planinski i politički neutralan, što ga čini idealnim utočištem u hitnim slučajevima.

Takođe se procenjuje da ima populaciju od 56.000 ljudi, što znači da verovatno neće biti na meti nijedne globalne supersile.

Grenland
Grenlandfoto: Profimedia

Island

Island je konstantno bio na vrhu Globalnog indeksa mira, čime je stekao reputaciju jedne od najmirnijih zemalja na svetu.

Osim što je posebno udaljen, Island ne bi morao da brine o tome da se oslanja na druge zemlje u pogledu resursa, zahvaljujući prisustvu rezervi slatke vode, morskih resursa i obnovljivih izvora energije.

Island
Islandfoto: Profimedia

Indonezija

Kao i drugi na listi, Indonezija je uključena zahvaljujući tome što je tipično neutralna prema političkim problemima širom sveta.

Prvi predsednik zemlje Ahmed Sukarno je 1948. godine skovao termin "slobodan i aktivan", koji se odnosi na njihovu spoljnu politiku.

To se odnosilo na to da u međunarodnim poslovima deluju samostalno, a najviše su zabrinuti za stvaranje mira u svetu.

Novi Zeland

Novi Zeland je na drugom mestu u globalnom indeksu mira i dive mu se zbog njegovog nestranačkog stava o sukobima.

Ako bi zemlja bila napadnuta, planinski teren nudi svojim građanima savršenu zaštitu.

Južna Afrika

Južna Afrika je zaslužila mesto na listi zahvaljujući tome što je dom višestrukih izvora hrane, zajedno sa obilnim količinama plodne zemlje i sveže vode.

Moderna infrastruktura zemlje takođe može povećati vaše šanse za opstanak ako se dogodi Treći svetski rat.

Švajcarska

Od svih zemalja širom sveta, Švajcarska je možda zemlja koja je jedinstveno i najspremnije povezana sa političkom neutralnošću.

Zemlja je skoro 200 godina poznata po svojoj čvrstoj poziciji – ili po njenom nedostatku – po pitanjima koja se tiču međunarodne politike, a dobro je zaštićena svojim planinskim terenom, terenom bez izlaza na more i brojnim nuklearnim skloništima.

Švajcarska
Švajcarska foto: Espreso

Tuvalu

Tuvalu se nalazi u Tihom okeanu, otprilike na pola puta između Havaja i Australije. Izuzetno niska populacija od samo 11.000 stanovnika znači da je infrastruktura slaba u poređenju sa vodećim zapadnim zemljama.

S obzirom da su prirodni resursi u Tuvalu takođe niski, čini se da je on nepoželjna meta u potencijalnom izbijanju Trećeg svetskog rata.

Bonus video:

04:45

PRETNJE SEVERNE KOREJE - UVOD U TREĆI SVETSKI RAT? Direktor Borbe i bivši dopisnik Politike iz Moskve: Svi su IZGUBILI

(Espreso/ Telegraf/ Anita Marković/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.